Mi értelme van egy kis, főző edényből átrakni a kaját egy másik edénybe, ha még bőven elfér a hűtőben?
Tehát, az ember főz egy adott, kis mennyiségű kaját.
Az edény még bőven befér a hűtőbe, ennek ellenére valaki átrakja egy másik edénybe (egy műanyagba).Műanyag bemegy a hűtőbe, a kis főzőedény meg megy a mosogatóba.
Ja és nem paprikás ételről van szó, ami annyira megfogná az edényeket.
Mégis,mi értelme van a szükségesnél több mosatlant "gyártani"? (Az adott főzőedény már nem kell, nincs további főzés,sütés a nap folyamán, nagy eséllyel másnap se.)
"ételt nem teszünk az asztalra abban, amiben főtt. Alap."
Lábost, fazekat, tepsit tényleg nem illik az asztalra tenni még manapság sem, de egy jénait már simán, sőt, ha lehet, direkt abban illik az asztalra tenni a levest, hogy tovább forró maradjon a vendégnek. Ez az illemszabály akkor volt fontos, amikor még nem voltak elterjedve a mindenféle hőálló edények, meg amikor még kemencéből kerültek elő az edények, így kormosak is lehettek kívül, nem lett volna szép összekoszolni velük a fehér (vagy akármilyen színű) abroszt. Manapság már más szempontok fontosabbak, pl. a környezet védelme azzal, hogy nem gyártjuk fölöslegesen a mosogatnivalót.
Ma főztem egy nagy fazék ragulevest, egymagamra. Ma eszem belőle kétszer, így elfogy a negyede. A maradékot átteszem egy közepes fazékba. Holnap eszem délben, ami megmarad, átöntöm egy kicsi fazékba. Estefelé még úgyis rájárok, úgyhogy ami az alján marad, megy egy kis műanyag tálba. Így folyamat mosogatok.
A frászt... nehogy komolyan vegyétek, jól el van az a nagy fazékban:)
Akkor mégse gondoltam olyan rosszul, hogy az ilyesfajta tett nem éppen jó.
De itt hiába, hiába kicsi az edény (valami 3literes vagy annyi se) lett használva a kajacsináláshoz, már később hallottam, ahogy kapargálják át egy másik edénybe, ami mondjuk csak 2 literes és már nem főzőedény. Nagyságilag kissé kisebb, de ma se lett használva az az edény, csak elmosva. Tehát, még ezt se lehetett felhozni.
Sokszor ez a helyzet, hogy meglesz csinálva egy adott kaja, aztán aznap megy a kapargálás.
Volt, hogy nagyobb edényt beraktam a hűtőbe, akkor ki lett véve, jött a kapargálás. Pedig direkt rajtam be hűtőbe úgy, abban az edényben, de hiába.
Én azért szoktam ezt csinálni, mert:
- helykihasználás - általában nálam is elférne a nagyobb edény, de miért foglaljak több helyet, ha elég lenne kevesebb is?
- a főzőedényt könnyebbnek találom elmosni frissen, nem pedig 2-3 nap után, mikor már belekötött a cucc
- a fém főzőedényt nem tudom mikrózni, innentől kezdve mindenképp át kell rakni majd másba, akkor pedig inkább hamarabb, mint később (lsd. előző pont)
- nem szeretem a lábasok látványát a hűtőben, "nem oda való"
- a dobozok általában jobban lefedhetőek
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!