Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy szervezitek meg a házimun...

Hogy szervezitek meg a házimunkát? A feladatok csak úgy jönnek sorba, vagy írtok listát mit kéne ma elvégezni?

Figyelt kérdés
Annyi munka van, hogy sokszor azt se tudom hol kezdjem, és nem tudom hogy osszam be a feladatokat, hogy mindennel meglegyek. Ezért szoktam listát írni, de annak sincs semmi értelme, mert úgysem tudom kihúzni a végén az összeset. Ti hogy szoktátok?

2012. dec. 16. 11:37
1 2
 1/14 anonim ***** válasza:

Amikor még dolgoztam, akkor csüt-péntek munka után bevásároltam a hétvégi kajához, stb. elintéztem a menős ügyeket.

Szombat d.e. összeszedtem a lakásból a szennyeseket, beindítottam a mosógépet. Amíg az dolgozott, addig elkezdtem takarítani. Szobákban porszívózás, portörlés. Persze közben terigetni, a gépet újraindítani.

Kb. 11 óra körül kimentem a konyhába, és valami soron következő szombati-ebédet összeütöttem: krumplis-tarhonya, vagy paprikás-krumpli. De ha száraz-bableves volt soron, akkor azt már feltettem korábban, 11 után csak be kellett rántani.

Ebéd után mosogatás, konyha, előszoba, fürdőszoba takarítás. Ha kellett, a vasárnapi ebédhez a hús előkészítése: vagy átpucolni a baromfit, vagy besózni, fűszerezni a sütnivalót.

Ha ennyit szombaton elvégzel, az már bőven elég egy napra.

Vasárnap de. főzés, ebéd, mosogatás. Ebéd után vasalni, amit vasalni kell, és előző nap kimostál. Utána jöhetett az, hogy saját magadra is szánj pár órát, manikűr, stb.

Persze, ha gyermeked van, akkor ez így nem fog összejönni, ha pedig nincs munkahelyed, akkor viszont el lehet osztani és nem feltétlenül kell 1-2 napba mindent belesűríteni.

2012. dec. 16. 11:46
 2/14 anonim ***** válasza:
70%

egyik nap ezt, másik nap azt csinálom. Takarítani hetente 2szer szoktam, egy 1 nagyobb és egy kisebb (csak porszívózás, portörlés kombó)egyébként csak összepakolás van esténként (2 gyerek)

mondjuk én vasalni ritkán szoktam, csak amikor összegyűlnek a férjem ingei. Mosni hetente úgy 4 adagot mosok és szárítok.

2012. dec. 16. 11:50
 3/14 anonim ***** válasza:
65%
a bevásárlást hetente 1 nagy bevásárlással intézzük el, amúgy csak kenyérért megyünk boltba hétköznap.
2012. dec. 16. 11:51
 4/14 A kérdező kommentje:

1, akkor neked az egész hétvégéd a házimunkára megye el, és csak vasárnap este jut pár óra magadra, aztán dőlés az ágyba. Nálam dettó ez.

Egyébként nincs gyerek, és minden nap dolgozunk 8-9 órát.

Igazából arra lettem volna kíváncsi, hogy van-e valami lista amit írtok, hogy ma mit kell megcsinálni, vagy van egy kialakult rutin, vagy mindenbe belekapkodtok, ahogy jönnek sorba a dolgok?

az 1. válaszolónál látni hogy rutin van, gyakorlott háziasszony. és a többiek?

2012. dec. 16. 12:12
 5/14 anonim ***** válasza:

1-es vagyok!

Nem kell felkapni a vizet! Ma már nyugdíjas vagyok, amíg dolgoztam (= 45 év) persze, hogy megszereztem a rutint, ráadásul sem a férjem, sem az anyósom nem segítettek, egy fakanalat nem raktak volna arrébb.

Persze anyós kritizálni azt tudott. Meg a szomszédokat áthívni, és mutogatni nekik az általunk lakott lakást, hogy nézzétek a kismenyem milyen rendet tart! A gyomrom forgott! Minden nap haza a melóból, este friss vacsit főzni, mert a férjemnek a maradék nem kellett, meg ugye anyósom mint háztartásbeli sosem dolgozott, elkényeztette kicsi fiát, stb. stb.

Bele lehet ebbe rázódni 1-2 év alatt. Mások is kialakítottak valami rutint, kérdező neked is sikerülni fog.

Arra figyelj, hogy amíg a két kezeddel csinálsz valamit (porszívó, vasalás stb.) addig a mosógép, ill. a gáztűzhely tud úgy is dolgozni, hogy nem állsz ott mellette minden percben.

Ettől kezdve sokkal könnyebb.

