Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Miert mondjak, hogy ha egy...

Miert mondjak, hogy ha egy edeny egyszer leegett, hogy az mar mindig lefog?

Figyelt kérdés
Csak a zomancosra igaz, vagy mindenre? Vagy ez csak ijesztgetes? Koszonom ;)

#odaégés #Leegett edeny #labos
2016. aug. 29. 06:58
 1/4 anonim ***** válasza:
100%
Ha nem tudod teljesen eltávolítani az égett részt, akkor azon a részen hamar le ég majd újra. Tapasztalatból mondják.
2016. aug. 29. 07:11
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/4 anonim ***** válasza:
100%

Ahogy az elsö írja, a legtöbb esetben vagy nem lehet az égett valamit teljesen eltávolítani, vagy - ami még rosszabb -, a mosogatáskor "megsúrolják" dörzsive, vagy valami hasonlóval az edényet, hogy tiszta legyen, és ami attól kezdve tele van kis - szemmel nem látható - karcokkal, amibe beleég az étel.


Ha egy edényben leégett valami, akkor azt tilos kapargatni vagy súrolni, hanem vizet kell bele önteni, felforralni és utána - ha kicsit meghült - puha szivaccsal kimosni. Ha marad benne leégett rész, akkor ezt megismételni addig, amíg a szivacs leszed minden égett részt. Így nem lesz az edénynek baja, és nem fog késöbb leégni benne automatikusan semmi (csak ha valamit ottfelejtesz a tüzhelyen)

2016. aug. 29. 07:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/4 anonim ***** válasza:
100%

Ha egy edényben leég valami, az azért történik, mert az edény felülete nem teljesen sima (még ha törekszenek is erre a gyártáskor), hanem tele van apró üregekkel és kidudorodásokkal, mikronnyi méretekben. Kábé úgy néz ki, mint egy hegylánc, mondjuk a Himalája, ha elég jó felbontású mikroszkóp alatt néznéd meg. Ezekbe a gödrökbe pedig bele tud rakódni az étel, és ha elég nagy hőfokot ér el, akkor beleég. Ilyenkor az történik, hogy a szénatomok beszorulnak ezekbe a gödrökbe, és a szén a szénhez sokkal erősebben tud tapadni, mint az edény anyagához. Így aztán kialakul egy szénréteg az edény alján, ezt szokták utána súrolni vagy kapargatni.


Viszont eltávolítani nem tudod teljesen, mert a kis gödrökbe, völgyekbe bele vannak szorulva a szénatom-csomócskák, ezekhez pedig a legközelebbi sütéskor is könnyebben és erősebben fognak tudni tapadni a szénatomok, vagyis már kisebb hőfokon is leéghet a kaja. Ezért ég oda könnyebben az étel az olyan edényben, amelyben egyszer már leégett.

2016. aug. 29. 10:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/4 anonim ***** válasza:

Sót!

Ahol már egyszer leégett,ott maga a vas anyagszerkezete is megváltozik.


Mi egyszer úgy 25 éve leégettük a marhapörit a kis,7l-s bográcsunkban(nem a zománcos),azóta is nagyon kell figyelni,mert egy 200 forintos részen a mai napig könnyebben lekapja.

2016. aug. 29. 11:43
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!

Adataid védelme fontos számunkra!

Mint a weboldalak többsége az interneten, honlapunk működéséhez és célzott hirdetések megjelenítéséhez mi és hirdetési partnereink is cookie-kat tárolunk az általad használt eszközön. Ahhoz, hogy ezt megtehessük, a hozzájárulásod szükséges. Erről az adatvédelmi tájékoztatónkban részletes információkhoz juthatsz, illetve bizonyos cookie-k használatával kapcsolatban további lehetőségeid vannak.