Szerintetek a CSOK-os ingatlanok be fogják fagyasztani az ingatlanpiacot?
Most gondolkodunk rajta, hogy veszünk lakást és felvesszük hozzá a csok-ot, de annak ellenére nem vagyunk benne biztosak, hogy 3 millióval jobban járnánk vele.
Leginkább azért, mert ahogy nézem, utána a csok-os ingatlant nem lehet kiadni (vagy legalábbis szerződéssel nem lehet kiadni), és eladni sem egyszerű, ha eladod , akkor kell rögtön másik ingatlant venni belőle. Szerintetek ez a következő tíz évben fogja lassítani a piacot, vagy nem lesz számottevő hatása, mert eddig is mindenki legalább 10 évre vásárolt?
Nem lesz számottevő hatása.
Ki szeretnéd adni az ingatlant?
Avagy elszeretnéd adni, majd utána albérletbe költözni?
Esetleg családostól külföldre költözni?
Senki nem lát tovább a saját orránál?
Azért mert te csokra akarsz venni házat, attól még nem mindenki.
Nem értem a logikádat, de csokkal terhelt lakást nem adhatsz ki, nem használhatod haszonszerzésre, csakis saját lakhatási célra, gyereket vállalóknak.
Ha a csokos ingatlant eladod jelzálog letelte után, sztem kb ugyanott vagy, mint előtte. De nem is vilagos mit értesz a kérdésed alatt.
A te problémád nagyon nem tipikus. Az emberek nagy része örül ha vehet támogatással lakhelyet, és amúgy sem költözik 5 évnél gyakrabban, de lehet inkább 10 évente.
Ezért az ilyen egyedi esetek nem fogják számottevően befolyásolni a piacot.
Megnéztem most, hogy havi max. 3000 CSOK-igénylés van, legyen ez évi 30 000, amiből nem tudom, mennyit ítélnek meg.
Ez az ingatlanvételeknek a 10-20%-át jelentheti, ez alapján kicsit belassíthatja a piacot, ahogy kérded.
Azonban ez országos adat, a piac meg erősen lokális, és tipusonként differenciált is, tehát van, ahol érezni lehet majd ennek a hatását, van, ahol egyáltalán nem.
"eladni sem egyszerű, ha eladod , akkor kell rögtön másik ingatlant venni belőle"
Ez viszont nem CSOK-specifikus, Magyarországon az adásvételek 95%-a ilyen.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!