2012. dec. 16. 13:43
 6/14 anonim válasza:

Én is 20éves vagyok, még elég gyakorlatlan, és néha jó lenne valami rutin hogy a sok össze visszaságban tudjak kezdeni valamit anélkül hogy mindenbe belekapkodjak!

Kérdező itt tényleg sok kötekedő ember van, egyszerűen el kell engedjük a szemünk mellett, mert ha itt idegeneken is idegeskednénk akkor igen hamar összeroppanánk.

2012. dec. 16. 13:51
 7/14 A kérdező kommentje:
persze-persze, de még ha oka lenne rá! viszont egy rossz szót nem szóltam rá, erre ő leszerencsétlenezett, lelúzerezett, meg még hasonló finomságok. Ilyenkor kérdezem meg, hogy mi van ezzel az országgal, hogy ilyen alacsony szellemi szinten vannak az emberek? Semmi olyat nem mondtam, amiért ezt kellett volna kapnom. Jó lenne ha ez a lúzer észbekapna, legalább egy a sok közül. remélem azért elgondolkodsz te baszat*lan p*csa. Bocs de már én se bírtam ki :D
2012. dec. 16. 14:29
 8/14 A kérdező kommentje:
ja és anyád a bunkó paraszt meg a nyomi, és ha tudni akarod, ez csak egy közvélemény kutatás, én olyan tisztaságra és rendre vagyok nevelve 4 generáción keresztül nálunk a tisztaság hagyomány, és fontosabb kritérium az embereknél minthogy legyen diplomájuk kb. Dédnagyanyám, és nagymamám és anyukám is tisztaság mániás, nálunk egy hajszál sem eshet le anélkül hogy fel ne vennénk, és minden csillog villog mint egy szállodában, úgyhogy ne ítélkezzél te nyomorék. és vegyél vissza a szádból. Mostmár én is lesüllyedtem a szintedre, de nem bírtam ki hogy ne mondjam meg neked a magamét.
2012. dec. 16. 14:32
 9/14 anonim ***** válasza:

én egyetem mellett anyunak szoktam segíteni. de nálunk ez random megy.

jó...csüt-péntek nincs sulim (azaz nem volt, mert már vizsgaidőszak) így erre a két napra marad a neheze...de a többi napon ami jön.

a lényeget már kedves nyugdíjas háziasszonytársad megosztotta. a tűzhelyen a kaja tud magától is rotyogni és a mosógép is önálló üzemre lett tervezve. én azt is szoktam, hogy amíg engedem a felmosóvödörbe a vizet, addig simán feldobálom a székeket a földről meg összesöprök :) illetve, amíg hat a wcbe öntött tisztítószer (meg persze az ecetes ruha a csapkörül), addig kisikálom a kádat vagy felmosok egy olyan szobában, ahol már takarítottam és csak az van vissza. így nem vész kárba az időm. ezeket anyukámtól és a mamámtól tanultam, de 21 évesen bőven van még mit tanulnom :)

ugyan anyum nem dolgozik sajnos (válság és miegymás...), mégis jórészt már én takarítok nálunk. persze azért még nagyon sok dologban kérdezek tőle hiszen neki van több, mint 30 éves gyakorlata :)

én pl több, kisebb adagban mosok. nem a leggazdaságosabb, de nem szeretem ha hétvégén kell mosnom 4-5-6 adagot...így több időm jut a páromra aki iskola miatt csak hétvégente tud kijönni hozzám. nálunk a mosás leginkább az én feladatom, az én ruháimat más nem is moshatja...erre az egyre nagyon allergiás vagyok :)

egyedül mosogatni nem vagyok hajlandó :) utálom és hányni tudok tőle de szó szerint (a wc bezzeg nem zavar :D)...mosogatógép meg persze nem fér el a konyhánkban :(

2012. dec. 17. 02:01
 10/14 anonim válasza:

Szia!

Szervezd meg az egész heted, irj listát mettől meddig dolgozol, munka után melyik nap mi az amit meg kell csinálnod. Igy nem fogsz "elúszni" a munkába. Tervezd meg mikor takarítasz, melyik nap főzöl, mosol.

pl főzni 2 naponta elég, takarítani egy héten 2x, mosni meg attól függ mikor gíűlik össze. :-)

Én már évek óta listát írok az egész "életemről", lehet hülyeségnek hangzik de így időt teremtek, és nem csak rendezett és pontos leszek de több szabadidőm marad.

szerezz be egy kis határidőnaplót amit magadnál tarthatsz és ebbe mehet minden (lista a bevásárlásról, tennivalókról stbstb) Igy nem lesz az, hogy elfelejtesz valamit.

2012. dec. 17. 12:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!