Kezdőoldal » Otthon » Házimunka » A zselésítőket csak a hideg...

A zselésítőket csak a hideg matériába szabad keverni?

Figyelt kérdés
legutóbb egy darabig forraltam a lekvárnak valót és csak azután öntöttem bele a cukorral összekevert zselésítőt. Összeállt egy nagy gubancba, és még a meréskor is volt a lábas fenekén belőle egy kevés. Talán ki kellett volna kevernem a melegből kivett bizonyos mennyiséggel? Vagy várjam meg, míg kihűl, aztán újra forraljam az egészet?
2020. aug. 4. 12:05
1 2
 11/15 A kérdező kommentje:
Botmixer tökéletesen szétviszi.
2020. aug. 4. 21:02
 12/15 A kérdező kommentje:

Azoknak adok igazat, akik a régi módon jól elfőzik a vizet. Hiába tettem bele az előírt zselésítőt, de mivel cukrot csak 12-13 dekát tettem bele kilónként, híg lett. Pedig főztem is, jó sokat elpárologtattam belőle.

Újabban kanalas lekvárt főzök. Nem is kéne lekvárt enni, gyerekeket rászoktatni.

2020. aug. 6. 13:14
 13/15 A kérdező kommentje:

Lehet nem ertesz vele egyet, es dzsem lekvar szinonimak valoban. Sot az is igaz, hogy klasszikusan allag kulonbseg van koztuk.

Ellenben a lekvar sima allagat nem a botmixer adja, hanem a fozesi ido. A suruseget pedig nem a zselesito adja hanem szinten a fozesi ido.

Ha vitamintartalmat nezek, ami hore bomlik az 5 perc rottyantas utan is elbomlik. Ellenben az iz intenzitasat megintcsak a fozesi ido adja. Ki kell fozni a vizet belole, ennyi a titok. Kb. Ugy erosodik az iz, mint az aszalasnal. Mar amelyik gyumolcs erre alkalmas, mert az eper nem annyira jo.

Ez a pektines cucc, ez nem mas mint a felesleges "viz" kocsonyasitasa. Van aki szereti, de egy gasztroblogon ciki arrol gyozkodni, hogy ez az elronthatatlan lekvar.:) a lekvarban a zselesito az nem a minoseg jele.


Ezt írta valaki egy fórumon. Asszem, tök igaza van.

2020. aug. 6. 13:32
 14/15 anonim ***** válasza:

"Ha vitamintartalmat nezek, ami hore bomlik az 5 perc rottyantas utan is elbomlik."

Ez a legfontosabb tévedés abban, amit írsz.

Ezt 59 éves vegyészmérnökként írom.

Ha magában veszed a C vitamint és vízben forralod, akkor közelít a valósághoz a közlésed. De a gyümölcsök tele vannak antioxidánsokkal, gyümölcs-savakkal, íz- és aroma anyagokkal. Na ezeket nem kéne tönkretenni és elpárologtatni a hosszú forralással. Ha ezek megmaradnak, nagyon sok megmarad a hőérzékeny vitaminokból is, mert ezek megóvják.

A legfinomabb, legzamatosabb lekvárokat és dzsemeket összesen 3 perc forralással készítem. Nagy a kert, nem bírunk minden gyümölcsöt éréskor nyersen felfalni.

A zselésítőt a cukorhoz kell hozzákeverni! Mindegyikre rá is van írva!

Ezt a cukorral kevert zselésítőt kell a darabolt gyümölcshöz, vagy a mixelt gyümölcshöz hozzátenni. Utána kell állandó keverés mellett felforralni, és 3 percet rotyogtatni.

Az eperlekvár az egyik legfinomabb lekvár, amit ilyen pektines módszerrel készíteni lehet. Az idén, hogy egész évre legyen, vagy 6 alkalommal is főztem 4-5 kiló eperből lekvárt Quittinnel. Az előírt zselésítő mellé 5 kilónyi eperhez számolva még plusszba tettem a zselésítő mellé 15-20 grammnyi almapektint.

Ha kevés ideig forralod, akkor a gyümölcssavak nem mennek tönkre, és a gyümölcs jellegzetes illat- és aroma anyagai sem párolognak el. A döntő többség ott marad a lekvárban. A hosszú főzéssel meg kidesztillálod belőle és a konyha levegőjében lesz, a lekvár helyett...

2020. aug. 7. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 15/15 A kérdező kommentje:

Ezek nem az én gondolataim, csak vevő voltam rá. Annál is inkább, mert a zselésítővel eltettnek mintha nem is éreznék gyümölcsízét. Ha meg beleraknám az előírt cukormennyiséget, gondolom, végképp nem. Egyébként sem tennék bele annyit, hogy egy 720 ml-es üvegben 20 dkg cukor legyen, mert kb. úgy alakul, ha betartom az előírást. Azt meg bűnténynek tartom.

Talán az idén már nem lesz ilyen gondom. :)

Mindenesetre köszönöm szépen a reagálásodat.

2020. aug. 7. 16:40
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!