Sok fiatal miért gondolja azt, hogy most mivel nincsenek külföldiek nincs AirBnB, akkor már egyből szinte ingyen kéne adni a lakásokat?
Lennél csak azok helyében, akik egyáltalán nem, vagy csak nehezen jutnak saját lakáshoz... megtudnád, ne félj, te is imádkoznál.
Tudod, itt a piramis második lépcsője a biztonság és védettség szükséglet. Ezt egy albérletben hol a fenében kapja meg az ember, vagy a párjával élve, valamelyikük szülőjénél, ne adj' isten nagyszülőnél? Szerinted az normális, élhető életforma?
Természetes hogy igénylik az emberek a fedelet a fejük fölé. De ha a sok ingyenélő, harácsoló pénzsóvár "ember" így feltornázta, sokféle tényező hatására az árakat, eléggé nehéz kivitelezni, és természetes, hogy várják az áhított értelmes, megfizethető árat. És még úgy is kemény költségekbe kell verje magát a pár, mivel a hitel szinte elengedhetetlen ha értelmes helyen akar lakni, és nem egy összedűlő félben lévő vályog kockában.
Tudod 3-as, azért nagyon tisztességes emberek élnek mai is és nevelték fel azt a generációt, az " összedűlő félben lévő vályog kockában" (gondolom a Kádár-kockákra gondolsz) akiknél sokuknál csak igények és elvárások vannak, tehetség meg semmi, de némelyiknek az agya is borsónyi.
Mert ha lenne agy és intelligencia, akkor simán lehet élni a szülőkkel a vályog kockákban, míg egy pár esetén összejön az önrész és lehet menni sajátba. Vagy lehet kezdeni egy nagyon lenézett Kádár-kockával és haladni az évek múlásával felfelé.
De ameddig mindegyiknek csak Budapestből áll az élet, ahol inkább egy poloskás albérletben kuporog ami viszi a kis minimálbérüket, miközben 80 milliós ingatlanról álmodozik, addig bizony nem viszik semmire, legfeljebb elégedetlen, megkeseredett emberek lesznek, mint például te is.
#6 arra próbáltam rávilágítani, hogy még sokszor egy olyan kockaházat is eléggé nehéz megvásárolni, mivel irreálisan túl vannak árazva. Megyeszékhelyen mégis, mi kerül 150-180 ezerbe bennük /m2?
És nem, nem Budapestben gondolkodom. Nem költöznék oda, de szerintem még az agglomerációba se... Esetleg - ha lenne fölös pénzem - Nőtincs és hasonló hegyi településekre...
Nyilvánvalóan provokáció a kérdés, mert semmi értelme nincs, de azért megpróbálnék rá válaszolni. Amíg pörgött az ingatlanpiac és külvárosi 30 négyzetméteres lyukakat lehetett kiadni havi 130-150-ért, meg normál méretű lakásokból leválasztott 25 négyzetméteres "ékszerdobozok" mentek milliós négyzetméteráron, addig a "kereslet-kínálat" szöveg ment mindenhonnan, holott már a bankok szerint is túlárazottak voltak a lakások és nem is adtak hitelt minimum önrészre (20%).
Ahogy kiestek a turisták, értelmetlenné vált az Airbnb, eltűntek a befektetési célból váráslók (a vásárlók több mint 50%-a Budapesten 2019-ben befeketetési volt!), eltűntek a diákok, nem vásárolják az ázsiaiak tucatjával a lakásokat, sok munkahely megszűnt, az irodisták fele homeofficeban, sokan felmondták az albérletüket, mást sem olvasok itt, mint hogy ki fogja megmenteni (wtf) a befektetőket, meg hogy hogy képzeli bárki, hogy ő most olcsóbban fogja adni a lakását.
Tisztára úgy csinál mindenki, mintha nem lenne szinte teljesen törvényszerű, hogy 7-10 évenként valamitől úgyis földbe áll a gazdaság, ami mindig érinti az ingatlanpiacot. Nem azonnal, hanem 1-2 év alatt érződik a hatása. Aztán ez a lejtmenet eltart 3-5 évig, aztán utána megint elindul fefele, csak hogy a következő korrekciónál (=válságnál) megint a földbe álljon. Mintha mindenki aranyhal lenne pár másodperces memóriával.
Én nem sírok az albérlet árak miatt, mert röhögve kifizetem (illetve fizetném, de felmondtam a fenébe, mert szükségtelen a távmunka miatt és van egy tippem hogy az is marad).
Viszont rohadtul át tudom érezni annak a helyzetét, aki átlagbért keres, nem a szülei nyakán akar élni lassan 30 évesen a panelban és igénye lenne az önálló életre. Mert őt bizony arcon csapta a valóság, és nem tudott önállóan még garzont sem bérelni a külvárosban.
Azt is sajnálom, aki vidéken házasodna, de a CSOK és az ingatlanpiaci "pörgés" miatt mindenki megbolondult és 20 éve fel nem újított Kádár kockákat árulnak 15-20 milliós áron, olyan városok mellett, ahol a legmagasabb kvalitású munka a sori műszakvezető a helyi fakocka gyárban. Aztán meg nézzük az egy nőre eső gyermekek számát meg vakarjuk a buksinkat, hogy ki fog nekünk majd nyugdíjat fizetni 15 év múlva. A meg nem született gyermek nem fog dolgozni és nyögdíj járulékot fizetni...
Már 2019 végén és 2020 elején is megakadt az értékesítések száma korona nélkül is, de még mindig nem tudják elfogadni sokan a realitást. Kapaszkodnak még fél évig - 1 évig a csúcson lévő árakba, csak hát a szomorú valóság arcon fog csapni, ha ki akarod adni a lakásodat és a kutya f..sza nem jelentkezik rá, vagy hiába hirdeted 1 milliós négyzetméter áron a 130 éves társasházi lakásodat, nem fogja megvenni senki, még a fifikás Airbnb "vállalkozó" se. Ugyan ilyen naív gondolat a másik oldalról, amikor valaki a 2013-mas árakat sírja vissza. Az sem a piaci realitás, csak az a másik oldalról.
#8 Szépen levezetted, szívemből szóltál.
Majd lesznek pofára esések. Én is, konkrétan min. 10% esést várok fél éven belül, családi házakra. Reméljük úgy lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!