Laknál egy ilyen házban? Nem tudom miért, nekem jelenleg drága agglomerációban van házam, tégla, gipszkarton szigetelés stb, de mégis nagyon vonzanak ezek a természetes építmények.
Ez egyáltalán nem komfortos.
Filmen jól néz ki, de amikor ott élnél benne...
Kinek mi jön be. Más az érzés, ogy szimpi, de más ott lakni benne. Olyan mint a reklámok által sugárzott boldogság, kényelem, stb.
Ehhez egy elhivatottság kell. Vagy egy nem túl elszigetelt helyen is megvalósítható.
Én laknék és elmenne hosszútávon is.
Gyakorlatilag az a kérdésed, hogy laknék e a világtól elvonultan, egy vályogházban?
Nem.
Ebben a videóban nem a ház a lényeg, hanem önfenntartó életmód, a ház csak ennek a tükre és a kelléke.
Elfogadnék egy ilyen házat a Balaton-felvidéken nyaralónak, de egyébként nem vagyok egy földműves és remete típus, nekem szükségem van a 21-ik század nyújtotta komfortra, kényelemre és a civilizációra.
:) Amcsik bemutatják ezt, mint valamiféle újdonságot, nálunk meg a vályog kvázi természetes volt, mondjuk nem a tapasztása, ez így nem tudom, hogy elégséges-e... ill. az az alap is erősen kérdőjeles nálam.
Laknék, persze. Nem építeném föl, biztos, hogy nem állnék neki... lassú munka. Ugyanakkor ép.iparban dolgozom, halálosan unalmasnak tartom már a tükörsimára csiszolt falakat ahol 90 fokot zár be minden fal. Nem csak abból a szempontból természetes ez, hogy felhasznált anyagok (sár, fa stb.) hanem a természetben sincsenek élek, sarkok, szögek. Szóval ezt észreveszed vagy sem, de a szemnek is bántó dolog. Mérgesítő mikor egy egyenes falfelület kellene valamihez, ami meg esélytelen egy ilyen házban, de amúgy az a természetes, hogy nincs. Alapvetően én a parasztházakat kedvelem, érzem otthonosnak (mégha nem is abban élek), ahol ugyanúgy a falak nem "tökéletesek", a födém lehetőleg parasztfödém, azaz deszkázott, a belmagasság nem túl magas (én sem vagyok magas!) stb. A faházakat ugyanúgy nem kedvelem, de mikor egy fehér fal és a fa természetes színe találkozik azt igen, az egy jó érzetet ad. Mikor ilyen házakat újítunk föl és tükörsimára/egyenesre van minden korrigálva, pláne gipszkartonnal takarva a fa szerkezetek, azt egy merényletnek tartom, de hát nem nekem kell, hogy tessen.
A fűtés az viszont nálam nem volna elfogadható, szóval ha komposztfűtésük lenne, az volna egy fokkal ennél perverzebb megoldás. Biztos, hogy hőszivattyús fűtést alkalmaznék, tehát ilyen téren nálam inkább a kényelem, mint hogy a természetesség.
Maga az életforma amit ők képviselnek dícséretes, és jó látni, hogy így is fel lehet építeni egy otthont. Egy videóból nem derülnek ki a hátrányok, biztosan van bőven, cserébe olcsó volt. Nem, nem laknék ilyenben, de hétvégi házat szívesen építenék így valahol a semmi közepén, ahová tényleg pihenni, elmélkedni, természetben lenni mennék.
Elfogadom, ha valaki kifejezetten ilyen otthonban boldog. Jó személyiségre vall.
Tök jó dolognak tartom, de nem élnék benne. Nyaralóként elfogadnám. Egyébként tényleg vicces, hogy ekkora különlegesség valahol a vályog ház.
Ezt viszont pl. simán eltudnám képzelni:
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!