Telekhatárra épült házat vennénk, mennyire tehet keresztbe a szomszéd?
Nos a szomszédhoz eső fal vizesedik, mert közvetlen a ház mellé ültette a virágait, amit szorgalmasan öntöz.
Nagyon szeretnénk ezt a házat, de ott lekéne betonozni, vagy minimum arrébb pakolni a virágait.
Mivel veszélyezteti a ház épségét, van bármi, amihez nekünk lenne jogunk? Vagy próbáljunk vele a vétel előtt megegyezni? Ha ez sikerül, azt írásba lehet foglalni? Újra is vakolnánk a házat, ha kicsit kiszáradtak a falak, szóval jó lenne, ha a viszony annyira megmaradna, hogy a munkálatok idejére beengedjen...
Ne vedd meg a házat. Ahogy írták, ha vizesedik egy fal, ott műszaki probléma áll fenn.
A másik, hogy igen, jogod lenne a házat karbantartani, neki meg joga van a birtoka védelméhez. Be kell engednie, meg nem is ültethet a ház tövébe, de ezeket érvényesíteni nem mindig egyszerű.
Én csakis akkor venném meg, ha előtte beszélgetek a szomszéddal. Elmondom, hogy be akarok jönni, 60 cm sávban kiásni alapig, utána kulékaviccsal feltölteni és elvezetni a vizet. Ide utána már nem ültethet, bár az ő telke. Igen, írásba is adathatod vele, hogy hozzájárul ehhez a munkálathoz.
Amit 2-es írt kiegészíteném.
Mivel telekhatáron van, így ha szigetelni akarnád kell az ő írásos engedélye,mert az az ő telkét érinti.
Ezeket jobb elintézni előre egy közjegyzővel a jelenlegi tulajdonos segítségével.
Ha rombolsz mindent köteles vagy helyreállítani az ő telkén. pl: füvesítés, virágok visszaültetése...
Én is szívesen beengedem a szomszédot vakolat javításra , vagy egy munkálatokra a házán, de csak egyszer hagyja ott a szemetét, vagy ne állítsa helyre az udvaromba kelett kezett károkat... utánna biztosan be nem tenné be a lábát többet. Szerintem a jó szomszédi viszonyt nem árt megtartani, mert bármikor rászorulhatsz a segítségére.
Jött már szakember, ő jó vételnek tartja a házat. Hozott nedvességmérőt, kis ráfordítással megoldható.
Csak a szomszéd aggaszt, bár készséges volt, jogilag is szeretném ismerni a telekhatári szabályokat.
Valószínűleg vétel előtt beszélünk vele és írásba foglaljuk, ha sikerül megállapodni.
Telekhatárra épült házat nem vennék én sem.
Én nem nyaliznék a szomszédnak hogy engedjen be...
Ha jót akarsz magadnak és a gyerekednek - ne vedd meg, bármennyire is tetszik. Van ilyen (sőt különb!, de nem a telekhatáron épült ház) máshol is.
Előttem már bővebben is kifejtették, ezért nem akarom őket ismételni.
Elvileg a telekhatárra épült házak a tényleges telekhatártól 50-60 cm-re épültek, pont a viták elkerülése és a karbantarthatóság kedvéért.
Köteles téged beengedni és a ház tövébe nem ültethet semmit.
Az már más tészta, hogy ezeket a dolgokat ki és hogyan tartja be és milyen a viszony.
Lebetonozni a tövét meg Isten ments, de ezt már leírták!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!