Hogyan döntsünk? Adott az alábbi 2 szitu, tiszta ideg vagyok, mert nem tudom mit csináljunk.
Szóval 2 éve házasodtunk, van egy 5 hónapos csemeténk, jelenleg egy garzonba lakunk, amit a férjem munkahelye fizet (nem egészen 100 EUR havonta). Volna lehetőség egyszobás apartmanban költözni, amit a polgármesteri hivatal ad ki olcsón fiataloknak, emellett lassan felújítanánk a szüleim házát falun, amúgy is gyakran vagyunk ott s nyugdíjas korukra odamennénk, viszont nem volna könnyű az élet hárman egyszobás lakásban...
A másik lehetőség banki hitellel 2 szobás lakást vásárolni, a hitel egy részét ugyancsak a férjem munkahelye finanszírozná, ez a havi részlet kb 30%-a lenne 15 évre. A szülői házra pedig időközben gyűjtenénk. De mennyire jó ötlet hitelt felvenni a mai világban? Rettegek a gondolatától is...
Egy szobában gyerekkel hárman teljesen elképzelhetetlen hosszabb távon, pár év múlva ugyanúgy bele kelllene vágni egy nagyobb lakás vásárlásába.
Nem a nyugdijas korotok a probléma, hanem az, hogy egy gyereket nem lehet így felnevelni!
A mai világban én sem vennék fel hitelt.
Jött a vírus és sokaknak azonnal elúszott a munkahelye meg a jövedelme.
" jelenleg egy garzonba lakunk, amit a férjem munkahelye fizet"
És az milyen?
És a munkahely egy fix összeget fizet?
Mért nem lehet egy kétszobás lakást bérelni azon a pénzen?
Egy ennyi idős gyerekkel még simán el lehet férni legalább 3 évig egyszobásban. Tudom,hogy itt a gyk-n a sok magas tudású addig nem vállal gyereket, amíg nincs legalább 100nm-es felújított, csilli-villi kertvárosi medencés háza, de a való életben megoldható ovis korig az egy légtér.
A hitel más kérdés. Mi házat szeretnénk venni, de nem mindenáron. Jelen helyzetben érdemes kivárni. Látszik a kormányzati szándék a lakásárak letörésére. A rozsdaövezeti projekt mellett, vagy azon belül elképzelhető olyan beavatkozás, ami lehajtja a bérleti árakat a városokban, ez által az ingatlan árakat is. Őszre ígértek pontosabb infókat.
Emellett amúgy is csökkennek a lakásárak a legtöbb városban. Ez látszik a banki értékbecslésekben: konkrétan egy ismerősöm venne egy lakást, a kiküldött értékbecslő viszont a kialkudott ár felére (!) becsülte a pecót. Ezen az áron 2015-16-ban mentek el ezek a lakások. Szóval én úgy látom, ez a bank már beárazta ezeket a fajta téglalakásokat az akkori árakra. Ezért én kivárnék még kb. egy évet, és hitellel vennék egy pipec lakást a munkahelyhez közel.
Mindenképp hitelre vennék sajátot, de én is várnék 1-2 évet mert most zuhanni fognak az árak.
Veszélyes üzem a hitel, de az átlagember nem tud enélkül házat/lakást venni, nem tudják mindenkinek a segge alá tolni.
Egyrészt az albérlet sosem lesz a tiétek, másrészt ha valami történik és nem tudtok fizetni akkor mindkettőből mennetek kell, tehát nem biztonságosabb az albérlet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!