Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ha évente csak 1,5 millió...

Ha évente csak 1,5 millió Forintot tudok félre tenni sohasem lesz saját lakásom?

Figyelt kérdés
Van 5.5 millió Forintom, és már 31 éves vagyok, talán 50 éves koromra lesz elég pénzem saját lakásra vagy a nyugdíj előtt, nem tudom.

2020. márc. 16. 10:24
1 2
 11/19 anonim ***** válasza:
69%

Először használd a harmadikos matekot, és vedd is komolyan, ami kijön.

15 M-ért már van olyan ingatlan, ahol laknál, évi 1,5 M-t teszel félre, már van 5,5, tehát kellENE 9,5M még, ha MOST akarnál lakást venni.

De az ingatlanárgörbe változik, keleten árcsökkenés is van, akkor kéne venni, úgy 4-10 éven belül lesz megint egy jó beszálló, akkor kell vásárolni.

Befekteted az 5,5 M-t, az 4-10 év alatt másfélszer ennyi lesz, mire az ingatlanárak megérnek a vásárlásre, tehát lehet, hogy 11-12 M lesz a lakás, ami megfelel, a 5,5 M pedig már 8.

Félreteszel évi 1,5M-t - lehetőleg azt is fektesd be -, az 2 év alatt 3 M.

Hogy jött ki a 19 év?:))

2020. márc. 16. 13:41
 12/19 anonim ***** válasza:

10: Hát az nagyon jó!

Esetleg megírhatnád, mibe fektetted be, engem is érdekel.

2020. márc. 16. 13:43
 13/19 anonim ***** válasza:

Akkor átlag nettó 163000 a fizud :/

És jelenleg nettó 125-et tudsz félrerakni. Ami nem rossz, ahhoz képest hogy mennyit keresel.

Ez a fizetés max 30%-ba terhelhető, ami 48900 Ft/ hó lenne. Ha külön költözöl rezsire, kajára és alapdolgokra nem hinném, hogy 100000-nél kevesebbet költenél. Tehát igen jó esetben marad kb 60000-ed havonta, aminek én max a felét költeném hitelre azaz max 30000/hó. mivel mindig van váratlan kiadás, ami lehet akár 2 hét táppénzzel járó bércsökkenés is.

Szóval te kb 6,5 milliót tudnál felvenni ami 30 évre kb 32000/hó 10 éves kamatperiódusnál.

2020. márc. 16. 13:49
 14/19 anonim ***** válasza:

13: Akkor több, mint 11,5 M-t kellene visszafizetni, tehát jobb gyűjtögetni + befektetni, azzal pár éven belül megvan.

Meg rangsorolni a szempontokat. Érthető, hogy kulcsrakész felújított központi lakást akar az ember, rögtön olyat, amiben meg is szaporodhat, de ez 1. fölösleges is, mert a párja is biztosíthatja ezeket, vagy legalább a felét, és nem tudni a jövőt, lehet, egész életében egyedül lesz; 2. lehet, hogy a szülei fenn se tudnék egyedül tartani azt a lakást, amiből ő kiköltözik, mert túl nagy nekik, tehát borul a terve a család felől; 3. lehet, ha lead a szempontokból 3-4-et, akkor sokkal hamarabb, sokkal olcsóbban külön tud lakni, mint így.

A lakhatás minőségét az ország gazdasága is befolyásolja, 15 éve még nem is voltak olyan állapotú és úgy felszerelt lakások a piacon, mint most, egyszerűen nem volt itthon lakberendezési- és barkács áruház olyan kínálatban, mint most. Elképzelhető, hogy 8 év múlva sem lesz. Tehát csak egy felújítandó jött szóba legtöbbeknek, ami ugye sokkal olcsóbb is.

2020. márc. 16. 13:58
 15/19 anonim ***** válasza:

14:

- A hosszú futamidőnek ára van van, de ezeket a hiteleket érdemes 10 évente leváltani, A 6,5 m esetben 10 év után 5,2 millió lesz a tartozás. Nem lehet tudni mi lesz ekkor, de lehetséges ki tudja majd váltani egy 10 éves hitellel a fennmaradó részt. én is hasonló elven veszek fel majd 20 milliót.

- Az iromány alapján szerintem egyedül állóként akar ingatlant venni

- Mivel havi átlag 40000-et költ, szerintem amit a szüleinek ad pénzt, (ha ad) még a kaja és rezsi önköltségét sem biztos hogy fedezi. Valószínűtlen, hogy bármi többlet költséget okozna a szülőknek, azzal ha elköltözik.

- Nem hinném, hogy 40 évesen is a mamahotelben szeretne élni,mire összejön neki egy lakásra való.

- Esetleg idén vesz valamit kb 12 millióért, majd kiadja albérletnek még kb 2 évig. Így lesz neki kb 3 milliója, amiből felújíthatja a lakást és beköltözik, vagy befizetheti a töke tartozásba ezzel lecsökkentve a futamidőt kb a 1/3-ra.

