Kezdőoldal » Otthon » Ingatlan vásárlás, eladás » Ti vennétek idén, akár az év...

Ti vennétek idén, akár az év végén budapesti lakást? Vagy várjak ki? Miért csökkentek jelentősen az adás-vételek?

Figyelt kérdés

Ti vennétek idén, akár az év végén budapesti lakást? Vagy várjak ki?

Az ért csökkentek jelentősen az adás-vételek, mert az embereknek nincs pénze, vagy minden szuper állampapírban van, esetleg mindenki kivár?

Nekem az a sejtésem, hogy most a vevők szeretnének diktálni, betették állampapírba a pénzüket, de majd ha lejárnak ezek az állampapírok, akkor sok készpénz önti el a piacot, és megint emelkednek az árak. Ez reális lehet?

Sok éve gyűjtögetek, baráti albérletben lakom nagyon olcsón, de már majdnem elegendő pénzem van egy budapesti, kb. 40 négyzetméteres lakáshoz.

Mikor lesz megfelelő időpont elkölteni a pénzemet?

2020. febr. 2. 10:44
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:
100%
A környékünk kínálati piaca mintha befagyott volna nyár óta (budapesti városrész). Azelőtt hetente lecserélődött a kínálat fele az ingatlan.com-on, most hónapok óta ugyanazokat hirdetik...
2020. febr. 2. 21:31
 12/22 anonim ***** válasza:
94%

Azért maradjunk a realitások talaján. A budapesti lakáspiac valóban megtorpant, a kereslet jelentősen csökkent. Erre az árak már reagáltak. Ősszel vettünk lakást, jóval könnyebben és többet lehetett alkudni, mint 1 évvel ezelőtt. Az árcsökkenés azt jelenti, hogy már nem emelkednek a lakásárak, stagnálnak, a vevőjelöltek könnyebben és többet tudnak alkudni. Az, hogy ebből 1 év múlva mi lesz, ki tudja. Tény: a költözések, lakásvásárlások szezonja tavasz-nyár. Ez az árakon is eddig mindig meglátszott. Júniusban könnyebben megy el egy lakás drágábban, mint januárban. Őszre-télire a lakáseladások visszaesnek. Szóval a lakásárak egy éven belül is ingadoznak, mindig az egy évvel ezelőtti azonos időszakhoz érdemes hasonlítani.

Szóval most januárban már kedvezőbben tudsz lakástvenni, mint tavaly januárban. Viszont ha nyáron veszel lakást, számolnod kell vele, hogy akkor többen keresnek, kicsit feljebb vannak az árak, alkudni is nehezebb.

De irreális elvárás, hogy az árak nagyon jelentősen, felére-harmadára fognak visszaesni. 10-15%-os áresés már nagypn jelentősnek számít, ha lesz annyi. Ennél több nemigen.

Összefoglalva: most már hullámvölgyben van az ingatlanpiac, ami az árakon MÁR meglátszik. De hogy ez a hullámvölgy lesz-e mélyebb, meddig fog tartani, senki sem tudja. Én helyedben éveket nem várnék lakásvásrlással, mert biztos, hogy előbb-utóbb megint elindulnak felfele. Max idén őszig várnék ki.

Azok a károgók, akik a lakáspiac összeomlását, a "nagy bummot" várják, évek óta ezt mondják. Már 2016-17-ben is a 2nagy bummot" várták. Aztán most már milyen jó lenne a vevőknek, ha legalább a 2016-os áron jutnánank hozzá lakáshoz...

2020. febr. 3. 06:42
 13/22 anonim ***** válasza:
23%

12: Realitások talaján akkor lehetne maradni, ha az elmúlt két évben nem duplázódtak volna meg az árak. Ezt az árat már csak egy szűkebb réteg tudja/tudta megfizetni, ha ez a réteg elfogy, akkor csak a drasztikus árcsökkenés marad. Azért a fővárosi használt lakáspiac 80%-os visszaesése már nem csak károgás.

