Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy vegyem rá magam, hogy...

Hogy vegyem rá magam, hogy kicsit háziasabb legyek?

Figyelt kérdés

27 éves nő vagyok. Nemrég mentem férjhez, a férjemmel egy elég nagy kertes házban élünk kisvárosban, vidéken. Nem is lakjuk a ház minden szobáját, kettő egyáltalán nem használunk, azokat nem is takarítom. A többi helyiséget pedig (háló, nappali, fürdő, konyha, átjáró) takarítom, de azt hiszem, nem elég gyakran. Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot.

Sosem voltam házitündér. Anyám mindig azt mondta, művészlélek vagyok (ez így is van, tehát tényleg benne vagyok pár művészeti ágban, bár nem ezzel keresem a kenyerem, de hobbi szinten foglalkozom velük), és az ilyen földi dolgok, mint a rendrakás nem érdekelnek :P. Sajnos igaza van anyukámnak. Gyerekként is ilyen kupis voltam, és most sem javult sokat a helyzet.

Nem úgy kell elképzelni, hogy olyan rendetlenség van nálunk, mint ahol bomba robbant, de nincs makulátlan rend. Széthagyom a dolgaimat, sok minden nem ott van, ahol lennie kellene. Tudom, hogy nem ott van a helye, de van, hogy 3-4 hétig is kerülgetek mondjuk egy hivatalos papírt, ami az éjjeli szerkényen van, nem pedig az erre szánt mappában. A mappa sincs a helyén, most, hogy körülnézek... A fotelben van, a nappali szekrénye helyett. Szóval rendetlen vagyok. Szana-széjjel hagyom a dolgaimat.

A másik, hogy nem takarítok valami túl gyakran. Nem arról van szó, hogy áll a kosz mindenhol, meg undorító, büdös, neeeem. Csak nincs makulátlan rend. Nem végzek nagytakarítást minden héten. Van, hogy 2 hétig sem veszem elő a porszívót. Utána, mikor látom, hogy már poros a szőnyeg, akkor kiporszívózok, de van, hogy ez tényleg 2-3 hét. Felmosni még ritkábban szoktam, szintúgy portörölni, tükröt pucolni, tűzhelyet... Ezeket kb 1-másfél havonta.

A többi házimunkát elvégzem, mosok, teregetek, hajtogatok, vasalok (hála az égnek, nem kell gyakran és sokat), főzök, sütök (bár tény, hogy tehetném gyakrabban), mosogatok (bár ezt is tehetném gyakrabban; viszonylag gyakran vannak edények a mosogatóban, de olyan pl nem fordulhat elő, hogy hetekig állnak a mosatlanok a mosogatóban, csak... nem mosogatok minden nap, hanem mondjuk 2 naponta).

Irigyelem azokat, akiknél makulátlan rend van, és a padló mindig fenyős fertőtlenítő illatú, de sosem voltam ez a típus. Egyszerűen nehezen veszem rá magam. Nem érzek késztetést, hogy takarítsak. Az meg hogy örömömet leljem benne...? Kizártnak tartom.

Tudnátok mondani valamit, ami nem is tudom... rávenne, megpróbálna rávenni arra, hogy kicsit rendszeretőbb legyek? Tényleg nem tudom, mit várok ettől a kérdéstől. Talán csak az kell, hogy kicsit "megrugdossanak" mások, hogy észhez térjek, vagy öntsenek belém egy kis lelkesedést... Aki érez ehhez kedvet, kérem, ne fogja vissza magát :)

Előre is köszi!

2012. okt. 7. 15:22
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:

férjed mennyire rendes?

azt várja el másoktól amit ő is teljesít

2012. okt. 10. 11:21
 12/18 A kérdező kommentje:

Érdekes ez :), úgy tűnik, ti liberálisabbak vagytok, én meg talán konzervatívabb. Ez csak azért lep meg, mert egyáltalán nem tartottam magam konzervatívnak. De ezek szerint mégiscsak bennem van egy ilyen ősi feeling, hogy a nő takarítson.