- Így két év alatt jó körülmények között külön költözhet ,azaz 33 éves korára.

- vagy gyűjt még 6 évég és lesz 14 milliója, de 6 év múlva kizártnak tartom, hogy ugyan ennyiért tudna lakást venni, így szintén kelleni fog neki hitel

2020. márc. 16. 14:44
 16/19 anonim ***** válasza:

" A 6,5 m esetben 10 év után 5,2 millió lesz a tartozás."

Ezt nem tudtam, köszi.

De ezzel együtt is sokallom, hogy 10 év alatt törlesztene annyit, mint amit 1 év alatt félre tud tenni.

"Valószínűtlen, hogy bármi többlet költséget okozna a szülőknek, azzal ha elköltözik."

Nem tudjuk, mekkora ingatlanjuk van, de a miénk 44 nm-rel volt nagyobb miattam, amit nem tudott volna fenntartani anyukám nélkülem, ezért el kellett adni a lakását úgyis ahhoz, hogy elköltözhessek.

Abból pedig 10+ M lett, ami nem kellett neki az új lakásához.

"- Nem hinném, hogy 40 évesen is a mamahotelben szeretne élni,mire összejön neki egy lakásra való."

Én levezettem, hogy szerintem 3-4 éven belül megoldható ez, tehát 35 éves koráig egyedül is.

2020. márc. 16. 15:02
 17/19 anonim ***** válasza:

"Én levezettem, hogy szerintem 3-4 éven belül megoldható ez, tehát 35 éves koráig egyedül is."

A te levezetésedbe nincs benne az ingatlan árak emelkedése, ha csak évi 10%al számolunk az 4 év alatt egy 12 milliós lakás kb 17,56 millió lesz. Győr környékén 10-15% évente a áremelkedés az utóbbi években, de vannak olyan részek ahol ez magasabb.

Ezen kívül az illeték 15 millióig 2% használt első lakás esetében, ha még a 35. életévét nem töltötte be, 15 milliótól pedig 4%, Ügyvéd 1-1,5 % ,de van egy min összeg is ami alatt fix díja van.

Így 12 milliós lakásra kb 420000 ft az ügyvédi költség és az illeték.

Ilyen kis összegnél egyébként 20 év nél hosszabb futamidőt nem érdemes választani. Viszont így 6,5 millió 20 évre 10 éves kamatperiódussal már 40000/hó, és 10 év után marad kb 3,9 millió. A kérdés az, hogy 160000-ből ki tudja e gazdálkodni.

12 milliós lakás, ha folytatódik az áremelkedéses tendencia akkor 10 %-a 1,2 millió. Azaz csak 300 ezret tudott félretenni mert a többi infláció

Az emelkedést inkább az ismeretségi köröm általi vásárlásokból szedem.

pl: Győr-Ménfőcsanakon haverom 3 éve 16,4 millióért vett egy 60 m2-es 1 emeleti lakást, 2 szobával. Beépített szekrényekkel stb, neki csak nappali bútort, ágyat és étkező garnitúrát kellett vennie. Jelenleg ugyan azon a csendes környéken, tehát forgalomtól távol egy hasonló lakás 30-35 millió.

Másik pl: tavaly 2019-ban másik haverom foglalózott egy 60,5 m2 új építésű földszintes lakást Győr belvárosától kb 1 km-re elég jó helyen. Akkor ez volt a legolcsóbb 26 millió kulcsrakészen, Idén ugyan abban a tömbben ugyan olyan lakást már 30 millióért adják kulcsra készen ez itt 15%-os növekedés!

2020. márc. 16. 16:55
 18/19 A kérdező kommentje:

Még lehet hogy pár évet kibirok így de már nagyon fárasztó szüleimmel élnem,csak ugye anyagilag jobban jövök ki és még tudom türni a nehézségeket.

Szinte garantált hogy egyedülálló maradok mivel rendkivül introvert személyiségem van,szóval úgy is tervezek.

Annyiban gondolkoztam hogy talán munkahelyet tudnék váltani és kereshetnék 50 ezer nettóval többet de most a pánik miatt, kénytelen vagyok kivárni mert jelenlegi helyem nagyon biztos vírus sem befolyásolja.

Ingatlan is úgy vagyok hogy nagyobb válság talán pár év alatt nem lesz drasztikus emelkedés megéri várni.

Persze fogytán türelmem 5-6 év talán a végsö maximum amit kibirok itt. De addig is ha nyugisabb lesz,váltok és 200-220 netto meglehet akkor már elörébb lennék mint most még ha kaja fizetni is kell többet

2020. márc. 16. 19:47
 19/19 A kérdező kommentje:
Hitelt kerülném egyenlöre de végsö esetben nem zárom ki
2020. márc. 16. 19:47
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!