Mit tehetek, ha a szomszéd a telekhatárra épülő háza alapozásakor a telekhatártól egy métert beásott a telkemre?
ma 11:07
Köszönöm, én is ezen gondolkodom. De van a szomszédnak valamilyen fokú tűrési kötelezettsége, erre nem terjed ez ki?
ma 11:21
Köszönöm. Igen, én is így gondolom, azonnal kellene bejelentést tenni. De nem akarom ezt jogalap nélkül tenni.
Most például böngésztem a jogszabályokat és találtam egy erre vonatkozó teljesen kétértelmű szabályozást: A Ptk. (2013. évi V. törvény)5:25. § [A szomszédos telek igénybevétele]
"(2) A tulajdonos a szomszédos földet kártalanítás ellenében használhatja, ha ez a földjén való építkezéshez, bontási, átalakítási vagy karbantartási munkálatok elvégzéséhez szükséges."
Itt gyakorlatilag elviszi, használja a földem (a földanyagot), és használja a földterületet is.
Vagy csak számomra kétértelmű a Ptk. szabályozása?
Mi van, ha kapásból erre hivatkozik, hogy ő csak a Ptk. alapján szállította el a földem, mert joga van használni, majd visszateszi.
Nem hiszem, hogy a szomszédod átböngészte volna az erre vonatkozó jogszabályokat. Szimplán egy bunkó paraszt.
Tőled mindenképpen engedélyt kell kérnie, ha a te birtokodra akár a lábát be akarja tenni. Gondolom még azügyben sem kopogott be hozzád, hogy kártalanítani szeretne a szétbarmolt földedért, és valszeg később sem fogja ezt megtenni.
Az oké lenne, hogy az építkezés alatt a te engedélyeddel a területeden tartózkodik, leszúr cövekeket, állványt, stb. De az már nem, hogy önkényesen odébb tolja a telekhatárt, megrongálja a te tulajdonodat, és még lop is tőled. Megnyugtatlak, bőven van jogalapod, hogy ezekért feljelentsd. Mielőbb intézkedj, mert a végén még a betont is becsurgatja a te telkedre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!