Pálinkafőző réz spirálcsövét milyen anyaggal (módszerrel) célszerű tisztítani?
Az ecet meg is marja a csövet, de azt nem tudom, hogy ez káros-e vagy sem, fogalmam sincs. Eleve a "rézeleje" onnan jött, hogy az ecetesedésnek indult cefrét ha főzöd, az felmarja a páracsövet majd a következő ecetes cefre szintén és emiatt a korrózió kékes-zöld színt kölcsönöz a lefolyó párlatnak (jobb esetben csak az eleje), s mivel régen az otthoni cefrekezelés ált. nem volt megfelelő, így a cefrék elsöprő többsége ecetesedésnek indult, még ha az nem is volt olyan előrehaladott állapotban, hogy az szaglással már a cefréből is kiérezhető lett volna.
Sokan használnak erre citromsavat, felhígított foszforsavat, ecetet. Én semmit! Meleg vízzel szoktam átöblíteni. Az üstöt szintén meleg vízzel, dörzs-szivaccsal. Fémes ízt nem érezni a pálinkákon, úgyhogy 6. éve főzök ugyanazzal a főzővel, én úgy gondolom ebből kiindulva ez elégséges. Van egy endoszkópom (kell a melóhoz, néha föl kell tudni nézni a gipszkarton álmennyezet fölé, mert néha agybajt kell kapni a kartonosoktól, pont lesz-rják a mi kábeleinket), néztem már bele többször a csőbe, elszíneződés a csövön nem látható! Az esetleges kozmaolaj lerakódást (ami kellemetlen ízeket hozhat) pedig a meleg víznek ki kell "hordania", ugyanis az meleg vízzel hígul!
Persze lehet, hogy nincs igazam, én csinálom rosszul, hogy nem mosom ecettel a csövet!
Itt tedd föl ezt a kérdést: [link]
Ja, nem a csövet... A csövet csak átöblítem meleg vízzel minden főzés után, az üstöt mosom dörzsszivaccsal, minden "tisztázás" előtt. Ezek szerint akkor én még túl savas cefrét nem gyártottam, pH-t aminél kell ugyan korrigálom, de hát azt nyilván nem eléggé savas gyümölcsöknél szoktam. 22-es spirálcsövem van (vagy 18-as, kb. e-tájt). Opálosodás az elmúlt 6 évben egyszer volt csak, az első főzésem során, amikor még a frakciók elválasztását is durván rosszul csináltam! Pedig mindig 50 fok alá fokolok (ált. 47), úgyhogy ki kellene bukjon. Tudtam akkor is, hogy gyantaszűrővel megoldhatnám ezt a problémát, de nem vettem, akkor az úgy elfogyott, másokat nyilván nem kínáltam meg vele, mert szégyen-gyalázat, ezt követően viszont nem történt velem ilyesmi. Az egy kissé előpárlatos és durván utópárlatos pálinka volt. Sokan mondják azt, hogy kozmaolajok felfogására a teafőző papírfilter elégtelen, én azt használok, mindjárt a 2. alkalomnál is már azt használtam, azóta nincs ilyen jellegű problémám. Úgyhogy nem is értem egyébként ezt a nagy küzdelmet az opálosodással, amit egyesek művelnek, szűrik, mi több valakinél az a folyamat, hogy nem fogjuk föl, mert minek, majd át lesz szűrve. Ez rendben van, kapsz egy tiszta pálinkát, csak a kozmaolajok egy része aromahordozó, ami bele is szól a pálinka íz és illatvilágának a kialakulásába, így ha ezt maradék nélkül kiszűrjük, márpedig a szűrő ezt teszi, akkor elvesszük azt is, amire viszont szükség volna. Na most ez egy régebben még tanított, ma vitatott dolog, de én így hiszem. A kationcserélő gyantaszűrőt azért találták ki, hogyha megtörtént a "baj", akkor azon lehessen korrigálni, nem azért, hogy az kvázi a pálinkagyártási folyamatnak egy lépcsőfoka legyen. Nem tudom te ezt hogy látod(?), én úgy gondolom, hogy sokan félreértelmezik ennek az eszköznek a lényegét, azaz sokan úgy vannak vele, ott a szűrő, így törekvés arra, hogy alapesetben ne álljon be opálosodás, nem igazán van, mert hát majd kiszűrjük.
Mindegy, lényeg, hogy nálam opálosodás nincs, fémes íz sincs, rezes törés, elszíneződés sincs, így úgy gondolom, hogy amíg ilyesmit nem tapasztalok, addig ez azt igazolja, hogy elegendő a spirálcsövet meleg vízzel kimosni. Igaz, mondjuk azt nyomással szoktam(!), szóval nem beleöntöm a meleg vizet, hanem rányitom a meleg vizes csapot.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!