Tényleg így gondolom, és nem neheztelek a férjemre, hogy fogalma sincs, hogy működik a mosógép, meg a vasaló, hogy sosem fog felmosni. Szerintem nem baj, ha egy férfi ilyesmit nem tud. Nekem elfogadható az a megosztás, hogy enyém a ház belülről, övé kívülről. Ezt szeretném most bevezetni. Ő rendben tartja az udvart, az autót, az állatokat (vagy cica, kutya és 10 tyúkunk is), ellátja a pasis feladatokat (szerelés, javítás). Ja és plusz vásárlás. Én pedig a nőcis házimunkákat végezném. Persze ha mindent összegzünk, lehet, nekem több lenne valamennyivel a munkám, de szerintem a férjem időről-időre segítene. Néha elmosogat, tereget. Szerintem így majdnem kvittek lennénk.

És tény, hogy őt jobban megviseli a munkája, mint engem. Nekem "kényelmes" 8 órás ülő munkám van, amiben kell agyalni, de jó körülmények között vagyunk, rendesek a munkatársak. A párom pénzügyőr, kint áll a placcon 12 órákat hóban, 40 fokban, ordítoznak vele az értetlen külföldiek, bemászni a kocsiba, ki belőle, térdepel, görnyed stb. Szerintem jobban elfárad, mint én. És a hülye munkabeosztás miatt (egyik nap reggel 7-től este 7-ig, utána fordítva, utána másfél nap szabi) olyan nagyon ki sem tudja pihenni magát, nincs normális életritmusa. Szóval nem bánom, ha kevesebbet segít. Nekem tényleg lenne rá kapacitásom meg időm, csak kedvem nincs :P.

De már igyekeztem az elmúlt napokban. Elpakoltam a ruháimat, nem hagytam a székeken, kicsit takarítottam is. Ma főzni fogok. Szóval haladok :)

Köszi a tanácsokat, meg fogom fogadni a legtöbbet!

2012. okt. 10. 16:00
 13/18 anonim ***** válasza:
szerintem az nagyon nincs rendben, hogy nem tudja, hogy működik pl. a mosógép. egyrészt, nem egy bonyolult dolog az (pl. kocsit vezetni jóval összetettebb), másrészt, mi lesz, ha mondjuk történik veled valami? vagy akár szülsz, és be kell menni a kórházba pár napra? addig neki megáll az élet, mert fogalma sincs semmiről? vagy akármi lehet. speciel én utálom az ilyet, aki anyuci szoknyája mellől, aki otthon kiszolgálta, megy a feleség mellé, aki szintén kiszolgálja. mi lenne vele egyedül? totál életképtelen lenne?
2012. okt. 10. 19:22
 14/18 A kérdező kommentje:

Kedves utolsó, szerintem nem jó a példád. Persze, a férjem nem tudja kezelni a mosógépet, vasalót, így ha én kiesnék mondjuk 2 hétre a háztartásból akármi miatt, biztosan bajban lenne, de szerintem megoldaná. Elmosogatna, takarítana, pakolna. A főzéssel lenne gond, a vasalással meg a mosással, ezeket nem tudja. De akkor meg rendelne kaját, és ha nagyon vészes lenne a helyzet szennyes téren, szerintem anyósom mosna rá 1-2 adagot. Vagy akkor megtanulná ő maga, hogyan működik a mosógép.

De még ha anyósom is mosna rá, én azt sem tartom megbocsáthatatlannak, és ettől szerintem nem életképtelen egy férfi. Én meg nem értek a fűtéshez, meg a lefolyókhoz, meg a kocsihoz. Ha ő esne ki két hétre, és akkor elromlana a autó, én is pont olyan életképtelen lennék, mint ő a vasalással. Én azokhoz értek, az a feladatom, ő meg ezekhez, neki meg ezek. Szerintem nincs ebben semmi rossz.

Egy dologtól nem kell tartani: nem fogom ezt egyedül csinálni. Ha hazajön a hétvégén, szép tiszta lakással fogom várni, kajával, miegyéb. Biztos fog neki tetszeni, de meg fogom neki mondani, hogy ez kompromisszum feltétele. Én szorgosabb leszek, ő pedig átvesz bizonyos feladatokat, illetve nem fog éjszakázni. Így fair.

Ja igen, kérdezte vki, hogy akkor most csesztet-e a férjem vagy sem, mert csak említette párszor, hogy szeretné, ha rendesebb lennék...? Ez így van, de emelett egyáltalán nem csesztet. Körülbelül 2-3 alkalommal hallottam eddig tőle, hogy "rendet tennél?" a 6 évünk alatt, olyan alkalmakkor, amikor tényleg nem csináltam szinte semmit 1-2 hétig ilyen-olyan okokból, és látszott a kupi meg a por pl. Akkor szóvá tette, de nem követelőzően.

