5,5 millió forintos ingatlan vásárlásánál 100000Ft ügyvédi költség az sok?
Ja, és még hozzátenném, hogy ennek elkerülése érdekében, hiába nem kötelező, én óvintézkedéseket szoktam tenni:
- ha az építtető cég az eladó, leellenőrzöm, ha kell cégbírósági iratbetekintéssel, illetve megnézem a leadott mérlegeiket is. Ha kamusok, akkor látszik, hogy nem volt olyan forgalmuk, amiből egy ilyen ingatlant fel tudtak volna rendesen építeni, akkor gyanús, hogy a leendő vevőkkel "hiteleztették meg". Ebből lett ugye sok probléma korábban is. Ettől még mindig nem biztos, hogy kamu az ügylet is, de ez vészcsengő, hogy figyelni kell.
- családi háznál lekérek térképet is, ÖK-nál megnézzük, van-e engedély az épületre, nem fogják-e vevő ügyfelemet egyszer csak megbírságolni, és akár bontásra, akár fennmaradási engedély megkérésére kötelezni. (Ez nyilván leginkább ott érdekes, ahol még építési engedély köteles volt a dolog). Meg kell nézni a HÉSZ-t is, hogy az ingatlan mindenben megfelel-e az előírásoknak: %-os arányban nem túl nagy-e az ingatlanon, nincs-e túl közel a kerítéshez. Ha tovább akarok menni, akkor szabályszerű-e a fűtési rendszer, jó-e a kémény, vagy esetleg bentlakásuk első hetében le fog égni a ház...?
- Közművektől nullás igazolás, ha társasházi lakásról van szó, közös képviselőtől is
- elővásárlási jogra nyilatkoztatás
- alapító okirat, házirend, stb. minden beszerzése és tüzetes átolvasása, mert vevőnk nem költözik a kedvenc pudlija nélkül, de a társasház tiltja a kisállattartást...
És egymillió ilyen dolog van. Lehet "fapadosabban" is kérni, de akkor kizárom a felelősségemet sok mindenre, és igen, akkor olcsóbb. De akkor ne keressenek meg utána, ha a szomszédok panaszkodnak a cuki kiskutyára, hogy miért nem szóltam, hogy ez probléma lehet.
A szabályszerűség nem a rendszer szakmai ellenőrzését jelenti, itt jogi előírások is vannak.
De szerintem te reménytelen vagy, és csak kötekedni akarsz.
#9 Nincs itt semmiféle "érdekes" hozzáállás.
Az ügyvéd öt évet eltölt az egyetemen, legalább három évbe beletelik ezután, míg szakvizsgát tesz. Addig sz@rt sem keres, főleg vidéken.
A befektett munka bőven indokolja, hogy egy adásvételi ne 30.000 Ft legyen. Akkor sem, ha csak egy pár milliós ingatlanról beszélünk.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!