Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Mire számíthatok az illetékala...

Mire számíthatok az illetékalap megállapításakor, ha kijön a NAV illetékese?

Figyelt kérdés

Azoktól kérdeznék, akik mostanság vettek házat. Az adás-vételt követően nem az illetékfizetésről érkezett értesítés, hanem arról, hogy ellenőrizni jön ki az illetékes a NAV-tól, hogy megállapítsa az illetékalapot.

A ház vételára reális volt.

Kérdésem:

Az adás-vételi szerződésben szereplő vételárat (illetékfizetési alapot) módosítani szokta egy ilyen ellenőrzés?

A ház eredeti alaprajza megvan, viszont azóta néhány beltéri válaszfal eltűnt, amiről nem készült új alaprajz. Ez mennyire probléma egy ilyen ellenőrzés során? Mire számíthatok?

#ingatlan #illeték #Illetékalap
2020. okt. 20. 22:06
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
A válaszfalakra nagyívben tojik. Az érdekli, hogy a környéken hasonló kaliberű ingatlanok hasonló áron forognak-e. Ha nem, akkor azokhoz igazítja a te áradat is.
2020. okt. 20. 22:11
 2/4 anonim ***** válasza:
25%

Ha már kijön a NAV, az nem jó jel.

Valószínűleg rá fogsz baszni..

2020. okt. 20. 22:50
 3/4 anonim ***** válasza:

Nos én ugyan nem mostanában vettem a házam, de szerintem ez lényegtelen, mert az eljárás ugyanaz.

Az adóelenőr nem csinált részletes értékbecslést, illetve mégcsak utána sem nézett, hogy hasonló házak mennyiért vannak eladóak. Csak rákérdezett, hogy mennyiért mennek ezek most. Konkrétan végig futotta a házat, azt nézte, hogy parketta van-e vagy szőnyegpadló, vagy a WC egyben van-e a fürdővel, fütésre kérdezett rá. Alapvetően segítőkész volt, viszont szerintem tőlük is elvárják hogy valamit azért találjanak, így persze azért a segítség mellett is kicsivel,pár tízezerre többet kellett fizetnem mint az alap kiszámolt illeték. De simán mondhatta volna, hogy többet ér a ház, és akkor jóval többet fizetek.

2020. okt. 21. 07:23
 4/4 anonim ***** válasza:
Nem kell félned, olvastam több ilyet. Random kimennek ellenőrizni, hogy nem okosba vettétek -e józsikától papíron féláron. Nem szoktak nagyon felélőni.
2020. okt. 21. 15:53

További kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!