Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Hogy vegyem rá magam, hogy...

Hogy vegyem rá magam, hogy kicsit háziasabb legyek?

Figyelt kérdés

27 éves nő vagyok. Nemrég mentem férjhez, a férjemmel egy elég nagy kertes házban élünk kisvárosban, vidéken. Nem is lakjuk a ház minden szobáját, kettő egyáltalán nem használunk, azokat nem is takarítom. A többi helyiséget pedig (háló, nappali, fürdő, konyha, átjáró) takarítom, de azt hiszem, nem elég gyakran. Ezzel kapcsolatban kérnék tanácsot.

Sosem voltam házitündér. Anyám mindig azt mondta, művészlélek vagyok (ez így is van, tehát tényleg benne vagyok pár művészeti ágban, bár nem ezzel keresem a kenyerem, de hobbi szinten foglalkozom velük), és az ilyen földi dolgok, mint a rendrakás nem érdekelnek :P. Sajnos igaza van anyukámnak. Gyerekként is ilyen kupis voltam, és most sem javult sokat a helyzet.

Nem úgy kell elképzelni, hogy olyan rendetlenség van nálunk, mint ahol bomba robbant, de nincs makulátlan rend. Széthagyom a dolgaimat, sok minden nem ott van, ahol lennie kellene. Tudom, hogy nem ott van a helye, de van, hogy 3-4 hétig is kerülgetek mondjuk egy hivatalos papírt, ami az éjjeli szerkényen van, nem pedig az erre szánt mappában. A mappa sincs a helyén, most, hogy körülnézek... A fotelben van, a nappali szekrénye helyett. Szóval rendetlen vagyok. Szana-széjjel hagyom a dolgaimat.

A másik, hogy nem takarítok valami túl gyakran. Nem arról van szó, hogy áll a kosz mindenhol, meg undorító, büdös, neeeem. Csak nincs makulátlan rend. Nem végzek nagytakarítást minden héten. Van, hogy 2 hétig sem veszem elő a porszívót. Utána, mikor látom, hogy már poros a szőnyeg, akkor kiporszívózok, de van, hogy ez tényleg 2-3 hét. Felmosni még ritkábban szoktam, szintúgy portörölni, tükröt pucolni, tűzhelyet... Ezeket kb 1-másfél havonta.

A többi házimunkát elvégzem, mosok, teregetek, hajtogatok, vasalok (hála az égnek, nem kell gyakran és sokat), főzök, sütök (bár tény, hogy tehetném gyakrabban), mosogatok (bár ezt is tehetném gyakrabban; viszonylag gyakran vannak edények a mosogatóban, de olyan pl nem fordulhat elő, hogy hetekig állnak a mosatlanok a mosogatóban, csak... nem mosogatok minden nap, hanem mondjuk 2 naponta).

Irigyelem azokat, akiknél makulátlan rend van, és a padló mindig fenyős fertőtlenítő illatú, de sosem voltam ez a típus. Egyszerűen nehezen veszem rá magam. Nem érzek késztetést, hogy takarítsak. Az meg hogy örömömet leljem benne...? Kizártnak tartom.

Tudnátok mondani valamit, ami nem is tudom... rávenne, megpróbálna rávenni arra, hogy kicsit rendszeretőbb legyek? Tényleg nem tudom, mit várok ettől a kérdéstől. Talán csak az kell, hogy kicsit "megrugdossanak" mások, hogy észhez térjek, vagy öntsenek belém egy kis lelkesedést... Aki érez ehhez kedvet, kérem, ne fogja vissza magát :)

Előre is köszi!

2012. okt. 7. 15:22
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
82%
szerintem hagyd, ha nincs akkor a kupi, meg kosz, és se téged, se a férjedet nem zavarja, akkor teljesen felesleges rákényszerítened magad. legyen nagyjából ok,és kész. én se vagyok házitündér, és már nem is zavar, ugyanis, megfejtettem az okát. anno, anyukánk soha nem ért ránk, velünk beszélgetni, és mindig az volt az ok, hogy valamilyen házimunkát kell épp végeznie. mi nem mentünk soha, sehova, együtt kirándulni, strandra, semmi közös cselekvés nem volt, a nyári nyaralásokon kívül. együtt csak a boltba mentünk, meg hivatalos helyekre. nem is jött hozzánk soha senki, ha véletlenül mégis, váratlanul, akkor kivétel nélkül (és mindmáig) az volt, hogy jaj, olyan rosszkor jön, mert most....és jött az aktuális házimunka felsorolása, hogy mit is kell csinálni, miért is jön rosszkor az az ember. úgyhogy én úgy vagyok vele, hogy legyen nagyjából rend, meg tisztaság, és inkább járjunk össze a barátaimmal, meg menjünk kirándulni, meg inkább elmegyek egy programra, minthogy élére állítva álljanak itthon a dolgok, és minden ragyogjon. szóval, ha mondjuk meghívnak a barátaim hozzájuk, akkor oda megyek,és nem zavar, ha kimaradt a felmosás. takarítani amúgy én is csak kb. 3 hetente szoktam rendesen, mert egyedül lakom egy pici lakásban, tök felesleges végignyalni minden héten. egyik szombaton kitakarítok, akkor a következőre az még tart nálam, hiszen a hét közben dolgozom, alig vagyok itthon. olyan pici dolgokat meg folyamatosan csinálok, hogy mondjuk a mosdó, és mosogató letörlése, konyhapult, tűzhely lemosása főzés után, szóval az nem gyülemlik fel.
2012. okt. 7. 15:37
 2/18 A kérdező kommentje:

