Miért kell használni öblítőt?
Most nem volt itthon öblítő, a közeli boltban csak drága van, ezért nem vettem, anélkül mostam ki egy adag ruhát.
Ugyanolyan, csak nincsen illatuk. De illatuk amúgy sincs, csak mosás után.
Vagy hosszú távon valami károsodást okoz, hogyha nem használok öblítőt? Pl. bekeményednek a rucik?
26N
"nem büdös, hanem ecet szagú, és ilyen higításban semmi illata"
Az ecet szaga szúrós, büdös. És higításban is érezhető.
Ha találkoztál már balzsamecetekkel, amik kifejezetten finomak bizonyos ételeken, még azokat is érezni méterekről. Az háztartási ecet egy erős szagú szer, ezen nincs mit tagadni. Büdös.
"sosem szívja ki a színeket, csak az ír ilyesmit aki a hülye reklámokból él és csöpp esze sencsen és nem tudja mit tanult az iskolában.zománcot nem tudja megtámadni."
Ne beszélj már nekem butaságokat! Boríts egy kis ecetet a színes ruháidra, és megnézheted hogy néznek ki utána. A kádra ugyanezt javaslom. 1-2 év és semmi zománc nem marad rajta.
"nem rozsdásít be semmit, mert semmi sem rozsdásodik egy mosógépben az üstházban.barna levet a lerakódott öblítőd és mosószermaradékok csinálnak."
Az biztos nem, mert én mosógépemnek semmi baja. Ellenben az ecettel mosóknak külön ajánlják, hogy a mosógépet gyakrabban tisztítsák, mert károsítja a gépet. Lerakódott szerek pedig akkor vannak a gépben, ha annyira vak vagy, hogy nem találod el meddig kell megtölteni...
Nem is beszélve arról, hogy a modern folyékony mosószereknél nincs semmiféle lerakódás.
"mert a benne lévő egyes enzimek oldják a szöveteket, hogy ne legyen bolyhos!"
Érzed az ellentmondást ugye?
Ha valami oldja a szöveteket (pl. ecet), attól épphogy bolyhos, sprőd, durva tapintású lesz, hiszen károsítja a ruha szövetét (képzeld el úgy, mint a samponreklámoknál - a szövetszálak többé nem simák, hanem recések, érdesek, így a színüket is eresztik és a tapintásuk is durva). Ellenben az öblítőszer bevonatot képet a szálak felett, lesimítva és védve őket a károsodásoktól.
Ahogy nézem, csak úgy döl a sok hülyeség egyesekböl.
1. Az öblítéshez használt ecetnek nem marad szaga, persze nem vösödszámra kell adagolni.
2. Az ecet nem kiszívja a szineket, hanem rögzítit - EZÉRT adtak a régiek ecetet a szinesekhez, hogy nem FOGJON, hanem megmaradjon a szine. (Mellékesen a textilgyárakban is ecetet hasnálnak a szinek stabilizálására, pedig ott azért csak értenek hozzá)
3. Az ecettöl NEM lesz kemény semmilyen ruha, éppen ellenkezöleg.
4. A "mélyszegénységhez" csak annyit, hogy a fejlett országokban( Nyugat-Európa) sokkal többen használnak ecetet, mint Magyarországon, és igen valószínütlen, hogy azért mert nem telik rá.
5. Az öblítö az egyik legjobb táptalaj a gombák számára, ezért idövel bebüdösödnek a ruhák is meg a mosógép is.
Utolsó: Németországban élek, és a férjem 87 éves nagymamája sem hallott még ilyenről, hogy ecettel mosni! Úgyhogy ne írjunk már baromságokat. SENKI NEM HASZNÁL Nyugat-Európában ecetet, mert senkinek nem kottyan meg 15 euró sem öblítőre.
Maximum azok, akik egyébként is mosószódával "mosnak", hipóval "fehérítenek" és sósavval "takarítanak", de ez az állatfaj errefelé kihalóban van, míg Magyarországon a pénzhiány miatt egyre több van belőlük.
Utoljára írom le: az ecet kiszívja a színeket, ahogy a kérdező is írta, nagyanyáink pont erre használták! A ruhákat pedig nem"keményíti" (vízlágyító, ez tény), hanem a szálakat oldja, két eltérő dolog, de látom nem sikerült elolvasni/értelmezni.
Egyébként visszatérve a kérdésre: nem okoz károsodást, ha nem használsz öblítőt kérdező, de kevésbé ráncosak és töltöttek (elektromosan) tőle a ruhák, szóval szerintem ilyen szempontból megéri. Na meg ugye puhák és illatosak :)
Esetleg ha a puhaságával nem vagy megelégedve, vannak speciális öblítők selyem, kasmír, gyapjú, stb. szerint, érdemes körülnézni.
De nem érti az utolsó előtti, hogy az ecet már akkor büdös, ahogy kinyitod? tudod, mint a pálinka:)
egyébként köszönöm, szétnézek ruhaanyag szerint, igazából nem próbáltam még öblítő nélkül, csak ma, és láttam, hogy semmi küli.:)
Ecetet használok a háztartásomban sok mindenhez.
Természetesen a salátákon és más ételeken kívül is.
Miért? Mert évtizedeken át bevált.
...és ami beválik, azt nem cseréljük le minden héten a pont aktuális reklám szerinti kutyulékra!
Bármit ír a sok "habzószájú mosónő", ez így is marad!!!
Nos, ecet pro vagy kontra...
Kicsit mind két tábornak igaza lehet, ha mosógép károsításáról van szó. Ugyanis, ha van bármilyen olyan alkatrésze a mosógépnek ami alumíniumból vagy annak ötvözetéből van, azt bizony megmarja. 30-on túliak nagyszüleinek még lehettek alumínium evőeszközei, edényei vagy akár ételhordói. Az első amit én is megtanultam anno nagyanyámtól , hogy semmit nem hagyunk ecetes lében (kanál, villa), mert megmarja, oldja az alumíniumot, ami az emberi szervezetbe jutva hosszú távon káros az egészségre. Persze ezek az evőeszközök mára már kikoptak a forgalomból (alu ételhordót sem láttam már nagyon régóta), de azt eltudom képzelni, hogy a mosógép fűtőszála abból vagy annak az ötvözetéből legyen. (bár fogalmam nincs miből van valójában)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!