Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » Miért kell szemeteszsák a...

Miért kell szemeteszsák a szemetesvödörbe?

Figyelt kérdés

Természetesen tudom, hogy egy bekötözött zsákból kevésbé jön ki a szag, mint egy nyitott vödörből. De azt is tudom, hogy ez a zacskózás kb 15-20 éve jött ennyire divatba. Gyerekkoromban, a 90-es években nem is lehetett kapni szemeteszsákot. Tettünk egy újságot a vödör aljába, hogy ne ragadjon bele minden, aztán kiborítottuk a kukába vagy a ledobóba és el volt intézve. Legfeljebb néha ki kellett mosni a vödröt, de azt most a zacskó után is ki kell néha.

Ismerőseimet arról is nehéz meggyőzni, hogy legalább a komposzt gyűjtő kukába ne tegyenek nejlont. A nejlon úgysem komposztálható és ezek a vékonyak nem is moshatóak. A vödröt ki tudom törölni egy ecetes papírral. Az ecetes papír szintén komposztálható.

Vidéki rokonom azért nem komposztál, mert szerinte az büdös. Mindezt úgy, hogy gyermekkorában tartottak állatokat és a trágyadomb ott volt az udvar közepén. A trágya domb akkor senkit nem zavart meg a pottyantós budi sem. És mondja ezt a büdös komposztot pont nekem, miközben mi itt a városban közösségi komposztot üzemeltetünk. És közben néha kér tőlünk komposztot, mert az meg milyen jó.

Értitek? A lakótelepről visszük a komposztot vidékre. Margit, noormáális???

Mikor és miért lettek az emberek ennyire kényesek és körülményesek? Mikor és miért távolodtunk el a természettől ennyire?

És közben nem értjük, hogy miért tartunk ott, ahol.

2023. ápr. 26. 21:02
1 2 3
 1/27 anonim ***** válasza:
80%
Megválaszoltad: a szemét egy része odaragad a vödör falára, aztán a vödröt tiszta ivóvízzel ki kell mosni stb. Azonban kihagytad a számításból a műanyagzacskó gyártót, mert az kaszál a legtöbbet.
2023. ápr. 26. 21:11
 2/27 A kérdező kommentje:

Régen is odaragadt, mégsem volt nejlon. És nem is mostuk örökké a kukát. Ivóvíz helyett lehet kút vagy esővizet is használni. Esetleg szürke vizet. De ivóvízzel is kevésbé környezetkárosító, mint mindig egy új nejlon.

Ma a komposztos vödröt ki tudtam tisztítani 4 csepp ecettel és 2 tépésnyi papírtörlővel. Ez utána szintén a komposztba ment.

2023. ápr. 26. 21:18
 3/27 anonim ***** válasza:
100%

Ki mondta, hogy kell? Törvény, jogszabály?

Ha akarsz teszel bele, ha nem meg nem.

2023. ápr. 26. 21:22
 4/27 Revolúcióbiológus ***** válasza:
90%

Ha amúgy is dobsz ki a szeméttel műanyagot, akkor nem praktikus, hogy közben nem kened össze magad banánhéjjal, pelussal, moslékkal, hanem rendezetten tudsz megszabadulni tőle? A porszívóba sem kell porzsák, mégis jobb, ha van.

Amúgy a komposzt vonzza a patkányokat és rágcsálókat, - sőt, akár a medvét is - ezért nem foglalkozik vele senki vidéken. Városokban meg elvégzi nektek a rágcsálóírtó a dolgot, még ha nem is tudtuk róla, de pár éve pl. óriási para volt, hogy Budapesten megindult egy patkányinvázió és kb. napi szinten nyilatkozott a patkányirtó cég szóvivője a helyzetről.

2023. ápr. 26. 21:22
 5/27 anonim ***** válasza:
100%
De ha úgyis mindenre az a válaszod, hogy "de régen nem volt", akkor nem mindegy, mit írunk? Régen penicillin se volt, most meg már szerencsére van.
2023. ápr. 26. 21:30
 6/27 mindentudó99 ***** válasza:
100%
Nem kell csak nem szeretek szemetest sikálni. Most boldog vagy?
2023. ápr. 26. 21:57
 7/27 anonim ***** válasza:
100%

"Miért kell szemeteszsák a szemetesvödörbe?"

Nem kell. Az csak egy plusz lehetőség.

2023. ápr. 26. 22:41
 8/27 anonim ***** válasza:
100%

El tudom képzelni milyen retek szagok lehettek a szemétledobóban meg a kuka környékén.

Panelban élek, legszívesebben oktatást tartanék a sok prolinak arról, hogy létezik normális, erős szemeteszsák is, amit ha összeköt akkor sem a szagot nem engedi ki, sem az ott rohadó maradványok nem folynak szét sehova.

2023. ápr. 26. 23:11
 9/27 A kérdező kommentje:

Nem kell? De kell. Ha egyedül laknék, akkor lehet, hogy nem kellene. De már a családom sem tudja elképzelni az életet szemeteszsák nélkül. És talán a ház lakói is szóvá tennék, ha zacskó nélkül tenném a szemetet a kukába.

A kidobni való műanyag mennyiségét illene csökkenteni. Amit muszáj kidobni, azt illene a szelektívbe tenni. A szemeteszsákkal pont nem ez történik.

Én nem mondom, hogy minden jobb volt régen, de elkényelmesedve nem voltunk ennyire. Nem csak szemetest sikálni utálunk, hanem mindent, ami pici erőfeszítést igényel. De a munkát helyettesítő eszközöket is csak munkával lehet legyártani és minden csak a környezetet rombolja.

Mint fentebb mondottam, közösségi komposztot üzemeltetünk már több éve. 25 keretnyi komposztunk van. Több 100 ember hordja hozzánk a zöld hulladékát. Úgyhogy tudom, hogy mit vonz és mit nem. Ha jól csinálod, akkor semmit nem vonz és nem is büdös. És mennyi medve is él a mai Magyarország területén szabadon???

Mindenki siránkozik, hogy milyen állapotban van a világ a természet. Mindenkire mutogatunk, akit felelősnek érzünk. De hogy mi tegyünk akár egy mozdulatnyi erőfeszítést...

2023. ápr. 26. 23:16
 10/27 anonim ***** válasza:
100%
Higiénia a szó amit keresel.
2023. ápr. 26. 23:32
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!