Tartottatok tőle mikor törzsgyökeres budapestiként kiköltöztetek Pest megyébe?
#7 Mondjuk én Szentendrén laktam, most a 22. kerületben lakok, de most nézünk lakást Szentendrén.
Azért azt nem szeretném elvitatni, hogy egy budapestinek a 15 perc, az nem igazán sêtatávolság, míg Szentendrén - az óránként járó busz miatt - gyorsabban felértem gyalog, mint busszal a 26 percre lévő lakàshoz. De ehhez hozzátartozik, hogy pesten nem ugyanolyan sétálni, mint Szentendrén (ott szerintem jobb, kisebb a zaj, Budapesten mindig van egy minimális folyamatos háttérzaj, még a lakóövezetekben is).
Az agglomerációban amúgy - mivel tényleg nem 10 vagy max 20 percenként (az éjszakai meg óránként) - jár a busz, így mindenkinek van kocsija, és azzal vagy 5 vagy 10 percre valamitől, nem gyalog.
De amúgy szerintem ez a fő különbség... Most anyósomék is kiköltöztek, hát ők is szokják rendesen, főleg, hogy anyósom nem tud vezetni, így nekik az sincs, hogy 20 perc alatt átugranak a megyeri híd túloldalára a JYSK-be (ami amúgy kb. annyi, mint nekünk most kocsival a legközelebbi JYSK).
7es. Mig Bpn, peremkeruletben laktunk gyalog 15 perc alatt metromegallonal voltam. 5 perc alatt gyalog a boltban. Yysk, Dm, Spar, Aldi, Pepco.
Agglomeracioban 10 perc alatt gyalog a vonatig ertem ki, amivel 40 perc alatt ertem metromegallohoz. Azert remelem erzed a kulonbseget. Ahol mi eltunk ott 1 db bolt volt setatavolsagra. Minden mashoz autoba kellett ulni, ugy hogy nem ujepitesu reszen laktunk, hanem a telepules kozpontjaban. A bkv es a tavolsagi busz kozott csupan annyi a kulonbseg, hogy az egyik 5 percenkent jar atlagban, a masik fel orankent. Pluszba ha gyereket is terveztek ez mind mind szempont plusz, hogy hova kot a munkahelyed.
12. szerintem leírta a lényeget. Ha valakinek gyereke van, sokkal könnyebb az életet városban szervezni. Ovik, iskolák, különórák, edzések stb. Ha valakinek nincs gyereke, azoknak is szélesebb körű kikapcsolódást jelent a főváros.
Vidéken ingerszegényebb az élet, de úgy gondolom ez legalább akkora hátrány is, mint előny. Persze-persze, be lehet menni Pestre ha van valami... Amíg 1x egy hónapban kell bemenni valamiért, addig oké. De a magyar ember,a magyar utak, menetrendek, magyar életvitel, magyar munkáltatók egyáltalán nem teszik lehetővé, hogy egészséges legyen Budapestre munkába járni. Minden ellene szól, szerintem.
#12: Nem a távolsági buszról beszéltem, 10 ezer környéki településeken és attól fölfelé általában szokott lenni helyijárat is.
A Yiskben meg nem tudom tudom gyalog mit lehet kezdeni, hiába van sétatávolságra, a konyhaasztalt vagy az ágymatracot nem hozod el zsebben.
#18: Ezt is írtam egy korábbi hozzászólásban, hogy ezek nem olyan dolgok, amit "szokott" venni az ember. A "szokott" nálam a rendszeres fogyasztási cikk (élelmiszer, tisztítószer, wc papír és hasonlók), és nem a pléd, wc kefe (amit mondjuk 3 évente egyszer veszek, akkor meg mindegy hogy 20 percel többet kell-e utazni érte). Egyébként ezek kis településeken is kaphatók, csak ott nem multi van (Jysk, Ikea, Kika stb) hanem "maszek" háztartási bolt.
Egyébként a "nagybevásárlás" amőgy sem bonyolítható autó nélkül (heti 5 karton víz kézben erős lenne), szóval legalább 2 hetente úgyis el kell menni autóval valami nagyáruházba (Tesco, Auchan stb) és ott is kaphatók ezek.
Én budapestiként nem nagybevasarolok. Jarvány miatt mondjuk elő-előfordult, hogy rendeltünk ezt-azt, de nekünk sétatávra is elérhető 5! bolt. Az sem mindegy, ha kocsival mész, mennyi idő míg odaérsz, mekkora a tömeg, mert mindenki ugyanakkor intézi... Illetve az agglomeráció egyet jelent a soha meg nem szűnő dugókkal.
Bútoráruháznál sem mindegy, hogy ha mész vmiért mekkora távon hurcolod végig a szekrényt, asztalt, házhozszállítás esetén pedig a díja lényegesen magasabb.
Mi gondolkodtunk agglomeráción, de nagyon boldog vagyok, hogy helyben van minden, nem kell ingáznom és ha elfelejtek valamit az obiból v megkívánok egy gyrost, vagy kínait, akkor elsétálok érte és 20 perc múlva otthon ehetem még melegen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!