Hogyan tudok hazilag vizkooldot eloallitani?
" ecet azért nem különösebben mérgező"
Nem mérgezésről van szó hanem irritációról. És az 50%-os citromsav jobban oldja a vízkövet, nem gondolod?
Az ecetsav és a citromsav nagyságrendileg azonos erősségű savak. Nincs nagy különbség köztük.
Savi disszociációs állandók:
- ecetsav: 1,75x10^-5
- citromsav: 8,51x10^-5
(Csak volt értelme elvégezni a vegyész szakot. :D)
Visszatérve a kérdésre, mért akarsz házilag vízkőoldót előállítani? A boltban pár forintért lehet kapni.
Ecetsavat alkoholból, pl borból tudsz fermentációval előállítani. Vagy csak egyszerűen kiteszed és megvárod amíg megecetesedig. De nem fogsz túl nagy koncentrációjú oldatot kapni.
Sósavat csak szintézissel, vagy erősebb savval pl kénsavval konyhasóból. De ha van kénsavad, akkor mért állítanál elő sósavat, hiszen az is oldja a vízkövet.
Szintézissel klórt elégetsz hidrogénnel. Nem túl biztonságos és egészséges eljárás házilagos körülmények között. És felvetődik a kérdés, hogy ha nincs sósavad, hogyan állíts elő házilag klór gázt. Mondjuk marad az elektrolízis konyhasó oldatból és akkor egycsapásra hidrogéned is lesz.
A kénsavas módszernél házilag nem nagyon tudsz kénsavat előállítani, mert ahhoz V2O5 katalizátor kellene. Arról nem is beszélve, hogy a SO2 SO3 nem túl egészséges gázok.
Szóval sok a probléma... Én azt mondom, inkább menj le a boltba és 100Ft-ért hozz egy flakonnal! Egyszerűbb.
"menj le a boltba és 100Ft-ért hozz egy flakonnal! Egyszerűbb."
5-10%-os oldattal sokra mész! Tudod hogy a vízkőoldást én kazánüzemi szinten 25 éve csinálom, kidolgoztam már egypár technológiát.A vízkő nem egy vegyület és a citromsav a legtöbb alkotót jobban oldja mint az ecet.A sósavat kénsavat csak viccből mondtad?
"makacs a vízkő akkor én konyhasót teszek előbb"
Mi a csudának?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!