Hogy lehet szép rendet tartani otthon (kis lakásban és némi időhiánnyal)?
Évek óta hadilábon állok azzal, hogy rend legyen otthon.. de most hétvégén betoppantak vendégek, pont amikor elég vállalhatatlan állapotban volt a lakás, és azóta is ég a képem.
Anyukám mindig arra tanított, hogy "legyen mindennek helye", csak arra nem tanított meg hogy ez hogyan kivitelezhető, mikor jelenleg az egész lakásunk akkora mint náluk egy szoba... Anno velük élve ez könnyű volt, nagy ház tele tárolókkal, plusz pince, plusz kamra, plusz padlás, plusz a kerti sufni, így minden elfért kényelmesen. Most alig több mint harminc négyzetméterrel próbálunk gazdálkodni.
Emiatt leggyakrabban a párnapos bevásárlás cuccaival van tele minden, mert nincs hova rakni, csak majd ha az előző elfogyott, vagy ha tudok szánni rá egy órát, hogy mindennek találjak helyet. A szekrényekben már csak akkor van hely, ha valamit kiveszek aminek a helyére mehet más. De őszintén egy hosszú munkanap végén este már nincs erre energiám meg 1-2 órám elkezdeni rendezkedni.
Összefoglalva amivel tele van a konyha és a nappali minden vízszintes felülete:
- vegyes bevásárlás, teli szatyrok
- ajándékba kapott palack alkoholos italok és édességek minden mennyiségben, már nincs hova elrakni (van még egyszer ennyi elrakodva is, aminek még volt hely)
- mosogatásra váró edények, egyebek (igyekszem elmosogatni amint lehet, de este 11-kor egyszerűen nem tudom rávenni magam)
- egy tálban komposzt (nem bűzölgő, hanem száraz, pl szobanövények elszáradt levelei, ilyesmik) amit vaksötétben este már nem akartam kivinni
- készkaják (bontatlan, dobozos és zacskós) amiknek nincs hely a szekrényben
- szelektív hulladék ami vár a havi elszállításra vagy a repontos visszavételre
- ajándékba kapott konyhai eszközök, amiknek nincs hely a szekrényben
- fűszerek, amiknek nincs hely a szekrényben
- száradó ruhák
Szóval szagos, romló, ilyesmi dolgokat nem hagyunk elöl, de ezeken kívül minden elképzelhető dolog előfordul.
Hogy lehet így rendet tartani? Akiknek kis lakása van, van valami "tuti trükk" ezekre a problémákra? Hogy lehetne szép rend otthon mindig?
Első körben kellene egy nagy lomtalanítás. Pl az ajándékba kapott alkoholokat, édességeket èn kidobnám. Nem használt konyhai eszközöket eladnám. Csinálnék egy brutál nagytakarítast, amikor minden tárgy létezését megkérdőjelezem és ha nem használom, vagy nem kellett az elmúlt 1 évben, akkor kuka/ajándékozás.
Ha sikerült kitakarítani mindent, és felszabadítani helyet, akkor az lenne a szabály, hogy nem vennék többet, mint aminek hely van, pl készkaják, fűszerek, vegyszerek, wc papír stb. Csak az épp szükséges mennyiség legyen. Minden holmi zárható szekrényekben legyen.
Nem tudom, megoldható-e, de ha szárítógepet be tudtok szerezni, akkor a száradó ruhák sem okoznának gondot, csak a szárítógépnek kell helyet találni.
Ha nincsenek elöl dolgok, sokkal rendezettebb az összkép.
Sehogy. Kis lakásban képtelenség rendet tartani, pont amiatt, mert egyszerűen több a cucc, mint a hely.
Én is jártam így mint te, én is szégyelltem magam - de tudod, mit? Megtanulta a másik fél, hogy bejelentés nélkül nem jön többet.
Nem vagyok hajlandó szégyellni magam, úgy élek, ahogy tudok. Kosz nincs, a rendet meg tartom, ahogy tudom.
Nem dobunk ki ételt/italt... próbáljuk fogyasztani vagy elajándékozni amit mi nem szeretünk, csak lassan fogy.
Ja, a "konyhai eszközök" alatt ne ilyenekre gondolj hogy márkás drága airfryer meg hasonlók, ami eladható :D ami pillanatnyilag hánykolódik a pulton, az egy plusz sodrófa, meg egy ilyen teleshopos kaliberű kis zöldségaprító vagy mi a fene. (Meg egy turmixgép, amit naponta használunk és túl sok idő naponta előszedni a szekrény mélyéről majd újra elrakni)
Szárítógép van - épp ezért nincs fregoli, de múltkor pl egy adag zokninak maradt nyirkos a gumis része, emiatt nem akarom elindítani a szárítógépet. (Pláne nyáron a melegben nem.)
