Hogyan lehet "túlélni" társasházban a fürdőszoba felújítását?
Le kell verni körben a csempét, plusz a taposót is. Wc, csap csere, vízvezetékek cseréje...
A párom csinálná, ő 4 nap munkát mondott és hogy 200 ezer alatt megússzuk. Aki mostanában újított/újíttatott fel ez reális?
Mennyi ideig kell wc nélkül lenni? Ezt egy társasházban hogy tudja megoldani az ember, ha nincs jóban a szomszédokkal? Hogy viselné ezt a hangzavart a macska? A fürdőszobán nincs ablak, így óriási lesz a por, takarításra +1 napot rá kell szánni? Mennyire lesz rossz a harmadik emeletről lehordani a "szemetet"?
De érted, nem kell körbeburkolni. Leburkolod a helyét, aztán rárakod a budit, és kész (dióhéjban).
Látszólag megúszható lenne 200-ból az anyag, ha csak a csempét, szanitereket, csapot számolod, de add hozzá, hogy kelleni fog egy csomó minden nem látványos anyag is: ragasztó, csövek, fúga, szerszámok, festék, stb.
A lakásban érdemes letakarni mindent fóliával, a szálló por mindenhová bemegy, a szekrénybe is pl. a ruhák közé.
Főzni nem jó ötlet a felújítás ideje alatt, pont ezért, mert a konyha is poros lesz, érdemes inkább kaját rendelni előre.
A lavórban mosakodás 1-2 hétig kibírható, a hajmosmás már macerásabb, és az is kelleni fog, mert tetőtől talpig koszosak lesztek. Ha nincs kihez menni zuhanyozni, akkor Budapesten vannak olyan nyilvános fizetős wc-k, ahol zuhany is van (más városban nem tudom, nézz utána, talán benzinkutaknál is lehet ilyen, ahogy külföldön van).
Nálam most zajlik ugyanez, de a WC maradt a helyén. A macska meglepően jól viseli a felfordulást, néha bevonul a kanapé alá, egyébként eléggé nyugodt, a teljes felfordulás ellenére. Persze mindegyiknek más a természete, ha a te macskád ideges lenne, be lehet zárni a hordozóba, vagy végső esetben beadni őt pár napra panzióba (ha nincs más megoldás).
Bp-en vannak hulladékudvarok, de sajnos nem minden kerületben, pl. van Rákospalotán, ahová 150 kg sittet ingyen le lehet adni.
Majd írd meg, hogy hogy sikerült a felújítás.
Az előző hozzászóló vagyok újra.
A "taposó"-ról én sem tudtam hogy mi az, de aztán rájöttem a további hozzászólásokból. Soha nem hallottam még ezt a szót :)
em budapesti vagyok, így valószínűleg konténer is fog kelleni külön, vagy valami, amiben addig tároljuk, amíg ki nem tudjuk vinni a hulladékudvarba.
Igazából közben gondolkoztam, a fürdéssel szerintem nem lesz gáz, mert a kád az a helyén marad. Szóval csak a csövezés alatt nem lesz használható, illetve amíg szárad majd a taposó ( :D lehet ez ilyen kőműves szakszó). Pont úgy van, hogy az ajtókat tudom majd csukni konyha és a szoba fele is, úgyhogy remélem annyira nem lesz gáz. A macskát azért féltem, mert csak egy szobánk van és az is falszomszéd a fürdővel, így a csempe leverését biztos megszenvedi majd szegényem. :( Elvinni nem akarom sehova, nagyon parázik még amikor orvoshoz megyünk is, végig keservesen sír az úton meg a rendelőben is. Nem ideges fajta, inkább félős, retteg a zajoktól, de maximum majd én vigasztalom kicsit. Szerszámokból van elég sok, ami nincs, azt meg kölcsönözni kell majd, csempevágót meg ilyesmit. Összeadtuk, mennyi lesz kb. a csempe és a járólap, 60 ezerből ki fog jönni ragasztó meg ilyesmi nélkül. Szerencse, hogy ilyen kicsi a fürdő. Írni fogok majd mindenképp, valószínűleg júliusban tudjuk elkezdeni, addig meg apránként összevadászunk mindent. Társasházban amúgy hogy "illik" erről szólni? Szerintem a faliújságot senki nem olvassa, egyesével bekopogni rossz ötlet?
