Lakásvásárlás előtt mit kell feltétlenül megkérdezni az eladótól?
Haha! Elsőnek igaza van. A szomszédom most árulja a lakását de mivel sokat van vidéken és jóban vagyunk így én mutogatom a lakását a vevőknek. Akárcsak egy másik szomszédom lakását is.
Az első kérdés mindig az, hogy milyenek a házban lakók, vannak-e cigányok?
Na de komolyra fordítva a szót.
Amit meg kell kérdezni:
- Van-e teher vagy bármilyen adósság, közüzemi elmaradás a lakáson?
- Milyenek a szomszédok, csendes-e a ház?
- Van-e haszonélvezet a lakáson? Az eladó az egyetlen tulaj?
- Végeznek-e felújításokat a társasházon vagy tervezik-e?
- Van-e nagy elmaradás a közös költségben tehát mindenki rendesen fizeti vagy vannak százezrekkel tartozók, akik miatt borul a ház kasszája?
- A lakás mikor volt felújítva?
- Vezeték, csőcsere, mérőóra csere, a kémény bélelt-e, kéményseprő belekötött-e?
- Mennyi a rezsi mi tartozik bele a közös költségbe, van-e vízóra? Sok helyen, mint nálunk is, akinek nincs egyéni vízórája az pár forinttal több közös költséget fizet!
- A lakás milyen állapotban van, vizesedik-e, a pince vizes-e?
- Van-e műhely vagy valami vállalkozás a pincében, az milyen zajjal jár?
Ha rám hallgatsz vigyázol arra, hogy az ablakod alatt ne legyen pince lejáró mert akkor már van egy nagy esélye, hogy nem lesz sok nyugalmad. /tapasztalat/
Egyébként ajánlanám, hogy valami nagyobb, nevesebb ingatlan irodával vedd fel a kapcsolatot akkor is ha megkérik az árukat de inkább érdemesebb fizetni, mint bebukni aztán évekig szívni.
Az ingatlanosok, akikkel eddig találkoztam azok mind felmérték alaposan a lakást, utána néznek a jogi dolgoknak, tartozásoknak, stb. mindent elintéznek.
Aztán te magad is rájöhetsz dolgokra ha figyelmes vagy. Mennyire lepusztult az udvar, a folyosó tehát látni rajta, hogy a lakók rendben tartják vagy elhanyagolt, rumlis? Milyenek a függönyök az ablakokon, ajtókon, tiszták-e az ablakok szóval érted...koszos, igénytelen lakók vannak ott vagy rendesek?
Ez ugyan nem mond sokat róluk de azért támpontnak nem rossz.
Hány ajtó, ablak van felújítva látszik-e a házon, hogy a lakók egy kicsit igyekeznek igényessé tenni, kozmetikázni.
Nálunk csupa virág az udvar, a bejáratok is normálisak, látszik, hogy a lakók törődnek a környezetükkel és ezért hamarabb el is kelnek a lakások.
A másik, ami nagyon fontos, hogy ha megtetszik egy ház, egy lakás és már gondolkodsz a megvételén még utoljára menj el a társasház közös képviselőjéhez és érdeklődj.
Ők is sokat tudnak mondani a ház állapotáról, a lakókról nagyjából eleget tudnak, a ház anyagi helyzetéről stb.
Na hirtelen ennyi jutott eszembe.
Köszönöm a válaszokat! A városunkban eleve magas a brazil népesség hányada (most olvastam utána, hogy országos viszonylatban még egész jól állunk - nehezemre esik elhinni) :-)
Nagyon köszönöm a kérdéslajstromot kedves második válaszoló! Természetesen feltettem őket, és kaptam is rá választ! Köszönöm a segítséget!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!