Mi a reális értéke 0.1333 ha szántónak Pest megyében (Pilis-hegységben)?
Az Agrotax kft felbecslése alapján 26 millió Ft 1 ha szántóföld a településen... A tulajdonos ennek megfelelően 4 250 000 Ft-ért akarta nekem eladni. Én ezen az áron szerettem volna megvásárolni, ha egyszer ennyire tartja.
Most visszajött a levél a földhivataltól, hogy elutasítják a vásárlás iránti kérelmemet, mondván felmerül a gyanú a spekulatív földszerzésnek, ugyanis a vételár nem haladhatja meg a 20 éves jövedelemtermelő képességét a területnek. Ez a terüket kb 40 éve kb semmire sincs használva. Néha lekaszálják, de inkább csak a vadak tapossák. A HÉSZ szerint ez külterület, nem tervezik bevonni belterületbe.
Igaz a hír, hogyha kizárnak egy ilyen indok miatt, akkor 5 évig nem vásárolhatok termőföldet? Kicsit gonosznak érzem, mert mindent hivatalosan csináltam, korrektül. Egyetlen hibám az volt, hogy túl drágán vettem volna meg a földterületet...
Miből gondoltad, hogy egyenes arányos az ár?
Valóban irreálisan drága. ~3200/m2.
A belterületi telkek (közművesítve) kerülnek ennyibe.
Miért nem fellebbezed meg?
Abban ugyanezeket leírva, egyben kéred az állásfoglalásukat a reális ár megállapításában, amit aztán bemutatsz az eladónak.
Mondjuk olyat még életemben nem hallottam, hogy "spekulatív földszerzésnek" minősülne, ha valamit drágábban veszel, mint az értéke. Ez inkább a fordítottjára lenne igaz.
3-as vagyok
...és csatold mellé a az árbecslés másolatát!
Ne hagyd magad, ha komolyan érdekel!
Azért ez nem ilyen egyszerű!
Egy földnek az értékét az aranykorona határozza meg, a fekvése, a megközelíthetősége.
A 4,250M nagyon sok, de OTP-s meg egyenesen irreális.
Gondolom ez a budai Pilisben van, nem a pesti oldali Pilisben, mert ugye kettő van.
Én sem vagyok az ottani árakban jártas, ezért kellene egy földhivatali állásfoglalás, írásban.
"Mondjuk olyat még életemben nem hallottam, hogy "spekulatív földszerzésnek" minősülne"
Azért spekulatív, mert a magas árral távol tartja az elővásárlási joggal rendelkezőket a kifüggesztés ideje alatt.
Utolsó vagyok:
Még annyit kérdező, hogy így látatlanban is tuti, hogy túl magas a vételár, ergo örülj, hogy nem ment végbe az adásvétel, mert átvertek volna.
Ugyanitt 3 négyzetméter eladó 30 millió forintért :D
Köszönöm 7-es, így talán érthető lenne, ha nem lenne benne az a csavar, hogy a kifüggesztési áron köteles megvenni a vevő, vagy ha az eltelt idő alatt meggondolja, akkor vissza kell lépnie a vásárlástól.
Ebben az esetben a kifüggesztés is megszűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!