Nálunk meg vannak kérve a lakók, hogy még a felújítás kezdete előtt tegyenek ki a faliújságra cédulát. Érdemes szépen, udvariasan tájékoztatni a lakótársakat, és megköszönni a türelmüket. Közvetlen szomszédoknak, vagy akikkel találkozol, azoknak személyesen is szólni.
El lehet kérni a közös képviselőtől a házirendet, ha nincs kifüggesztve valahol, abban le van írva, hogy mikor szabad zajongani és mikor nem.
A macsek ha ideges típus, akkor szokták ajánlani a Feliway párologtatót, ez sok helyen kapható már, és segít neki lenyugodni.
Sok sikert!
Szerintem elég, ha a macskának biztosítotok a szoba másik felén valamilyen helyet, ahol bebújhat. Mi pl. kövezzetek meg, beengedtük a szekrénybe. :) Mindig oda bújt minden roppant ijesztő dolog elől, ha ez őt megnyugtatja, akkor én leszőrtelenítem utána a ruháinkat.
Biztos neki is van olyan hely, ahova szeret elbújni. Tudjon oda bemenni most is és ne nyúzzátok fölöslegesen, hagyjatok időt neki az események feldolgozásához.
Na, megírom, hogy hogy volt.
4 nap alatt meglett volna, ha normál tempóban tudunk haladni, de persze közbejött egy csomó dolog, hiányzó vízcső-már bezárt bolt stb, így lett 5-6 még a csempék-járólapok letisztítása nélkül.
Egyedül a festés csúszott tovább, mert másik helyiséget is festettünk azzal együtt.
200 ezerből kijött volna, de vettünk egy fürdőszobaszekrényt is, ami 50 ezer volt, így lett kb. 250 a vége. Beleszámolva a szükséges szerszámokat is, amik nem voltak, pl. fugázószett, flex, csempevágó. Nem is értem, hogy lehet annyira elúszni a költségekkel, semmiből nem a legolcsóbbat vettük.
A víz nélküliséget megoldottuk, mert két vízóra van, így a kádi csapban és a konyhai csapban volt víz végig, cserébe a vízmelegítőt leszedtük, annak eléggé megviselt a hiánya.
A macska elég jól érezte magát, egyedül a csempevágó hangja bántotta, a flex meg ilyesmi meg se kottyant neki, végig tudott aludni.
A sittet lehordtuk zsákokban a garázsba, majd elvittük egy hulladékludvarba, fillérekért átvették a konténerrendelés árához képest.
A por tényleg óriási volt, elképzelhetetlenül nagy, ráadásul a légkondinak menni kellett végig, mert az volt a legmelegebb hét kb., így a szobaajtó is nyitva volt végig. Ujjnyi vastagon állt a por mindenhol, pedig vizes csempevágót vettünk direkt. Bele se merek gondolni, hogy anélkül mi lett volna.
A régi wc-t visszatettük amíg lehetett, aztán sajnos volt 1 este-éjszaka, amikor száradt a járólap a wc leendő helyén, hogy egy dobozba kellett pisilnünk, de túléltük. :D
A szomszédoknak szerencsére egy rossz szavuk sem volt, de kiírtuk a faliújságra, illetve csak normális időben zajongtunk. Jó, előfordult, hogy 20 órakor még felfúrtunk egy lámpát, de nem volt jellemző.
A 200 ezerben az nincs benne, hogy ugye főzni és boltba járkálni elég körülményes lett volna, amikor egész nap dolgoztunk, így kb. 30 ezer elment ételrendelésre, de nem bánom. Megérdemeltük a hosszú napok után, hogy legalább finomat vacsorázzunk.
És jól sikerült a csempézés, a járólapozás, a festés és a villanyszerelés rész is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!