Anno a válság idején évekig estek az árak, öt évre rá tért magához az ingatlanpiac (ideiglenesen). Jelenleg még válság sincs, viszont a családtámogatások mértéke, ÁFA csökkentés szépen beépült az árakba, csak most elfogyott a szufla.

2020. febr. 3. 10:23
 14/22 anonim ***** válasza:
45%

Akartam írni, 1 hosszabb kommentet, hogy az emberek évekig, évtizedekig gyűjtenek házra.

Aki olyan hülyének nézi a vásárlókat, hogy havonta, évente változtatja a ház árát, és azok beleugranak mindenbe, mert az eladó azt mondja, az bolond.

Mondjuk szerintem ezért is növekedtek a hirdetési árak, mert az y generáció szerint ilyen könnyű pénzhez jutni.

2020. febr. 3. 12:26
 15/22 anonim ***** válasza:
100%
13-as: azért a 80%-os áresés irreális. Az a használt lakás, ami ma 40 misibe kerül, nem fog visszamenni 8 misire. De a 30 millás használt lakásból sem lesz már 6 millás. Azok az idők már elmúltak.
2020. febr. 3. 15:11
 16/22 anonim ***** válasza:
91%

15: Természetesen nem az árra gondoltam, az valóban irreális lenne. A keresletről van szó:

[link]

2020. febr. 3. 16:03
 17/22 Barnabas333 ***** válasza:
51%
Úgy tudom csak az autóiparban lesz válság. Én idén akarok venni házat és eladni a fővárosi lakásom, egyszerűen nincs időm kivárni...
2020. febr. 9. 07:49
 18/22 anonim ***** válasza:
Úgy vennék ha egy tíz százalékot engednek az árból. Amilyen kevés eladás volt idén előbb utóbb úgyis találnék valakit aki enged.
2020. febr. 9. 08:11
 19/22 A kérdező kommentje:

#17: Barnabás, jól gondold meg, amit írtál.

Magyarországnak nincs saját, igazi lábon álló ipara. Az ipari létesítményeink nagy része a(z) német autóiparnak szállít be alkatrészeket: Bosch, ZF, Knorr-Bremse, Thyssen, Siemens, Continental, stb., és akkor az autógyártókat még nem írtam.

Ezen felül rengeteg kisebb cégről hallok, akik egy önálló és stabil lábakon álló CNC szakműhelynek tűnnek, aztán kiderül, hogy amit legyártanak, az amúgy egy Volkswagen üléstartó fémalkatrésze.

Ha beáll a német autóipari válság, Magyarország nagyon meg fogja sínyleni. Saját iparunk nincsen, egyértelműen a németekből élünk. Én is az autóiparban dolgozom, ha elveszíteném az állásom, nem fogom elkölteni a magyar boltokban a pénzem, nem fogom fizetni a számláimat, nem költök szórakozásra, étteremben, tankolásra, és így tovább.

2020. febr. 9. 10:39
 20/22 anonim ***** válasza:

Az a probléma, hogy az ország főváros központú és egyre többen koltoznek Pestre vidékről. Szerintem a kereslet nem fog túlságosan lecsökkeni. Az albi árak brutal elszalltak, aki teheti hagyja a fenébe az albit és vesz sajátot.

Vidéken én látom a csökkenést és személyesen is tapasztaltam, hogy hónapokig árulják a házakat, úgy, hogy közben viszik le az árat.

Mindenki próbálja sokra tartani, de a gyakorlatban milliókat tudsz alkudni.

Én vennék a helyedben, de megpróbálnék alkudni jócskán és nem belemenni az első lehetőségbe.

Mivel van időd, akár hónapokig tudod vadászni a jó lehetőséget. Ha kps vevő vagy is jól tudsz alkudni miatta.

2020. márc. 9. 08:36
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!