Ha egy háznak 2 tulajdonosa és 2 haszonélvezője van, akkor hogy oszlik meg a pénz?
Nyilván csak úgy mondanék le róla, ha a másik fél kifizet, vagy eladjuk. Ki lenne olyan hülye, hogy lemond egy 40 milliós ingatlanról ingyen? :D
Amúgy arra voltam kíváncsi, hogy az 50%-át kapom-e, vagy a haszonélvezők között is megoszlik és ez esetben csak 25-öt. De akkor ezek szerint 50%-ot. Köszi.
Nem köteles fizetni, viszont akkor el kell adni az ingatlant. Aminek a másik tulajdonos nem örülne és nemis járna jól vele, mivel az ingatlanban akar lakni.
“Ha a közös tulajdon a fenti módokon nem szüntethető meg, akkor a bíróság a dolog értékesítését rendeli el. Ez lényegében – a felek megegyezése hiányában – árverésen való értékesítést jelent, és a befolyó vételárat kell felosztani a tulajdonostársak között.”
Ezt most találtam.
Csak éppen ki vesz meg úgy egy házat, hogy már van két tulaj, meg két haszonélvező??!
Max az általad említett összeg töredékéért.
Azt meg nem hinném, hogy egy 40 millás háznak te megkapnád a felét, akár "árverésen" akár a másik tulajtól.
# 2
"Ez ingatlan tulajdonjogának adás-vétele. Ehhez a haszonélvezők beleegyezése is szükséges. Nélkülük semmit nem csinálhatsz az ingatlannal."
Dehogy kell beleegyeznie, a tulajdonjog és a haszonélvezet két külön dolog! A saját tulajdonát akkor adja el amikor akarja! A haszonélvezet természetesen fennmarad, azt nem érinti a tulajdonos váltás! Az más kérdés. hogy mennyiért lehet a piacon egy ilyen ingatlan(rész)t eladni.
Ha kifizet, akkor annyit KELL fizetnie, amennyit ér. Vagy szerinted ha csak 10 forintot akar adni, akkor annyit ad és szevasz?😂Vicces lenne. Elvileg ő fog a házban lakni, tehát az a minimum, hogy engem kifizet, vagy akkor vegyen magának máshol házat. Így is sokkal olcsóbban megússza, mintha vennie kéne valahol teljes áron, főleg a mai ingatlanárak mellett.
Ha valakinek eladnánk, akkor viszont senki nem lakna itt, csak aki megveszi. Ezt nem tudom, mire értetted, hogy “lakottan” senki nem venné meg. Nyilván akkor nem lakna itt senki, csak az új tulaj.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!