Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Lehet, hogy mindent felfal a...

Lehet, hogy mindent felfal a penész?!

Figyelt kérdés

Igyekszem tömören a lényeget írni. Augusztus végén költöztünk egy első emeleti, szélső lakásba, ahol központi fűtés van, fel van újítva, új ablakok stb. Nem mi vagyunk az első lakók, de csak nálunk jött elő a gond. Az alattunk lakó ugyanis meghalt, még tart a hagyatéki tárgyalás és azóta senki nem fűti a lakását.

Amíg jó idő volt nem volt probléma, de egyszer elkezdtem penésszagot érezni. A párom először azt hitte csak képzelem. Aztán elkezdett gyöngyözni a fal, aztán folyni kezdett rajta a víz, és gyönyörű penészgombatelepeknek lettünk gazdái. Amíg csak a kamrában volt ez a helyzet még elviselgettem, bár nem nagyon tetszett, h sokmindent ki kellett dobni, mert megpenészedett. A hűtőnk is ott van, úgyhogy az is penészes lett. Ráadásul a hűtő alatt is áll a víz, úgyhogy gondolom hamarosan az enyészeté lesz...

A gond akkor kezdődött, amikor ugyanez megjelent a kisfiúnk szobájában a szekrények mögött. Előrébb húztuk a szekrényeket, de a ruhák már penészesek voltak benne. Letakarítottam mindent, azóta sem toltuk vissza, hogy szellőzhessen, és időnként felmoshassak a fal mentén. Ma ugyanez fogadott a mi szobánkban. Rengeteg holmi penészes lett és a baj azért nagyobb, mert a mi szekrényünket nagyon nehéz elhúzni, hiszen az egész falat takarja. Belestem mögé: áll a víz.

Mit tehetnék? Nagyon kétségbe vagyok esve. Néztünk már elektromos páramentesítőt, de építkezünk és minden fillér számít. A ruhákat hogy menthetném meg, azon kívül, h amit tudtam kipakoltam, h szellőzhessen a bútorunk.

2010. jan. 12. 21:25
 1/6 anonim ***** válasza:
100%

Mélyen átérzem a problémát. Nálunk is ez volt a helyzet, mire rájöttünk, hogy az előttünk lakók a fűrészporos tapéta alá 3mm-es nikecellt ragasztottak szigetelésként. A falak izzadtak mikor fűtöttünk, minden lepenészedett ( ugyanígy a szekrények, ruhák ) szörnyű volt. Mi ledúrtuk a nikecellt és a tapétát, és diszpezittel festettünk, a penészedés megszűnt.

Sok ruhát ki kellett dobni, mert tönkrementek.

Minden nap alaposan kell szellőztetned, napjában többször is, az összes szekrényt tárd ki.

És azt is meg kell tudnod mi az oka a túlzott páralecsapódásnak, mert az hogy szélső lakás önmagában nem ok. Mi is laktunk panelben a legszélén a legtetején és ott nem volt emiatt penész.

2010. jan. 12. 21:45
 2/6 anonim ***** válasza:
100%

Nagyon vigyázzatok a kisfiatokra! Nekem nem volt soha semmi bajom a tüdőmmel. Egyszer néhány hónapig egy (tudtom nélkül) penészes lakásban éltem. Mire észrevettem magam,hihetetlenül lerobbant a tüdőm. Az orvosok szerint a penészgombákat soha nem lehet teljesen kiírtani a tüdőből.Azóta is full asztmás vagyok.

Magára a penészre,penészirtót javasolnék,de félő,hogy a sok kémia sem ártalmatlan.

2010. jan. 12. 21:51
 3/6 anonim ***** válasza:
100%
Az egyetlen, amivel vissza tudjátok kicsit fogni, ha nagyon sokat szellöztettek, óránként kereszthuzatot csinálni 5-10 percre. Nem kell több, de az se jó, ha állandóan kicsit van nyitva az ablak - a kereszthuzatos módszerrel hül le a legkevésbé a lakás, de a levegö kicserélödik, szárazabb lesz és igy kevesebb lesz a penész. Az alattatok levö lakás tulajdonosát meg kötelezni kell, hogy valamennyire fütsön, mert igy a többi lakás is tönkremegy.
2010. jan. 12. 22:16
 4/6 anonim ***** válasza:

asztma: ez nagyon is reális veszély (nem riogatásból mondom!).

én is legyalulnám az egész falburkolást + egy szakértővel is megnézetném a lakást, mert ez nem normális, hogy áll a víz. fel kell méretni, mennyire penészedtek át a falak.

2010. jan. 13. 16:51
 5/6 anonim ***** válasza:
Menj el a gondnokhoz, mondd el neki a problémádat, kérdezd meg a felettetek lakót,hogy neki van-e ilyen gondja aztán fogjatok össze az alattatok lakónak fűtenie kellene,ha tényleg ez okozza a penészt. De az igazat megvallva nem hiszem,hogy az az oka,hogy az alattatok lakó nem fűt. Ki vannak nálatok cserélve az ablakok csúcs szuper újra? Mert az is okozhatja a problémát. Annyira leszigeteli a lakást,hogy a penész megjelenik a falakon, amit utána nagyon nehéz kiírtani. Az összes lakásban, amit láttam és új ablak van felüti a penész a fejét. Aztán a tulajdonosok meg szívják a fogukat,hogy több 100 000-t kifizettek új ablakra és még a penésszel is küzdhetnek. Egy szó, mint 100 menj a felső lakóhoz érdeklődni, majd a gondnokhoz, közös képviselőhöz.
2010. jan. 14. 10:26
 6/6 anonim ***** válasza:
Előző vagyok, látom új ablakok vannak. Sajnos ez is lehet a gond.
2010. jan. 14. 10:26

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!