Van lehetőség a vezetékjog megszüntetésére új ház/telektulajdonos esetén?
Egy áramszolgáltató vezetékjoggal rendelkezik a megvásárolt telken, ami annyiban merül ki, hogy a telek belsejében az utcafront felől olyan 10 méterre létesítettek egy oszlopot (mi már így vettük, az előzményeket/okokat nem tudom), amin kizárólag a szomszéd villanyvezetéke (légkábel) található, a mi áramellátásunk földkábelen keresztül megoldott egy másik oszlopról.
A szomszéd háza előtt van egy oszlop, és légvonalban szabad az út a szomszéd házához, a jelenlegi megoldással hosszabb kábelt használtak fel és V alakban a mi telkünkre jön át az ő kábele. Jelenleg is onnan kapja az áramot, a kábel így fölöslegesen hosszabb és a mi telkünkön foglalja a helyet az oszlop miatt. Az oszlop tetején egy kötés található (ami a szomszédhoz átmenő kábelt köti össze az ő telke előtti oszlopról érkező kábellel), eszközök nem.
Az oszlop jelenlegi pozíciója akadályoz az építkezésben, illetve az oszlop mellett egy másik szolgáltató (távközlés) is felhúzott egy oszlopot kb 3 méterre, amin nincs is aktív szolgáltatás (és nincs is semmiféle jog bejegyezve rá), így most 2 olyan oszlop meredezik az utcafronton a telkünkön, amihez igazából semmi közünk sincs, ezért ezeket szeretnénk megszüntetni, akár saját költségre is. Főként a szomszéd villanyvezetéke/telkünkön elhelyezett oszlopa zavaró, mert nem tudunk rendes kocsibeállót kialakítani miatta és egyébként is nagyban rontja az összképet a ferdesége és a himbálózó kábel miatt. A problémás oszlop jól láthatóan a szomszéd felé dől, de még nem veszélyes.
Mik a lehetőségeim?
Előre is köszönöm a válaszokat!
Nem lehet szolgalmi jogot visszavonnod, mert nem te adtad. Az más, ha nincs rá szükség, akkor meg lehet kérdőjelezni, és akkor, aki adta, az visszavonhatja. De kérdés, hogy erre ki mondja, hogy nincs rá szükség.
Nem panaszt tenni kell bemenni, hanem érdeklődni, hogy mit javasolnának. Ha merev az álláspont, akkor kell elmenni az energiahivatalhoz, hogy szerinted ez a megoldás már nem kell.
Előbbi kijelentésem, hogy nem te adtad, az érdekes, mert előírás régen nem volt, csak gyakorlat, aztán a 92-es törvényben lett megírva az addigi gyakorlat törvénynek:
28. § (2) 1000 V-nál nem nagyobb névleges feszültségű vezetékek és tartozékaik az ingatlan tulajdonosának hozzájárulásával is elhelyezhetők és üzemeltethetők. A tulajdonosi hozzájárulás a vezetékjoggal azonos jogosultságokat és kötelezettségeket keletkeztet.
Ezt a jobb oszlop szolgáltatós pár mondatot én nem értem. :)
"Ezt a jobb oszlop szolgáltatós pár mondatot én nem értem."
Két oszlop van, az egyik az áramszolgáltatóé, ez van éppen használatban a szomszéd által, ehhez van a vezetékjog, és rosszabb állapotban van, ráadásul igen rossz helyen.
A másik egy távközlési szolgáltatóé, nincs használatban, holott "jobb" állapotban van, jobb helyen van (ezért jobb oszlop - így már érthető?). Mivel igazából semmi jogalapja sincs annak, hogy a telkemen legyen, ezt biztosan el lehetne távolíttatni, csak hát ugye nem ez a problémás.
Akkor ha jól értem, a szolgalmi jog önkényes jellegű és hiába az én telkem, hiába nem egyeztem volna bele, ezen nem lehet változtatni (ugyan miért vonnák vissza önszántukból, az csak papírmunka)?
Ja, hát akkor arról a másik oszlopról ne is beszéljünk.
Nem önkényes. A szomszédnak úgy lett villanya, hogy a bekapcsolási lap mellett ott van az elődödnek az aláírása, hogy hozzájárult a telkeden átvezetéshez, ami a fenti törvényidézet szerint ugyanaz, mint amikor a hivatal adja a szolgalmi jogot. Sőt, ha van a tulajdoni lapon szolgalmi jog, még arra is figyelt a szolgáltató, hogy ezt bejegyeztesse.
Különben agyrohamom volt, és rájöttem, mi a megoldás. Félig stikában ezt a vezetéket átkötni a szomszéd előtti hálózatra. A félig stikát úgy értve, hogy nem neked meg a haverodnak, hanem keresni csatornát a szolgáltatónál, és megkenni a csikorgó kerekeket.
"Igen, valószínűleg még az előző tulaj beleegyezhetett. Nyilvánvaló, hogy először ezt kellene valahogy feloldani"
Nem kell a tulajdonosi hozzájárulás a szolgalmi jog bejegyzéséhez és visszavonatni sem tudod. A szolgalmi jog pontosan tűrést jelent a részedről, tűrnöd kell, hogy ott van stb.
"Nem kell a tulajdonosi hozzájárulás a szolgalmi jog bejegyzéséhez"
Azt nem értem, ha nem lősz hozzá, akkor miért nem olvasod el legalább az előző bejegyzéseket, persze, értelmezni is kéne azokat. Ez a csatlakozós ez pont, hogy éppenhogy a hozzájáruláson alapszik. Egy polgárra nem terhel rá az állam egy másik polgár érdekében vezetékjogot, mert az csak eben guba lenne. A vezetékjog értelme a közösség érdekét az egyén érdeke fölé helyezni. Ha nem adott volna az előd hozzájárulást, akkor sosem lett volna a szomszédnak villanya (ha előtte nincs hálózat).
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!