Az a baj, a férjem szeretné, ha kicsit "rendesebb" lennék. Az ő anyukája a makulátlan típus, azt szokta meg. Nagyon aranyos a férjem, nem szokott piszkálni, a szememre hányni, hogy kupis vagyok, tudja ezt jól, mindig is tudta. De tudom, hogy szeretné. Ma említette is.

Amúgy érdekesek ezek a hozott családi példák. Az én anyukám sem egy makulátlan típus. Most, hogy így jobban megnézem a dolgot, eléggé olyan rend szerint takarítok, mint ő. Annyi, hogy ő nem rumlis, tehát elpakol maga után, de ő sem volt soha ez a hetente-tisztára-nyalom-a-házat-és-enni-lehet-a-padlóról típus.

Köszi a választ! Várok még másoktól is.

2012. okt. 7. 15:49
 3/18 anonim ***** válasza:
94%

Én 22 éves vagyok, néhány hónapja élek együtt a párommal.

Nálam egy dolog vált be a rend és a tisztaság fenntartására.

Napokra felosztottam, hogy mit mikor csinálok. Így minden nap a héten valamit elvégzek.

Ez úgy néz ki, hogy hetente 2x mosok, 1x a színes ruhákat, 1x a fehér ruhákat. Ennek a napja a csütörtök és a péntek.

Heti egy alkalommal szoktam portalanítani pénteken, ezután össze is porszívózom a lakást.

Ablakot csak 2 havonta takarítok, felesleges többször, ilyenkor a függönyt automatikusan kimosom.

A konyha már bajosabb, a tűzhelyet minden főzés után letakarítom, hiszen a kevesebb szennyeződést könnyebb egy mozdulattal letörölni, mint a hosszú ideje rászáradt, ráégett szennyeződést sikálni perceken keresztül.

Mosogatni naponta többször szoktam, mivel kicsi a konyhám, sajnos nem férek el, ha áll a mosatlanok halmaza. Plusz nem szeretem a mosatlan edények "szagát", és látványát sem.

A konyhát is több alkalommal felsöpröm naponta, mert már megtanultam, hogy a szoba szőnyegére kb. az összes kosz onnan van behordva, így nem csinálok magamnak plusz porszívózásokat, hanem inkább gyorsan felsöprök minden konyhai tevékenykedésem után.

A kukát 2 naponta viszem ki, amikor megtelik. Kivételt képeznek a romlandó, büdös dolgok, ezeket azonnal a kinti kukába dobom és nem hagyom, hogy bent büdösödjön 2 napon keresztül.

Főzni 2 naponta szoktam, ezzel lehet spórolni.

Ágyneműt is időponthoz kötöttem cserélek, mosok, ez általában 3 hetet takar, nyáron ha nagyon meleg van akkor gyakrabban.

Napi szinten pedig az ágy megvetése és az alapvető rend fenntartása tartozik a feladataim közé. (Párom után elpakolni, sajnos elég rendetlen, ruhákat a szekrénybe helyezni, ágy megvetése, szellőztetése naponta többször stb.)

Én annyit tudok neked javasolni, hogy minden nap végezz el néhány dolgot, így egyszerre nem fogod olyan megterhelőnek érezni, hogy mindent meg kell csinálnod.

Egy idő után majd megszokod ezt a rendszert. Sokszor nekem is nehezemre esik, de tudom, hogy napi max. 15-20 perc ráfordítással a lakás kifogástalanná válhat / válik. :)

A fürdőszoba takarításáról azért nem írtam semmit, mert az a párom "területe", ő takarítja.

Sok sikert! :)

2012. okt. 7. 16:43
 4/18 anonim ***** válasza:
100%

Jól írja a 3-as! A konyhát és az előszobát tartsd rendben minden nap, mert szerintem az a 2 hely, ahonnét a legtöbb koszt széthordjuk a lakásban. A konyhát már írta az előző, az előszobába viszont az udvarról, utcáról viszed be a koszt. Ezen a két helyen a kézügyben levő felmosóval egy perc alatt végig tudod törölni a port, a koszt.

