Miért kell szemeteszsák a szemetesvödörbe?
Természetesen tudom, hogy egy bekötözött zsákból kevésbé jön ki a szag, mint egy nyitott vödörből. De azt is tudom, hogy ez a zacskózás kb 15-20 éve jött ennyire divatba. Gyerekkoromban, a 90-es években nem is lehetett kapni szemeteszsákot. Tettünk egy újságot a vödör aljába, hogy ne ragadjon bele minden, aztán kiborítottuk a kukába vagy a ledobóba és el volt intézve. Legfeljebb néha ki kellett mosni a vödröt, de azt most a zacskó után is ki kell néha.
Ismerőseimet arról is nehéz meggyőzni, hogy legalább a komposzt gyűjtő kukába ne tegyenek nejlont. A nejlon úgysem komposztálható és ezek a vékonyak nem is moshatóak. A vödröt ki tudom törölni egy ecetes papírral. Az ecetes papír szintén komposztálható.
Vidéki rokonom azért nem komposztál, mert szerinte az büdös. Mindezt úgy, hogy gyermekkorában tartottak állatokat és a trágyadomb ott volt az udvar közepén. A trágya domb akkor senkit nem zavart meg a pottyantós budi sem. És mondja ezt a büdös komposztot pont nekem, miközben mi itt a városban közösségi komposztot üzemeltetünk. És közben néha kér tőlünk komposztot, mert az meg milyen jó.
Értitek? A lakótelepről visszük a komposztot vidékre. Margit, noormáális???
Mikor és miért lettek az emberek ennyire kényesek és körülményesek? Mikor és miért távolodtunk el a természettől ennyire?
És közben nem értjük, hogy miért tartunk ott, ahol.
Nekem pl nincs más választásom, lakásban lakunk, a szemétledobóba csak zacskózva dobhatok szemetet.
A szelektívet csak kiöntjük, azt nem zacskózzuk.
Ha házba költözúnk, komposztálni fogok, de a nem komposztált szemetet továbbra is zacskózni fogjuk, mert ezt szoktuk meg.
Ahogy a papírzsebkendőt es a WC papírt is megszoktuk.
"Mert ezt szoktuk meg." -Miért? Új dolgot nem lehet megszokni, illetve bevezetni?
Nem emlékszem, hogy bármivel is büdösebb lett volna régen a szemét, mint most.
A vegyes szemétbe igazából alig kell tenni valamit. Minden szerves megy a komposztba. A műanyag, papír, fém és üveg a szelektívbe. A veszélyes hulladék a külön gyűjtése, az elektromosak a leadó helyekre és így tovább. Akkor a vegyes szemétben mi is marad, ami büdösödni tudna?
Egyedül a komposzt tudna büdösödni, de azt akkor sem zacskózhatjuk, mert az nem bomlik le. Sűrűn elvisszük, a keretben jól kezeljük, ezért nem büdös. Egyébként van a vödörnek teteje.
#12: pont az igazán büdös dolgokat nem rakhatod a komposztra. Mondjuk hús vagy hal (nyers vagy maradék).
Régen is büdös volt, csak akkor odaadták a macskának meg a disznóknak.
Egyébként ha valaki nagyon környezettudatos, létezik lebomló szemeteszsák is.
Az ökotudat nem azt jelenti, hogy menjünk vissza az őskorba, és éljünk primitiv életet. Nekem nincs időm naponta kisikálni a kukát, az sem kevésbé káros, mint értelmes lebomló kukazsákot használni.
"Miért kell szemeteszsák a szemetesvödörbe?"
Nem kell.
Csak egyszerűbb, praktikusabb.
Tehetsz a vödör aljába újságpapírt is, hogy ne ragadjon bele a szemét, de akkor vödörrel együtt kell vinned a szemetet a kukához és kézzel kell kipiszkálnod ha mégis beleragadt, majd minden alkalommal ki is kell tisztítanod a vödrödet, hiszen ritkán lesz száraz, koszmentes a szemét után.
Van komposztálható nylon zacskó is - én olyat használok ha tudok venni éppen, mert nem mindig kapható ott ahol vásárolok.
A komposztálás nem olyan egyszerű ahogy elképzeled, annak ellenére, hogy jó dolog. Van aki nem akar vele foglalkozni, ezt el kell fogadni. Akinek nem olyan a kertje hogy utána beforgassa a komposztot annak meg felesleges is.
A szerves hulladék lebomlik a szeméttelepen is, nem azzal van a gond. Mutass jó példát, próbálj meg olyan módon hatni ami a másiknak érdekessé, fontossá teszi és ne bíráld érte ha nem teszi, mert a Föld lakosságának igen nagy része nem komposztál, nem ezen a kis csoporton múlik aki itt nem teszi meg!
Mutasd inkább be az illetőnek mennyivel kevesebb szemete lesz a kukában ha komposztál és így mennyivel kevesebbet kell fizetnie a szemétszállításért, vagy mennyi virágföldet, növénytrágyát spórol meg a komposzttal! Barátainkat sem az győzte meg a pillepalackok külön gyűjtéséről, hogy elkezdtük fikázni őket, hanem hogy megmutattuk, nekünk fele akkora a szemétszállítási díjunk mint nekik, pedig többen vagyunk, mivel mi külön a szelektív kukába tesszük amit lehet - ők meg begyömöszölik a saját szemetesükbe. A pénz az ami a legtöbb embert ráveszi, hogy figyeljen a szemete mennyiségére és összetételére. Nem az ha valaki beszól nekik miatta.
Gyermekkoromban, Budapest Rákosliget nevű részén lovaskocsi járt, valami vas-fa tákolmány rajta. Alkalmi edényekbe dobáltuk a szemetet, mikor éppen mi akadt. Vödör, ócska kanna, láda stb. És a szemetes kolompolt. Meg kiabált a lónak, hogy Sanyi, hőőő!
Térjünk vissza ehhez, és akkor nincs gondod.
Mert nekem így kényelmes és pont, és nem fogom minden másnap mosni a kukát. Minden szar kerül bele, húst ugyan ritkán eszem, de akármilyen kajamaradék ettől még lehet, hogy a kukába kerül, mert nem ettem meg, teafilterek, kávékapszulák, halkonzerv, wc pucolás után oda dobom ki a szaros szivacsot, véres tampon, amit hiába csomagolok papírba, átázhat, kijöhet, minden szar ami összedzsuvázhatja. Nem komposztálok, mert erre sincs kedvem időt szánni.
Másrész a lakásban hova a fszomba borítsam ki a kukát, vagy majd gondolod, hogy kukástól viszem le a szemetet és a nagy kukákba borítja mindenki a szemetet, úgy, ahogy van? :DDD Kíváncsi lennék, mennyi idő alatt terjednének el a patkányok és a csótányok mindenhol, ha csak úgy bűzölögne ömlesztve a szemét napokig, tekintve, hogy heti 2x van szemétszállítás. A zacskó nem csak azért jó, hogy elzárja a szagot, hogy a mi kis suta orrunk ne érezze, hanem hogy az állatok is kevésbé érezzék, illetve ahogy már írták, akik kezelik a nagy kukákat, ők is normálisabban tudják így végezni a dolgukat. Egy csomó társasház küzd így is azzal, hogy ritkán van takarítva.
Felőlem aki ősemberként akar élni, az tegye, ha ennyire ráér, de ez a zöldség nem más, mint egy HOBBI, amit te élvezel. Másoknak semmi köze hozzá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!