Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Elbirtokláson kívül van még...

Elbirtokláson kívül van még valamilyen jogi lehetőség megszerezni egy szomszédos telket aminek évek óta el van tűnve a tulajdonosa?

Figyelt kérdés
Egy szőlős dombot kell elképzelni, ahol van 10 sor szőlő ami valami osztráké, ingatlan-nyilvántartásban szereplő elérhetőségén nem lehet megtalálni. Sőt, az látszik hogy egy másik osztrák bejegyzett a telekre valami követelést, de már ez is sok évvel ezelőtt történt. Előtte, mögötte is én vagyok, két oldalán mellette utcák határolják. Önkormányzat nem segít. Elbirtoklásról 10-15 év távlatából lehetne majd beszélni, addig is van valami lehetőség?
2021. ápr. 25. 15:10
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
32%

Mivel tudod, hogy másé, ezért nem beszélhetsz elbirtoklásról!

Az elbirtoklás az, amikor úgy hiszed (mert pl. rosszul mérte ki a földmérő, vagy más okok miatt), hogy az a terület a tiéd, és hosszú évekig műveled, gondozod, stb. stb. - na ilyenkor lehet elbirtoklásról beszélni.

De olyan nincs, hogy megtetszik a szomszéd telke, és ha az nem foglalkozik vele, akkor elbirtoklod....

2021. ápr. 25. 15:16
 2/18 anonim ***** válasza:
50%

Olvasd el, itt van jogi szempontból is leírva:

[link]

CSak a legelsőt idézem:

Melyek az elbirtoklás feltételei?

Az első feltétel, hogy az elbirtoklónak sajátjaként, megszakítás nélkül kell birtokában tartania az adott dolgot."

2021. ápr. 25. 15:17
 3/18 anonim ***** válasza:
0%

"Pontosan mit jelent az, hogy valaki „sajátjaként” birtokol valamit?

Úgy kell viselkednie, mint egy tulajdonosnak. Ilyen, ha például bevezetteti az ingatlanba a gázt, fizeti az építmény adót és a közüzemi díjakat. Volt olyan eset, amikor az elbirtokló maga állította, azért nem fizetett meg egy közüzemi díjat, mert azt a tulajdonosnak kellett volna kifizetni. Ebben az esetben egyértelmű volt: nem sajátjaként birtokolta az adott ingatlant."

Nos, kérdező, te fizetsz adót, egyebet a kiszemelt telek után...? Sejtem, hogy nem...

2021. ápr. 25. 15:18
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Keress rá a Facebookon.

Ha nem találod, akkor azonos nevűeknél érdeklődj, hátha rokonok és szerencséd lesz!

2021. ápr. 25. 15:21
 5/18 A kérdező kommentje:
Az elbirtoklásnak alapvetően két feltétele van, amit a bíróság vizsgál: sajátodként jártál-e el a kérdéses ingatlannal, illetve letelt-e az elbirtoklási idő. Az első feltétel teljesül, ugyanis én gondozom a területet, a második viszont nem. De ahogy írtam ezzel az eljárással köszönettel tisztában vagyok, ezen kívül érdekelne hogy van-e bármilyen lehetőség, konstrukció.
2021. ápr. 25. 15:22
 6/18 A kérdező kommentje:
Minden ilyen nevűnek írtam már a Facebookon és a LinkedIN-en is.
2021. ápr. 25. 15:22
 7/18 anonim ***** válasza:
8%

Látom, itt is járnak a nullázós trollok! :-D

NEm baj, véletlenül se higgyetek a valós, bírósági információknak! :-D

2021. ápr. 25. 15:25
 8/18 anonim válasza:
77%

Ez valóban nem így működik, bár ötlet szintjén nem annyira életszerűtlen, hogy felmerült benned, mint ahogy az 1. válaszoló lefestette, lásd az osztatlan közös tulajdonra vonatkozó új törvényt a sok-sok külföldön élő, elérhetetlen résztulajdonos miatt! Esetünkben egy 140-150 milliós értékű, folyóparti ingatlan “ragadt be”, mert a másik tulajdonos évtizedek óta Amerikában él, talán mostanra lehet majd foglalkozni vele,

Feltételezem, valahol errefele laksz (Kőszeg- Sopron vonala), ebből kiindulva, gondolom kint is dolgozol, szóval nincs nehéz dolgod, keresd meg az illetőt, ha tudsz egy nevet és megközelítőleges tartózkodási helyet, könnyű dolgod van.

De ez az egyszerűbb része, nem feltétlenül akarja majd eladni, a kőszegi egykori Pedagógusképzőt 300 milliós ajánlat ellenére sem tudtuk megvásárolni az osztrák tulajdonosától, valamiért feltétlenül hozzá akarta volna csapni 2 főtéri ingatlanát (egykori “Kazamata” és felette lakás), csökönyös volt és értetlen.

Ezek többségében öregemberek, makacsok és nem kell nekik a pénz, mondván, úgysem költenék mire.

2021. ápr. 25. 15:26
 9/18 anonim ***** válasza:
87%

Akkor próbálj meg annak írni, akinek követelése van a telken, vagy a követelést bejegyző hatóságnak. Lehet, hogy a követelés fejében megkapod és az eredeti tulaj már nem is él.

2021. ápr. 25. 15:27
 10/18 anonim ***** válasza:
80%
9: ha nem él a tulaj, akkor még bőven lehet örököse, aki az új tulaj - cska nem foglalkozik ezzel (egyelőre). De attól még jogos tulajdonos.
2021. ápr. 25. 15:30
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!