Kizárólag hamulúggal lehet tömbszappant készíteni?
Nem tudom, mit értesz pontosan tömbszappan alatt. Szappant lehet készíteni hamulúggal. Ez az ún. mosószappan. Mosdásra nem alkalmas, annyira erősen szárítja a bőrt, de mosásra, falak meszelés előtti tisztítására, meg házi növényvédőszerek készítésére igen.
Mosdószappant lehet készíteni nátrium-hidroxid (marólúg) segítségével, vagy nátrium-bikarbonát (mosószóda) segítségével. Én házi kísérletezésre inkább az utóbbit ajánlanám, mert az egy fokkal kevésbé mar és nem szívja meg magát vízzel és nem folyik el, ha levegővel érintkezik.
Én csináltam szappant, illatosító nélkül. Pálmazsírt (frituzsírt) vizet és nátronlúgot összemelegítettem és kiöntöttem formába. Nagyon tuti. Pl. a kerti főzőcskézőmat (csempés) csak ezzel szoktam mosni és mindent levisz!
Itt vannak receptek, szerintem nem érdemes lúgot főzni.
Ha csak tisztításra akarod használni (pl. felmosás, WC-tisztítás, stb.) inkább a tiszta hamulúgot javasolnám (nekem nagyon bejött): egyszerűen előállítható - ha fával fűtesz - , a maradéka pedig remek talaj-javító!
Kell egy nagyobb edény, ezt kb. 1/3-ig megtöltöd FAhamuval, rá kb. 2x annyi víz, és az egész szakramentumot vagy fél órán át - néha megkeverve, hogy ne ülepedjen le az átkozott - forralod. A tűzről levéve félreteszed és békén hagyod, amíg teljesen ki nem tisztul a lötty (teljesen le nem ülepszik). A keletkezett lé a hamulúg, ezt óvatosan le kell önteni, és máris használhatod! (Vigyázz vele, mert mar, mint a fene!)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!