Jó, persze mondhattam volna erre azt is, hogy "miért nem raksz te rendet?", de ezt akkor sem érzem helyénvalónak, tekintve, hogy fárasztóbb a munkája, mint az enyém. Nekem kellene rendesebbnek lennem, ez vitán felül áll, eltekintve attól, hogy ő mennyire segít vagy sem. 27 éves feleség vagyok, itt az ideje háziasabbnak lenni, nem? Erről szól az egész kérdés.

És ismét megjegyzem: haladok :). Bevezettem egy új szabályt: nem fekszem le mosatlanokkal a mosogatóban. Úgyhogy megyek is mosogatni :)

2012. okt. 10. 21:58
 15/18 anonim ***** válasza:
Húha, ezeket mind egyedül csinálod? ): Szerintem nem neked kéne még jobban háziasodnod, hanem a párodnak.
2012. okt. 11. 00:46
 16/18 anonim ***** válasza:

3. vagyok

Szerintem tök jó, hogy szabályokat vezetsz be magadnak, ráadásul be is tartod. :) Nagyon jól haladsz, csak így tovább!! Idővel ezek mind olyan természetessé fognak válni, hogy egyáltalán nem fogod tehernek érezni az elvégzésüket. ;)

2012. okt. 11. 05:41
 17/18 anonim ***** válasza:

Szóljon egy férj is :D

Mi is kertes házban élünk, és valahogy hasonló a munkarend, általában a nejem házon belül, én a házon kívül tartok rendet. Viszont főzni 99%-ban én főzők, mert szeretek, és nagyon jól tudok is :) Ehhez hozzájön a mosogatás is, ha már úgyis a konyhában várok valamire, az addigi edényeket elmosom. Szerintem nemtől függetlenül érteni kell a házimunkához. Aki csak egy évet élt agglegényként, az tudja :D Itt jön egy nagy DE, a házimunka igenis a nejem dolga. Persze segítek benne valamit, de mindketten tudjuk, hogy csak egy gesztus. Heti egyszer simán meg lehet oldani a nagytakarítást. Nálunk ez szombaton történik. Amíg ő takarít, én rendbe teszem az udvart, lemosom a kocsit, kitakarítom. Átnézem a lakást, hogy minden rendben van-e? Nagyobb fogyasztókhoz menő vezetékek kötéseit ellenőrzöm, párelszívót kitakarítom, ha valami nem túl fontos romlott el, akkor általában szombaton csinálom meg. Általában mindig összejön annyi meló, hogy kb egyszerre végzünk. Megebédelünk, és akkor szoktunk elmenni nagy bevásárlásra. Nincs makulátlan rend, mert azt mindketten utáljuk, hanem egy tiszta, átlagos rendes lakás. A heti takarítás is azért kell, mert nagyon poros a környék (megyeszékhely, külváros, de hiába csendes, rengeteg a por). Így mindketten elégedettek vagyunk, és nincs se csöpögő csap, se poros polc :) A lényeg, hogy olyan megoldást találjatok ki, ami mindkettőtöknek jó. A végére a legfontosabb tanács, minél többet beszélgessetek a takarítás alatt. Télen úgyis kevesebbet vagyunk (ok) házon kívül, nyáron nyitott ablaknál el lehet hülyéskedni az egészet. Ha a takarítást nem is, de egymás társaságát mindig élvezzük :) Csináljatok belőle egy jó kis programot :) Nekünk hamarosan változtatni kell ezen, de már alig várom :D Mivel jön a pici :)

2012. okt. 11. 09:39
 18/18 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

A férjemmel megbeszéltük a dolgokat. Megígérte, hogy minden héten elrendezi az udvart és az autót, illetve a könnyebb házimunkákba besegít. Én továbbra is tartom magam ahhoz, hogy minden este elmosogatok, elpakolom a ruháimat, ha valamit el kell tenni, elteszem, nem hagyom ott, és a konyhát is fel szoktam mosni 1-2 naponta, mert onnan hordjuk be a koszt, na meg a főzés miatt is kell. Szóval haladunk :). Köszönöm még egyszer, sokat segítettetek!

2012. okt. 15. 19:12
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!