A nappaliban "bámulatos eredményt" tudsz elérni, ha az újságok nincsenek szétdobálva, hanem egy kupacban szépen összerakva. Ugyanígy a levetett ruhákat is minimum vállfára rakd össze, és ne a fotel karfáját díszítse. Így akárki akármikör jön hozzátok, egy rendezett szobába tudod bevezetni, nem akkor kapkodsz, hogy ülőhelye legyen.

2012. okt. 8. 09:39
 5/18 anonim ***** válasza:
100%

Először is ha mindketten dolgoztok,akkor vedd rá a férjedet is hogy ő is segitsen.

nálunk pl a porszivó páromé és a felmosó is.

Én mosok (heti 2 adag),főzök (2 naponta és a vasárnapi ebéd jó ha este 6ra megfő),magam után elpakolok,ő porszivóz,felmos (heti egyszer).Ablakot mosni,függönyt leszedni fél évente szoktunk együtt (de minek,múlt héten lemostuk,tegnap összecsapta a vihar), port mielőtt vendég jön :)

Nekem a nagy mumus a rendrakás,én jól elvagyok kupiban (nem koszban),tudom mi hol van.

Ha nem dolgozol,akkor jelölj ki napi 1 órát amikor csak házimunkát végzel és ahhoz ragaszkodj.(nem,nem kell több mint 1 óra,minden nap csak keveset)

2012. okt. 8. 10:35
 6/18 anonim ***** válasza:

A férjed mennyire házias?

ős is takarít, kiveszi a részét, vagy azt akarja, hogy te csinálj (legtöbb)mindent (ugráltat)?

2012. okt. 9. 00:02
 7/18 A kérdező kommentje:

Köszi a válaszokat!

A férjem nem nagyon segít a házimunkában, de mentségére legyen szólva, nem is csesztet, hogy miért nem csinálok többet.

A házimunkák 90%-át én végzem. Ő néha mosogat, tereget, illetve az udvart tartja rendben, de ez is csak annyit tesz, hogy kb 2 hetente összesöpröget, kutyagumit összeszedi, ilyesmi.

De nem is akkora baj ez, mert ő sokkal rosszabb beosztásban dolgozik, mint én (12 órás műszakokban, míg nekem normális 8-tól 4-ig melóm van), most meg pl nincs is itthon. Pesten van továbbképzésen, csak hétvégén jön haza. És mikor itthon van, nem csinál semmit, de szerintem ez rendjén is van így. Egész héten tanul, vizsgázik, alig várja, hogy itthon legyen, nem akarom még befogni munkára is. Vagy szerintetek kellene? Túl "engedékeny" vagyok?

Amin lehetne változtatni, hogy elég lusta a párom. Ha itthon van, éjjelig fent bütyköli a szgépét, másnap meg 10-11 körül kel. Engem ez már régóta zavar, mindig mondom is neki, de 27 éve nem bír megváltozni. Informatikus, azok ilyenek :). De az ilyen éjjeli kockulás mellett, ha akarna sem tudna segíteni, mert mire magához tér meg összeszedi magát másnap, már délután is van.

Lehet, azt kellene bevezetni, hogy én megígérem neki, hogy rendben tartom a házat

(így képzelem...

ami mindennapos: pakolás, mosogatás

mosás-teregetés-hajtogatás amikor szükséges

hetente porszívózás, felmosás, sikálás

két naponta főznék)

, ha ő cserébe nem fog éjszakázni, rendes, nappali üzemmódban él, és mondjuk átveszi ezeket a feladatokat: udvar, kocsi rendben tartása és vásárlás (az nagy könnyebbség lenne, ha nem nekem kellene vásárolni, csak főzni a belőle vett dolgokból, meg utána mosogatni stb).

Ehhez mit szóltok? Fair dolog, és kivitelezhető?

2012. okt. 9. 12:48
 8/18 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk alapból munkamegosztás van.

Így nekem pl nem lenne elég ha ennyit megcsinál párom,hisz mindketten dolgozunk.

De kezdetnek ennyit mondhatsz nyugodtan.

5-ös voltam

2012. okt. 9. 13:23
 9/18 anonim ***** válasza:
100%
nos, ha ő 12 órákban dolgozik, akkor feltételezem, hogy vannak szabad napjai is. szerintem ilyenkor sokkal jobban tudna házimunkát végezni, mint te a napi, 8 órás munka UTÁN. amikor már alapban elfáradtál napközben. úgyhogy én ezt nem igazán fogadom el, hogy amikor otthon van, szeretne pihenni. te talán nem? mégis neked kéne elvégezni mindent?
2012. okt. 9. 20:08
 10/18 anonim ***** válasza:

"Az a baj, a férjem szeretné, ha kicsit "rendesebb" lennék."

most nem világos, hogy csesztet-e , vagy sem...

de szerintem is úgy fair a dolog, ha kb fele-fele munkamegosztás van.

2012. okt. 10. 01:28
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!