Háztartást vezető nők! Nálatok a mosás hogy néz ki?
Kezdő háziasszony vagyok.
Nálam olyan,hogy van színes, illetve fehér ruhákhoz mosópor. +1 fajta öblítő, és a fekete ruháimhoz folyékony mosószer.
Az öblítőt úgy használom,hogy felvizezem,de nem fele-fele arányban,mert akkor nincs tartós illata és alig érezni.
Törölközőket,zoknikat,fehérneműt egyszerre mosok 60 fokon + az öblítő mellé 20%-os ecetet öntök.Ezzel is elpusztulnak a bacik vagy mindenképp 90 fokon kell?
Vasalni nem szoktam,de a fehérneműimet se merném 90 fokon mosni.
A nadrágokat-felsőket 30 fokon,de a felsőimet alacsony fokozatom centrizem,mert sokszor nyúlott már ki.Utána a nadrágokat visszarakom egy 1000 fordulatos centrizésre csak.
Amikor kevés a mosni való és nem is koszosak a felsőim,akkor mosóporos vízbe beáztatom kb 10 percig, majd utána leengedem,kimosom a mosóport, újabb 10-15 percig áztatom öblítős vízben,majd kicentrizem.
Jól csinálom így?
Még annyi kérdésem lenne,hogy a mosógél vagy por a jobb? Melyik kíméli a ruhák színét,anyagát jobban?
Szia!
Ha neked erre van időd, akkor teljesen jól csinálod, de szerintem túlbonyolítod, pazarlás így. Én csak sötét+színes/fehér+világos kategóriákba osztom a cuccokat, mindent 40 fokon mosok (energiatakarékosságból), öblítő helyett ecettel. Nincs sok érzékeny ruhám, ami van, azt kézzel mosom.
Fertőtleníteni nem fog neked az ecet sajnos, pláne nem ilyen hígításban, ahogy a vízbe fog kerülni, ez egy tévhit. De nem is kell, hacsak nincs olyan betegséged, ami miatt fontos.
Ja nem,nincsen,csak mindig azt olvastam az a jó,hogyha 60-90 fokon van mosva :)
Amúgy egy héten egyszer mosok vasárnap vagy szombat.
Hát én még fehér inget 60 fokra nem mertem betenni,se más felsőimet, mert a kis cetlin mindig benne van,hogy 30-40 :( Már többször jártam úgy,hogy vettem egy felsőt és valamiért 30 fokon is kicsit összement.
Nem akarok pazarolni, pont ezért akartam kérni egy kis tanácsot :)
Megint egy kérdés, ami azt feltételezi, hogy 2016-ban a háztartás a nő dolga... nálunk fele-fele arányban csináljuk a férjemmel, ez lenne a normális.
Egyébként:
- nadrágok, pulóverek, felsők, kabátok, poncsók, sálak, kesztyűk, sapkák, pizsamák, ruhák, szoknyák stb. 30 fokon
- alsónemű, konyharuha, ágynemű, törölköző 60 fokon
- a férjem munkaruháit 90 fokon mossuk.
- mindent 1600-on centrizek
Mindent szín szerint válogatva, ha nincs kedvem, akkor mosókendővel. Fekete és fehér mosógél van, valamint öblítő.
Áztatni soha nem áztattam még semmit, én minden tiszta. Ecetet nem szabad adni a mosáshoz, mert a tévhittel ellentétben nem csak a színeket fixálja, hanem a foltokat is. Ráadásul roncsolja a mosógépet.
Magyarán: nem, nem csinálod jól.
1. Az öblítőt nem kell vizezni, sem ecetezni, a dobozára rá van írva, hogyan kell használni.
2. 60 fokon is elpusztulnak a bacik. A 90 fokos mosás és az áztatás a nagyon makacs, pl. olajos foltoknak való.
3. Mindegy, hány fokon centrizel, de a centrizéstől nem nyúlnak ki a felsők...
4. Amikor kevés a mosás, arra találták ki a mosógépen a súlymérős ill. fél adagot.
A mosógél sokkal jobb, mint a por, mert az olcsóbb porok pl. nem olvadnak fel megfelelően és foltokat okozhatnak a ruhákon. Ha nedves lesz a por a dobozban, ugyanez a probléma áll elő. nehezebb tárolni és több kell belőle. A mosógél könnyebben oldódik, oszlik el, és praktikusabb a tárolása.
Nalam igy vannak:
Fekete
Színes
Fehér
Torolkozo
Ágynemű
Ebből a törölközőt 60 fokon , a többit 40. 2 gyerek mellett örülök ha igy is végzek :D
Nálam így néz ki a mosás:
Sötét
Színes˘+ fehér, színfogó kendővel
Ezeket mind 40 fokon mosom, 1400-as fordulaton centriztetem.
Nekem mindegy, hogy por vagy gél, mind feloldódik, de csak Ariel vagy Persil jöhet a házhoz.
Heti egy mosás, ezek a törcsik+konyharuhák 60 fokon történik.
Az ágyneműt csak akkor mosom 60 fokon, ha betegek vagyunk.
Az öblítőt nem vizezem és sose fogok ecetet önteni a gépembe, mert büdös lesz tőle minden.
Szerintem túl variálod egy kicsit, próbáld meg leegyszerűsíteni, mert idő és energia pazarlás is!
Úgy csinálom, ahogy az első, pontosabban mindig a párom mos (ő a férfi és én vagyok itthon, de így alakult :D), emiatt általában nincs ecet sem. Mosószóda, piszkos ruháknál áztatás és ökörepeszappanos bedörzsölés. Mindent egyformán mosunk, csak ha összejön egy teljes adag törölköző/fürdőköpeny (ez ritkán történik meg, főleg, hogy ezek szín alapján is két halmazt képeznek), akkor használunk 60 fokot. Többet eszünkbe se jut, a fertőtlenítés otthon is számomra a modern ember dilije, persze egyes esetekben szükség lehet rá, az más kérdés. De ha fejreállunk sem lesz steril a környezetünk s ez így a jó...
A max. fordulatos centrizéssel semmi bajom nem volt még soha, pedig én se vasalok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!