Hegyen laknátok?
Lehet nem a megfelelő téma, de érdemes lehet hegyen lakni?
A hegyet nem hegységnek értem. Hanem olyan hegynek, amit faluhelyen mondanak. Ahol van pince, az emberek szőlőt szoktak termeszteni. Kisebb dombos részek a falu magassága felett.
Ide értelemszerűen a csatornát nem lehet kivezetnék csak a villanyt és a vizet. A gázt se lehet szerintem.
Ezen kívül a betöréstől félek. Nem tudom mi lenne a megoldás. Falut és a hegyet egy vasúti átjáró és vasúti sín válassza el. Az utak terep utak. Erdő mindenhol kivéve ott ahol pincék vannak és ott ahol viszonylag üres a terüle, ott körbe van csak erdős rész.
Megyeszékhely 30 percre lenne, falu max 3 percre kocsival, gyalog se sokkal több. Első kis város 8 percre, másik 10 percre. A hegyen egyébként csend van, tiszta levegő, nyugalom. Szomszédok nincsenek. Állatokat szeretnék tartani, kertészkedni. Ami kell a kis városból beszerezhető, de a nagyvárosban lenne a munka ami 30 percre lenne.
Kivitelezhető ez az életforma valahogyan? Ha igen hogy? Mik az érvek és ellenérvek?
Hétvégi háznak tökéletes lenne, viszont terepadottságtól függ, hogy télen mennyire lehet ott közlekedni autóval. Ha agyagos a talaj, akkor viszont egy kis esőtől járhatatlan lesz az út még komolyabb terepre szánt autóval is.
A másik fő probléma a közművek kiépítése csillagászati összegbe kerül és gondolom nincs a telek határán.
Tökéletesen értem a kérdésed.
Felénk nagyon sokan kiköltöztek már a panelból a hegyre .
A pár pincéből utca sor lett . Szennyvíz csatorna kivételével minden van . Ha már van egy lakó,aki be is van jelentkezve,akkor az önkormányzat télen havazás idején járhatóvá teszi autók számára is az utat. Előbb van itt járható ut,mint a város egyes részein .
Kell 2 jó kutya,és a terület bekeritve az állatok miatt.
Telefonon bármikor lehet segítséget kérni,ha muszály .
Én csak akkor, ha van az utcába kábeles szélessávu net. A csatorna nélkül meg lehet lenni, gázkazánhelyett a víz levegő hőszvattyú jó megoldás lehet, bár drágább. Bár ha hozzávesszük a gáz bevezetését a telkedre, valószínűleg jóval olcsóbb lesz.
A villany lesz a legfontosabb, a szolgáltatótól kell lekérdezni meddig bővíthető a hálózatod. pl: most van 10A 1 fázison, nekedmeg lehet szükséged lesz 3x20-25A! Mert mindent villannyal kell előállítanod: fűtés, melegvíz, főzés sütés, aztán van mégmosógép,szárítógép, mosogató gép, hűtő, fagyasztó... kinek milyenek az igényei.
De persze fűtésre ott van a jó öreg vegyes kazán opció is :). Viszont ennek szüksége van egy megfelelő kéményre, rendszer mérettől függen 500-2000 literes puffer tartályra, mert csak ezzel szabályozható egy modern fűtési rendszer megfelelően. És így nem lesznek hőingások a házban. Költségbe ez valahol a hőszivattyú és a gázkazán között van félúton
"Ezen kívül a betöréstől félek"
Betörők baromi lusta emberek, nem szeretnek sokat mászni. Én is hegyen lakom, mindig a hegy alján lévő házakba szoktak betörni, nálunk a ritkán lakott hegytetőn még egy betörés sem volt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!