Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Hogyan tudnék "megszabadulni"...

Hogyan tudnék "megszabadulni" egy örökölt ingatlanrésztől?

Figyelt kérdés
Édesanyám után többek között örököltem 1/4 arányban egy romos ingatlant egy vidéki gyakorlatilag nyomortelepen. Nem tudok máshogy fogalmazni mert az. Az ingatlan többi rész tulajdonosa egy roma család akik nem túl együttmüködőek, amikor megpróbáltunk velük tárgyalni összegyült hirtelen vagy 30 fő és majdnem meglincseltek pedig nekik szerettem volna csak ajándékozni de azt mondták őket nem érdekli a tulajdonjog. Mit tudnék tenni hogy szabaduljak? Most kifizettem a tulajdonhányadomra terhelt adósságokat de nem szeretném ha újra megterhelnék. Nyilvánvalóan erre vevőt még ingyen sem fogok találni. Valakinek valami ötlete ilyen esetre?
2020. okt. 6. 16:52
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
100%
Ha szándékod van elajándékozni, eladni, túladni rajta (és ez tényleg van), akkor ajánlott levélben üzend meg nekik, hogy mi a célod. Közöld, hogy nekik, mint társtulajdonosoknak elővételi joguk van. Két hónapon belül válaszoljanak. Írd meg, hogy Ha EZT NEM TESZIK MEG (nem válaszolnak, nem veszik át a leveled), AKKOR ÚGY VESZED, HOGY ŐKET NEM ÉRDEKLI AZ AJÁNLATOD és rendelkezhetsz vele. Talán azért nem fogadják el ajándékként sem, mert ez illetékfizetéssel jár. Megfizetnéd helyettük? Minden társtulajdonosnak külön írj. Ha semmire sem hajlandók, add bíróságra, amihez kell egy jó ügyvéd, ami nem biztos hogy megéri a költségek miatt.
2020. okt. 6. 20:26
 12/18 A kérdező kommentje:
Próbáltam levelet is írni nekik a személyes találkozó előtt de nem vették át többszöri próbálkozásra sem. Bíroságra milyen jogcímen vihetném az ügyet?
2020. okt. 7. 00:11
 13/18 anonim ***** válasza:
81%
Sajnos ajándékozni csak egyenes ágon lehet (szülő-gyerek), különben az ajándékozottat illeték terheli. Ennek összegét nem tudom, és nyilván nem kérnek ebből. Egyébként ha ez édesanyád lakása, aminek te vagy a tulajdonosa részben, akkor milyen jogon foglalták le és kaptak benne résztulajdont? Kik ők? Én a földhivatalt meg az önkormányzatot keresném meg tanácsért elsőként, ha ennyire nem tudsz velük kommunikálni. De az nem éri meg, hogy fizeted, közben meg a közelébe se engednek, akkor tényleg jobb bíróságra vinni, biztos van erre tulajdonjogi ügy magánszemély részére is.
2020. okt. 7. 01:58
 14/18 anonim ***** válasza:
100%

12: közös tulajdon megszüntetése jogcímen

Találsz rá bőven olvasmányt a neten, pl

[link]

2020. okt. 7. 08:15
 15/18 xswerdy ***** válasza:
100%
#9 a végrehajtó feladata, hogy minél gyorsabban, és eredményesebben behajtsa a tartozást. Ha van egy kis villanyszámla tartozás, akkor nem fog árverezni, a bankszámládról próbálja behajtani, aztán a fizetésedből. Nem is nyúlhat az ingatlanhoz, ha a tartozás összege az ingatlan értékéhez képest elenyésző. De ha nincs pénzed és nincs fizetésed, de van több ingatlanod, akkor meg nem azt fogja elárverezni, aminek semmi értéke. De még ha a sorrend úgy is lenne, ahogy írod, akkor is sovány vigasz lenne, hogy először az értéktelen házat viszik, és csak utána a többit.
2020. okt. 7. 08:33
 16/18 anonim ***** válasza:
100%
Az a baj a társtulajdonosokkal, hogy ha a bíróság ugyan megítélné a közös tulajdon megszűntetését (ezt egyébként minden társadalom helyesli, mert ez gyakori ellentétek melegágya), a többiek aligha tudnák kifizetni a kérdezőt, mint felperest, akinek kezében lenne ugyan egy jogerős bírósági végzés, amivel elmehetne (a lakása legkisebb helyiségébe).
2020. okt. 7. 09:42
 17/18 A kérdező kommentje:

Ezt az ingatlant édesanyám is kvázi véletlen örökölte meg egy távoli rokon álltal aki még valamikor réges rég eltartásit kötött az akkor tulajdonossal, igazából pontosan nem is tudom visszavezetni. Kb. 20 éve örökölte meg édesanyám és már akkor nem tudott édesanyám szót érteni a bentlakókkal mert egyből fenyegetőzni kezdtek így az elmúlt 20 évben pihent az ügy. Egészen tavalyig amikor megörököltem én.

Viszont érdemben én sem tudok mit kezdeni vele. Egy igazi cigánysoron annak is a legvégén van az ingatlan ami egy rom gyakorlatilag és nem is benne laknak hanem azon a telken egy illegálisan felépített másik épületben. Gyakorlatilag csak begurultunk kocsival az utcába és már körbe vették a kocsit tényleg hihetetlen az egész környék. Eladni így lehetetlen de megpróbálom ahogy többen írtátok a helyi önkormányzatot hátha esetleg segítenek.

2020. okt. 7. 13:53
 18/18 anonim ***** válasza:
Sok szerencsét! Szorítok Neked.
2020. okt. 7. 17:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!