Az ingatlanügyvédek mind ilyenek, vagy csak mi fogtunk ki rosszat?
Első lakás vásárlásáról van szó. Már azon kiborultam, mikor az ügyvédnek 0,06%-ról a helyszínen emelkedett a díja (helyben újraírt szerződés, sokat levelezett vele az eladó ügyvédje stb.) és a végen majdnem 0,1%-ot fizettünk. Ami nem lett volna gond (bár remek dolog több százezer forintot automatából felvenni, mert utalni nem lehet a különbözetet sem), ha utána minden flottul ment volna.
Mivel egy egyszerű panellakás vásárlás volt, ezért nem gondoltuk, hogy gond lesz. Nem építkezés, nincs csok vagy babaváró, bőven megvan az önerő. Az egyetlen nehézség, hogy az eladónak is van és nekem is lesz hitelem.
A problémát viszont az okozza, hogy az ügyvéd - hogy ne értékeljék le a lakást a hitelnél - nem írta bele a szerződésbe az ingóságokat. Mondta, hogy ezzel nem szokott gond lenni, mikor külön szóltam, hogy amúgy vannak bútorok is, le is írtam részletesen, hogy milyenek.
Az eladó viszont talált egy lakást és mivel kell neki a foglalóhoz a második részlet, ezért szeretné, hogy fizessük az ő hitele lekerülése előtt a második részletet. Az ügyvédünk, arra nem reagál (másik ügyvéd mondta, hogy van ilyen), hogy külön szerződésbe foglalhattuk volna az ingôságokat is, és esetleg most is megtehetnénk talán a korábbi utalásért cserébe, helyette azt szajkózza, hogy csak saját felelősségre fizethetek az eladónak előre. (Ez nem tudom mit jelent, de majd elkezdem nézni, hogy vajon mi ugorhat ki, végülis nem ezért fizetek ügyvédet).
Én várok el túl sokat, mikor valami olyasmit várnék, hogy ezt és ezt lehetne tenni, ilyen és ilyen kiegészítő szerződést kéne kötni, hogy ezt kevésbé veszélyesen tegyük? Nyilván nem igazán tehetem meg, hogy nem fizetek, mert az eladó leléphet a bútorokkal, ami szintén több millió forint.
Szóval a kérdés, hogy ez általános ügyvédeknél, hogy mindenre neked kell gondolnod, vagy én fogtam ki egy link alakot?
Nem érthetö a dolog.
Ha írtatok szerzödést, abban benne van minden, ami átkerül a ti tulajdonotokba. Ami nem szerepel benne, az nem a lakás része.
Az nem a ti dolgotok, hogy az eladö pénzügyi problémáit - foglaló - megoldjátok, ehhez semmi közötök, a szerzödésben foglaltak szerint kell fizetni.
"hogy az ügyvéd - hogy ne értékeljék le a lakást a hitelnél - nem írta bele a szerződésbe az ingóságokat."
Ez pl számomra értelmezhetetlen. A bank nem a szerződés alapján fogja értékelni az ingatlant. Kimegy a házhoz az értékbecslője és felbecsüli az értékét. Szóval ez az ügyvéd vagy az eladónak akar kedvezni vagy idióta.
Előleget sosem fizetünk anélkül hogy le lenne papirozva. Irja csak bele a szerződésbe, dolgozzon meg a pénzéért.
Ne hagyjátok magatokat, jól érzed hogy ennek nem igy kéne működnie!
#3 Erről vitatkozz az ügyvéddel légyszí. Elvileg az értékbecslő, ha ingóságot lát a szerződésből, akkor nem kaphatsz annyi hitelt.
Én bele akartam írni, az ügyvéd ezzel beszélt le. Másik ügyvéd is egyetértett ezzel, de állítólag kellett volna egy másik szerződés, ami nincs. Szerintem ezt most jól lehetne pótolni, màsik ügyvéd eddig nem vállalta az esetet, de a saját ügyvédem sem.
#2 És mivel szívathatnak meg jobban, ha most elutalok mondjuk 3 milliót, amiből az eladó foglalózik, vagy ha eltűnik több millió értékben bútor, ami amúgy a szerződésben sincs benne? Elvileg van róla papírja, hogy befizette a hitelt (a foglalóból), csak épp még a bank ül rajta.
A miénk sem írta bele az ingóságokat a szerződésbe, ez bizalom kérdése volt. Ekkora értéknél viszont az ember nem két szekrénnyel meg egy kanapéval pattan meg általában...
Az ügyvédünk mindent intézett. Amikor a bank szerződésmódosítást kért, az másnapra mindenki által aláírva bent volt a bankban, szóval le a kalappal. Problémánk ezt leszámítva nem igazán volt, így azt nem tudom, hogy problémás szitut hogy kezel.
Az a helyzet, hogyha belefogalmazza a szerződésbe, hogy az ingóságokat a vételár tartalmazza, akkor az a banknak egy kérdőjel, hiszen ingóságokra lakáshitelt nem ad.
#5 Bár nekem is ilyen ügyvédem lett volna!
#6 Köszi, mondanám, hogy most megtanultam, de a környezetem szerint eddig is paranoiás voltam és abszúrd eseteket akartam beleíratni a szerződésbe (földrengés, csőtörés, betörés az átadásig).
Szóval nekem nem azzal volt problémám, hogy nem került be, hanem túl sok minden került ki, és nem tudtam megítélni, hogy ez tényleg fontos-e vagy nem. És most is csak azért gondolom, hogy fontos, mert másik ügyvéd mondta. Nem vagyok jogász és elég nehéz megmondani, hogy a sok dologból, ami nem kerül bele a szerződésbe (miből fizeti és mikor a 2x-es foglalót az eladó, ha miatta hiúsul meg a szerződéskötés, vagy miből és mikor fizeti vissza, és milyen kamattal, ha az ingatlan miatt nem kapsz hitelt, de ő elköltötte a pénzt stb.), mi van másik jogszabályban leszabályozva.
Minden este, meg sokszor nap közben (munka helyett) olvasgattam jogi fórumokat, jogszabályokat és másik szerződéseket, a hârom hétköznap alatt, amíg letettem a foglalót, hogy lássam mik a buktatók, de ez pont nem jött elő.
Ráadásul a saját ügyvédem javasolta, hogy ne kerüljön be és nem mondta, hogy amúgy külön szerződést szoktak erre írni.
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!