Hogy megy hitelre a lakásvásárlás? Lenne egy hitelre vásárló vevőm, de nem tudom mennyit kell ilyenkor várni a vételárra.
Azt még esetleg talán nem tudod, hogy jellemzően 30-40% önerőre ad hitelt a bank.
Tehát ha nem mutatja fel a szerződést a kifizettet foglalóval és a számláján a többi elvárt pénzzel, akkor el sem indul a hitelbírálat.
Na most a leírtak alapján neki az önerővel lehet gondja, esetleg beszélhetnél vele erről, mitől függ, hogy mikor áll majd rendelkezésére az önerő.
Igen, azt esetleg lehet, hogy ha 30 napon belül nem történik meg a foglaló kifizetése és a szerződés, akkor ő elveszti az 1%-ot.
De talán ezt is ügyvéd előtt kellene csinálni. Nehogy legyen jogszabály, ami ezt a szerződést felülírja, és tényleg ne kötelezze őt az 1% semmire és nehogy ne maradjon meg neked az 1%, ha kútba esik ez az üzlet.
a bankot már a szerződéskötés előtt ki kell választani, mert minden bank előírja, hogy ő nevesítve legyen a szerződésben. És célszerű a szerződés tervezetet is elküldeni nekik átnézésre. Úgyhogy ez egy kis idő a szóbeli megállapodás és a szerződéskötés között. Amúgy általában 2 hónapot szoktak kiköti szerződéskötés után az utolsó részlet kifizetésére, az alatt biztosan átfut a hitel. A foglaló pedig egy plusz biztosíték, szokásos összege 10%, de én vettem már foglaló nélkül is ingatlant, azzal sincs semmi gond. Ez az 1%-os összeg, amit a szándéknyilatkozathoz mellékelnek (általában ingatlanosok szokták ezt kérni), ez teljesen zavaros, hogy ez most foglaló, vagy előleg, vagy micsoda. Írjátok le részletesen, hogy mikor, kinek jár vissza.
Én a helyedben azt csinálnám, hogy nem kérném az 1%-ot, de nem is ígérném, hogy neki tartom a lakást. Kezdje el intézni a bank kiválasztást, kérje el onnan a feltételeket, keressen ügyvédet, de te addig hirdeted tovább, amíg nem írtátok alá a szerződést.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!