Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Mennyi Na-benzoát kell feltétl...

Mennyi Na-benzoát kell feltétlenül a lecukrozott meggybe?

Figyelt kérdés
5 kg meggyhez fél teáskanáltól a 11 teáskanálig ajánlják az adagját háziasszonyok itt a neten. Minden évben ennek keresgélésével megy el a legtöbb időm. A salicylt már tudtam, Na-benzoátot nem igazán.
2015. jún. 16. 13:15
 1/6 A kérdező kommentje:
Cukrot az 5,5 kg meggyhez 1,30 kg-ot kevertem.
2015. jún. 16. 13:16
 2/6 anonim ***** válasza:

Anyósom kilogrammonként egy MOKKÁSkanálnyit szokott tenni.

Kb. 6,5 kg az összes cucc, az 6,5 mokkáskanálnyi, az olyan 2 teáskanálnyi Na-benzoát lehet...

2015. jún. 17. 10:21
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/6 A kérdező kommentje:

Pontosan ennyit tettem, 1 csapott mokkáskanálnyit kilónként. A cukrot nem számítom hozzá a tartósítószer adagoláskor a súlyhoz.

Köszönöm szépen. Nem emésztem magam tovább. Illetve dehogy nem. Az egyik szomszédasszony tartósítószer nélkül, borkősav meg citromsav hozzáadásával rakja el, dunsztolás nélkül.

Raktam el én is cukor meg minden nélkül,dunsztolva, az volt a legjobb süteménybe, de már nincs annyi meggy, hogy kockáztathassak.

2015. jún. 17. 12:45
 4/6 mi a fene ***** válasza:
Én a fejtett meggyet is mindig dunsztolom. Nyersen mindig tönkrement.
2015. júl. 11. 15:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/6 anonim ***** válasza:

A gyümölcsök és zöldségek befőttnek, szörpnek, dzsemnek, lekvárnak eltéve amiatt romlanak meg, mert a rothasztó baktériumok, vagy a penészgombák elszaporodnak bennük.


Ennek megakadályozására több módszer is van.


Nagy mennyiségben adagolt anyaggal ozmózisnyomás különbség kialakulása miatt akadályozzuk meg a bennük lévő kórokozók elszaporodását.

Pl.: pritaminpaprika - sok só

Pl.: vagy sok cukor, 1 kiló gyümölcsre jutó 1 kg cukorral készített szörp


Tratósítószerek, citromsav, borkősav, szalicilsav, nátrium-benzoát. A savanyúság szabályozásával (pH eltolás) olyan milliőt teremtenek, amiben a baktériumok és a gombák nem tudnak szaporodni. Nem pusztulnak el, csak elszaporodni nem képesek...


Hőkezelés: 15-20 percre legalább 80 fokra melegítjük a légmentesen lezárt befőttet, szörpöt, lekvárt. Ekkor a baktériumok és a gombák elpusztulnak. Emiatt nem tudnak később elszaporodni, mert mind elpusztul. [Ha a zárás nem légmentes, és a hűlés miatti zsugorodás során az üvegbe levegő jut be, a tetejéről indulva a befőtt megromlik a bekerült nem steril levegő miatt].


Nagyszüleim hűtő hiányában a húsokat bő zsírban való lesütéssel tartósították. Olyan mennyiségű zsírban sütötték meg, hogy kifagyva is ellepte a zsír a húsokat. Így a levegő nem fért hozzá a húshoz, és a melegben sem romlott meg, hűtés nélkül sem.

2015. júl. 13. 11:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/6 A kérdező kommentje:
Én is dunsztolok. Csináltam már olyat is, hogy szárazon üvegbe raktam a meggyet, amikor a dunsztolós edényben(szimpla fazék) forrt a víz, elzártam a gázt, abban hagytam kihűlni. Olyan finom, a frisshez leginkább hasonlító meggyem még nem volt - cukor, tartósítószer, igazi dunsztolás nélkül. Mintha csak a tökéletes zárás lenne a szempont. Most cseresznyével csináltam ugyanezt, semmi baja. Meggyel nem hazardírozhattam, mert kevés terem.
2015. júl. 27. 20:30

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!