Korábban többször csináltam ilyen "nagy lomtalanítást", de a szekrényekben nem tárolunk semmi olyat ami ne kéne, így nem igazán sikerült vele helyet felszabadítani.
Köszi, de ez inkább csak a jéghegy csúcsa, engem is nagyon zavar, akkor is ha más nem látja. (Amúgy ha bejelentik hogy jönnek, akkor se tudnék hova rakodni hirtelen, szóval ilyen szempontból mindegy.)
Mikor én megyek másokhoz, olyan szép rend van, mindig úgy irigykedek.. :(
Amiket írsz hogy este 11kor már nincs hozzá kedved ez csak kifogás. Gondolom nem reggel 6tól este 11ig dolgozol. Lenne időd délelött-reggel elpakolni vagy amikor épp nem dolgozol.
Egy-kettő teljes napot szánj rá a lakásra és szelektálj. Ne tárolgasd az ajándékba kapott édességeket italokat ha nem fogyasztjátok el. Illetve a konyhai gépek között is szanálj amit nem használsz ajándékozd el vagy add el. Mosogatni is éves után mosogass el. Ha megtelik a szemetes vidd le ne ott áljon halomba a szemét.
Nagy melegben nem forrósítom a lakást főzéssel, akkor állok neki mikor már kicsit hűvösebb van, az elmúlt hetekben rendszeresen este 10-11 között végeztem... (de a melegen kívül is általában 9-10 körül végzek)
Szemetest mindig kivisszük ha megtelik, fent a szelektívről beszéltem, amit nem tudok "levinni" mert nincs hova. (Háztól havi 1x viszik, addig gyűjtjük. Repontos üzletbe hetente járunk.)
A többiről már írtam a 3-as válaszomban.
Én sem szívesen dobok ki ételt, italt, de az alkohol és a dobozos édességek nem igazán étel-ital kategória. Az alkohol nem egészséges, tudom, hogy kis mennyiségben gyógyszer, de aki így fogyasztja, annak van otthon, aki meg mindent megiszik, annak nem tesz jót. A dobozos édességek meg tömény cukor és adalékanyag, az se segít senkinek. Ha nagyon sajnálod, akkor élelmiszergyűjtéskor lehet felajánlami esetleg az egészet, karácsonyi, húsvéti gyűjtéskor.
De amúgy 30 m2-es lakásban max ketten lakhattok, miért kell úgy bevásárolni, hogy a korábbi adag még ott van? Fogyjon el a nagy része és akkor után lehet tölteni.
Nem fogok kidobni ételt-italt, akkor inkább raktározom. :) Tudom hogy nem egészséges, de úgy érzem nem fog összedőlni a világ, ha 1-2 hetente iszok egy pohár bort, kidobni nem fogom.
"miért kell úgy bevásárolni, hogy a korábbi adag még ott van?"
Mert fél adag nem mindig elég addig, mire megyünk újra bevásárolni. Meg legtöbbször nem "korábbi adag" van ugyanabból a dologból, hanem van a szekrényben x dolog, mi meg vettünk y-t is azóta.
(Ma pl a pulton pita, rozsliszt, zabpehely, egy flakon ketchup és 2 lencsés készétel konzerv van, ezekből nincs több itthon máshol, nincs "korábbi adag".)
Ha lenne lehetőség, már rég nagyobb lakásban élnénk..
Ja, amúgy a "váratlanul beállít" dolgot ne úgy képzeljétek el, hogy megjelent egy társaság vacsorázni vagy ilyesmi. :D Egyszerűen két barátom telefonált hogy erre járnak, beugranának 3 percre megbeszélni valamit.
Nélkülük is zavarna a kupi, ez most csak az utolsó csepp volt, nem az ismerőseim a probléma. :D
"Nem fogok kidobni ételt-italt, akkor inkább raktározom. :)"
Ez kulcsmondat. Ha jobban érzed így magad, akkor semmi gond. Viszont ha nehezen szabadulsz meg dolgoktól, akkor mindig kihívás lesz a rendrakás, mert a lakás kicsi és úgy értem, hogy nincsenek tárolóhelyek.
Esetleg a tárolóhelyeket tudod megreformálni, nem tudom most milyen van, de ha plafonig érő, keskeny gardrób és konyhaszekrény kerül be, az elég nagy mennyiséget el tud rejteni, mégsem nyomja agyon a lakást vizuálisan.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!