A zselésítőket csak a hideg matériába szabad keverni?
Hidegen tedd bele és kavargasd, úgy eloszlik benne.
2020. aug. 4. 14:15
Hasznos számodra ez a válasz?
Nem azér, de rá van írva. Mind a mennyiségi arányok és a helyes felhasználás!
2020. aug. 4. 15:13
Hasznos számodra ez a válasz?
3/15 A kérdező kommentje:
Értem én, csak szeretnék elfőzni a nagyon híg anyagból. Azóta viszont olvastam olyant, hogy főzi, aztán a kimeregetés előtt teszi bele a zselésítőt.
4/15 A kérdező kommentje:
Ha hidegen belekeverem, nem főzhetem el a szilva rengeteg levét. Túl sok zselésítő kéne bele, és ezzel túl sok tartósítószer is kerülne a lekvárba, amitől ódzkodom. Száraz dunsztba rakom, akkor sem romlik meg, ha kevesebb tartósítószer van benne.
Akkor ne dzsemet készíts, hanem lekvárt. Abba csak cukor, vagy édesítő kell és addig főzni, amíg el nem fő a leve.
Én úgy szoktam, hogy a tűzhely tetején olyan edényben teszem fel főni, ami utána a sütőbe is kerülhet. Felforralom a cukorral, majd beteszem kicsi lángon a sütőbe. Időnként ránézek, megkeverem. Nem ég le és nagyon finom lesz.
2020. aug. 4. 15:27
Hasznos számodra ez a válasz?
6/15 A kérdező kommentje:
Olyan sokáig viszont nem szeretném főzni. Káros anyagok keletkeznek(ha belegondolok, a szilvalekvárt napokig főzték!?) Azt hiszem, valami levét kéne fölfogni, elnyerni még hidegen, abba belekeverni a zselésítőt, és ha kedvem szerint kicsit besűrűsödött, beletenni a nagy mennyiségbe és egyet forralni.
Nem keletkezik abba semmi káros, csak kevergetni kell, hogy a víz elfőjön, mert másképp nem tűnik el belőle. Azért kell folyamatosan keverni, mert a sürü rész odaég az alján.
Ha kitöltöd és lezárod üvegbe, fordítsad fejre, és úgy tedd szárazdunsztba, nem kell tartósítószer sem. De ezt is megtalálod a neten. Anyósom évek óta így csinálja tartósítószer nélkül.
Viszont zselésítő izéket senki sem használ a környezetünkben.
A celofánnal lezárt pedig idővel beszárad ahogy áll. Nagyszüleimnél így a 2 éves lekvár a negyedére esett össze, és jó kemény lett; jó elszopogatni való
2020. aug. 4. 16:17
Hasznos számodra ez a válasz?
8/15 A kérdező kommentje:
Ugye most az az elmélet dívik, hogy minél közelebb az alapanyaghoz, minél kevesebb konyhai technológia. Megőrjítik az embert.:)
9/15 A kérdező kommentje:
Köszönöm a hozzászólásokat, de talán neki kéne állnom. Ideért a szilva, ami azért már más, mint a több mint egy hete leszedett, félig érett. Mondjuk azt a régi módon agyonfőzött szilvalekvárt látni se szeretném, a zselésítős viszont nagyon finom.
Mi leszoktuk darálni húsdarálón, úgy eleve pépet kapsz, és nem kell órákig pépesre főzni. A héllya sem lesz nagy darabokban benne.
2020. aug. 4. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
Kapcsolódó kérdések: