Mert akármennyire is tekered rá forralásnál kinyomódik a levegő,de a lassú kihűlésnél a levegő már nem tud visszajutni.
2018. okt. 31. 21:12
Hasznos számodra ez a válasz?
2/11 anonim válasza:
Hiába tekered rá, kijön. Én mindig elképedek, mennyire barnapiros lesz a kuktában a víz, amikor befőttet készítek, pedig jól rácsavart befőttesüvegek kerülnek bele (direkt a párom fejezi be a tekerést, mert ő erősebb). De egy picike rés így is marad is ott nemhogy a levegő, még a benne levő anyag egy része is távozik, láthatóan nem is kevés, mert megszínezi a vizet. Ez ilyen.
2018. okt. 31. 21:47
Hasznos számodra ez a válasz?
3/11 anonim válasza:
Még a száraz dunsztnál is kialakul. Pedig ott csak forrón kerül rá a kupak és nem történik forralás, csak a lassú hűlés, de még így is "behorpad" a kupak.
2018. okt. 31. 22:35
Hasznos számodra ez a válasz?
4/11 anonim válasza:
Kb úgy mint a hűtőben. Ha sokat nyitogatod egymás után, kimegy a hideg és sok meleg levegő bemegy, aminek hűlés után kisebb lesz a térfogata és vákuum képződik. Aztán rángatod a hűtőajtót, hogy nyíljon már ki. Ilyenkor egyszerűbb az ujjaddal kicsit megnyitni a mágneses ajtó tömítőt és máris könnyen nyílik.
Amennyiben hidegen kezded az üveggel, úgy a melegítés hatására a nyomás megnyomja a tetőt(nyomástól, és zárástól fűggően), és kimegy belőle levegő. Miután a nyomásvesztés megtörtént, ismét záródik az üveg, sőt a hűlés következtében a térfogatcsökkenés miatt a tömítő tetőt egyre jobban rászívja, egyre jobban tömíti.
2018. nov. 1. 10:56
Hasznos számodra ez a válasz?
5/11 anonim válasza:
Sehogy nem távozik a levegő az üvegből, csak hűlésnél kisebb lesz a térfogata (nem vákuum van benne). 6. isztályos fizika
2018. nov. 1. 11:52
Hasznos számodra ez a válasz?
6/11 anonim válasza:
5-ös, elolvastad a kérdést? Azt írja, hogy hidegen tekeri rá, aztán fűti fel majd hűti le. Ha az lenne, amit te írtál, akkor melegítéskor megnőne a nyomás értéke az üvegben, ami lehűlés utánra pont ugyanakkora értékre állna vissza, mint amekkora a melegítés előtt volt (vagyis nem képződne alacsony nyomás az üvegben).
2018. nov. 1. 12:20
Hasznos számodra ez a válasz?
7/11 anonim válasza:
Elolvastam, te mwg nem vetted figyelembe, hogy melegítéskor melegíti az üveget és a fedőt, nézz utána, hogy mennyi az üveg meg a fémek hőtágulási együtthatója ;)
2018. nov. 1. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
8/11 anonim válasza:
Azt írtad, hogy sehová nem megy a levegő az üvegből, márpedig de, kimegy belőle, a melegítéskor növekvő nyomás kipréseli belőle, emiatt képződik alacsony légnyomás az üvegben lehűlés után.
2018. nov. 1. 13:29
Hasznos számodra ez a válasz?
9/11 anonim válasza:
Így igaz. A nyomás nagyon erős és kipréseli magát egy befőttes üveg fedelén.
2018. nov. 2. 16:11
Hasznos számodra ez a válasz?
10/11 anonim válasza:
A meleg hatására alig észrevehetően megnő a hézag a fedél és az üveg között. Itt kifúj a gőz egy része. Lehűtéskor szépen visszazáródik és mikor egy gázt lehűtesz állandó térfogat mellett lecsökken a nyomása.
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!