Mennyi volna a reális ára egy 50 nm-es Bp.-i panellakásnak?
Nagyon sokan sivalkodnak itt, hogy drága az ingatlan, illetve az ingatlanárak közeli esését jósolják. Már-már röhelyes.
Mennyi lenne a reális ára szerintetek egy közepes állapotú gazdagréti, kőbányai vagy újpalotai panelnak?
Ha írtok egy árat, kérlek fogalmazzátok meg, mit jelent az, hogy reális, és mi alapján következtettetek arra, hogy ez a reális ár.
Az, hogy a panel és a tégla tömblakások ára kiegyenlítődött, pont a realitást mutatja. Egy szigetelt panelban kevesebb a rezsi, jobb hőérzet. A szomszédok pont egyformán probléma mindkettőben.
Igazából mindennek az ára emelkedett durván, évi 10% az infláció. Miért pont a lakások ára ne követte volna...
Az a baj, hogy a fizetések nem követték.
Így van, szerintem is jobb a panel a régebbi téglalakásoknál. Nyilván nem egy vadiúj méregdrága passzívháznál, de egy 2000-ig épült lakásnál mindenképp.
Nyáron klíma szinte létszükséglet, de télen jó a hőérzet, távhő olcsóbb, mint egy egyedi fűtéses kazán, pláne mint egy konvektor. Ráadásul nem nekünk kell korszerűsíteni, fenntartani ezeket.
Kiinduló ár kb 15-18M Ft, a jó lokáció még tehet rá 5-10%-ot.
A panelek nem túl komfortos, elavult épületek, amelyeknek hamarosan lejár az építéskor tervezett ideje. A panelprogramos, fullra beszigetelt panelek a legrosszabbak, egy katlanná válnak nyáron, ha nincs klíma, télen pedig a távhő miatt az utcát lehet fűteni. Nevetséges az, hogy az utóbbi években ennyit elkértek értük, az meg főleg, hogy voltak is sokan akkora madarak, hogy ilyen lakást vettek 700-800 ezres négyzetméteráron.
Gazdagrét..tehát XI. kerület. Reális ár egy közepes állapotú 50 nm2 lakásnak...kb. 25 millió. Mi a Bikás park környékén vettünk, jó állapotú 65 nm2es lakást tavaly 35 millióért. Akkor az reálisnak számított az átlag (központi)kerületi lakásárakhoz képest.
A ház, amiben a lakást vettük panelprogramon átesett. Első emelet és nyáron se volt gond a meleggel. Fás, csendes a környék,minden van a közelben.
Nem választanék - holott mi is azt kerestünk- téglalakást helyette ebben az árban. Újat nem tudtunk volna venni, a régebbi épületek pedig lepusztultak és esély nincs a felújításra.
#13: ezt a lejáró élettartamot az szokta mondani aki dohos korhadó fafödémes társasházban lakik, ahol sosem tudni mikor szakad le az erkély, a gang, vagy a lépcső, vagy bármelyik korlát.
Amikor a panelházakat építették az élettartamra nem úgy terveztek ám, hogy két évvel utána megromoljon.
Pripjaty-ban (Csernobil mellett) 35 éve ablak nélkül állnak ezek az épületek, azóta áznak, szétfagynak. Így is kibírták az 50 évet. Most kezdenek bomlani szerkezetileg.
Amelyik nem volt ennyire elhanyagolva, az még igen sokáig fog állni.
Nyugaton már alakítják át őket "modern" formájú teraszos házakká. A szerkezet marad, mert az atombiztos.
A strangos kialakítás miatt könnyen korszerűsíthető a gépészet is.
16-os: teljesen általános ilyen rövidítéssel használni a négyzetmétert, ezek szerint a kérdező is hülye és az emberek 90%-a? Bocsi, legközelebb fáradni fogok a felső indexszel, hogy ne tűnjek ennyire ostobának ;) ez az egyetlen dolog amivel vissza tudsz vágni? Ez nem az én érvelési képességeimről árulkodik.
15-ös, pont ilyen régi típusú gangos házhoz nem volt még szerencsém :) de ezenkívül mindenfele típusú lakásban éltem már, és nekem a panel volt a legkevésbé komfortos. Ez mindig szubjektív, a kérdező arra volt kíváncsi, hogy mennyi a reális ára egy ilyen lakásnak. Én annál többet, mint amit előzőleg írtam, nem adnék érte. De akik képesek tolerálni, sőt szeretik a panelkörnyezetet, azok úgyis kifizetik érte a 30 milliót.
"teljesen általános ilyen rövidítéssel használni a négyzetmétert"
Micsoda? Az nm2? Dehogy, csak az használja, aki teljesen ostoba.
Vagy nm vagy m2, az ok, de de az nm2 hogy jön ki? Hogy ejted ki egyáltalán, ha nem négyzetnanométert fed? Négyzetméternégyzet?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!