Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Nekem kéne vezetnem a háztartá...

Nekem kéne vezetnem a háztartást? (bővebben)

Figyelt kérdés
16 éves lány vagyok, nincs testvérem, a szüleim elváltak, öt éves korom óta élek együtt anyukámmal, aki semmilyen házimunkát nem végez. A maximum a mosogatás (kb. hetente egyszer) vagy karácsonykor kitakarítja a házat. (Ablakot még soha nem mosott amióta az új lakásban vagyunk (kb 6 éve)). A nagymamám szokott hetente egyszer átjönni, hogy takarítson egy kicsit. Én másik városban tanulok, hetente vagy kéthetente jövök haza. Akkor családot látogatok és tanulok többnyire. A saját szobámat kitakarítom, de az egész lakásra nincs időm. Nekem kéne átvennem a háztartást? Vagy mivel vehetném rá anyámat, hogy takarítson? Nagyon sok mindent próbáltam már. Kértem ezt tőle karácsonyra, szülinapra, sírtam megígértettem vele, hogy mostantól mindig rend lesz (körül-belül 5-6 éves korom óta). Amikor itthon vagyok nyáron vagy iskolai szünetekben akkor szoktam takarítani, de többnyire másfél napon belül visszaállítja a katasztrófa állapotot. Kicsit már feladtam az egészet. Nem tudom, mit lehetne tenni.

2012. jan. 28. 11:07
 1/9 Ágh Ferenc ***** válasza:
Nagy valószínűséggel anyukád kicsit depressziós, mert nőt én még nem láttam más esetben ilyesmit elhanyagolni! Azon kívül, hogy nem ártana, ha egy orvos is látná, esetleg mikor Te takarítasz meg kellene próbálni rávenni, hogy legalább akkor segítsen be! Mindent nem vállalhatsz magadra, mert ezek szerint fizikailag nem beteg. Csak a takarítás nem megy, vagy általában nincs kedve semmihez?
2012. jan. 28. 11:25
 2/9 A kérdező kommentje:
Többnyire csak a takarítással van a baj. Nem hiszem, hogy depressziós (már 12-13 éve?). Igaz elég éretlen személyiség.
2012. jan. 28. 12:24
 3/9 anonim ***** válasza:
56%
Mond anyádnak, hogy hívjon takarítónőt. Vagy te kérj több pénzt, és hívj egy olcsón dolgozó diákot segíteni. Ablakot pucolni 2-3 havonta is elég, olyankor kimoshatod a függönyöket is. Egy gyors porszívózás pedig beleférhet a hétvégédbe.
2012. jan. 28. 12:57
 4/9 A kérdező kommentje:
Porszívózni, felmosni, mosogatni szoktam. Ez jó ötlet, igazad van, de nem hiszem, hogy beengedne valami idegent a lakásba. =/ Azért köszönöm.
2012. jan. 28. 13:14
 5/9 anonim ***** válasza:
71%

Nem kell átvenned a háztartást. A lakásban alapvetően anyukád lakik, neki a jelek szerint jó így. Hiába szekálod, attól még nem fogja megcsinálni (de az elmúlt tíz év tapasztalata alapján gondolom, erre már rájöttél). Esetleg kiakad, hogy két héten egyszer látogatsz haza, és akkor is piszkálod.

Erre a megoldás csak az, hogy a szobád rendben tartod, meg ami nagyon zavar, azt megcsinálod (pl. vécé, mosogató), aztán majd ha felnőttél, elköltözöl.

Anyukám is ilyen, végigéltem én is ezt. A nyári szünetekben tipp-topp volt a ház, még csak bele se szakadtam a munkába, napi 3 órát töltöttem takarítással, főzéssel, meg a kerttel, persze a legtöbb idő mindig az volt, hogy amit előző nap anyukám szétszórt, azt elpakoljam, hihetetlen kupit tud csinálni az ember pár óra alatt. De amint visszamentem a kollégiumba, visszaállt a régi "rend". De azóta saját lakásba költöztünk a párommal, itt olyan rend van, ami nekem tetszik, anyukám lakása pedig az elrettentő példa :D

2012. jan. 28. 13:18
 6/9 anonim ***** válasza:
78%
Csatlakozok az utolsó válaszadóhoz.Én 11 éves korom óta átvettem a mosás és a takarítás problémáját,mivel anyám nem tudta,hogy mit jelent az a fogalom h tiszta.Takarít ő ,meg mos,de nem úgy,ahogyan kell.Egyszerűen igénytelen volt,ennyi.Szóval,ez volt a munkamegosztás,és ügyeltem a tisztaságra,ő főzött,meg intézte a többi háztartásbeli ügyet,bevásárlás,ilyesmik.28 éves koromig csináltam ezt,akkor elköltöztünk otthonról,és azóta a magam lakását takarítom.Iszonyatosan sokat gürcöltem otthon,mivel őutána takarítani olyan volt,mint hóesésben havat söpörni.Mióta eljöttem otthonról,úgy néz ki a háza,hogy a patkány megfial benne.Annyi különbség van köztünk kedves kérdező,hogy te nem laksz otthon,én otthon laktam,képtelen lettem volna abban a disznóólban élni,így inkább csináltam.Ha te csak néha vagy otthon,akkor ne törd magad nagyon,csak ha nagyon zavar a kosz abban az egy-két napban.
2012. jan. 28. 13:42
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat. Valószínűleg ez lesz, továbbra is csak a leglényegesebb dolgokat fogom megcsinálni, aztán egyetem alatt meg már úgyis szeretnék saját albérletet.
2012. jan. 28. 14:05
 8/9 anonim ***** válasza:
Tudom miről beszélsz. Az én anyám is ilyen. Heti 1x mosok és kitakarítok nagyából. Többre nincsen időm emert tanulnom kell.
2012. jan. 28. 20:53
 9/9 A kérdező kommentje:
Őszintén szólva meglep, hogy ennyi embernél hasonló a helyzet, de kitartás nektek =)
2012. jan. 28. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!