Hányszor végeztél helyreállítási munkát ama "szakemberek"után, akik napjainkban iszonyatos károkat okoznak?
A mai világba?
Mikor arany áron dolgoznak
Szólnék neki javítsa ki az ő költségén ha nem ügyvéd vizes lepedő beperelném
A szakmunkás-képzés sosem állt a helyzet magaslatán. Valóban felkészült "szakember" az az üzemmérnök volt régebben is, aki idevágó műszaki főiskolát végzett és a dolgok mélyébe tudott látni. Annak idején bizonyos szakmunkás képző intézetekbe már 8 általános után lehetett menni és 3 éves volt a képzés (vízvezeték szerelés, burkolás, autószerelés stb.), másokba csak érettségi után (órás, műszerész szakmák stb.), ezek 2 évesek voltak. Később létesítették az ipari szakközépiskolákat, ahol érettségit és szakmunkás bizonyítványt is adtak 19 éves korra. Mivel itt óriási jelentősége van a gyakorlatnak, ezért a diákok a gyakorlati ismereteket csak részben tudták az iskolai tanműhelyben megismerni, ezért rövidebb-hosszabb időt annak idején állami vállalatoknál töltöttek, ahol rendszerint csak egy-két fajta tevékenységet tudtak részleteiben megismerni, tehát a végső szakmai felkészültség meglehetősen hiányos volt. Én pl. 4 hónapot voltam egy transzformátor készítő részlegen, ahol tekercseltünk és lemezeltük, összeállítottuk a transzformátort, de a vonatkozó számításokra hivatalosan már nem tanítottak meg, külön kértem a számításokat végző mérnöknőt, hogy tanítsa meg nekem.
Amióta megszűnt az ilyen fajta szakmunkás képzés és jöt6t ez az OKJ rendszer, azóta saját negatív tapasztalatom van. Befizettem egy jó drága képzésre, ahol gyakorlatilag arra tanítottak meg, hogy a kereskedelemben kapható félkész anyagokkal és gépekkel hogyan kell dolgozni. Az már kimaradt, hogy nyersanyagból kéziszerszámokkal hogyan lehet dolgozni, lényegében a tanfolyam egy fabatkát sem ért.
Na most már az 50 éven aluli korú "szakemberek" felkészültsége emiatt meglehetősen hézagos, lényegében csak betanított munkások, akiktől többet nem is lehet elvárni.
Erről egy novellát tudnék írni .
Az is nagyon bosszantó,hogy úgy bánnak a drágán meg vett anyaggal,mit ha ingyen lenne.
Az ács nem lépett 1 métert 80 cm tetőlécért,inkább vájott a mellet lévő 4 m esből .A vadi új tetőcserepet úgy vágta ,hogy egy másikat alá tett,igy lett az is használhatatlan .
Aztán megsértődött mikor szóltunk neki.
Jönnek nagyon hiányos szerszámkészlettel,aztán adjak én,mint akinek ilyennel fel kellett volna készülni e .
A laposabb tetőn járkálnak,mert a beton cserép kibirja .
Hát nem birja.Az első eső után 10 nél többet cseréltettünk,egy másik szakemberrel .
Jó pár olyan is volt rosszul mérték le,aztán elvágtak,máshova nem is lett már jó .
Jobb ha mindenki saját maga veszi meg az anyagot,mert nagyon elrugaszkodnak a mennyiségtől,és az ártól is .
Csak egy példa,tető lécből meg maradt 240 m
Lambériából 30 db 5m es első osztályú.
Az épitkezés nem olyan helyen volt,ha elfogy valami,pár órán belül ne lehetett volna pótolni .
Szegből annyit vetettek,hogy 2 ház tetőszerkezetéhez is elég lett volna .
DE lehet hogy azért ,mert sok helyre csak 1 jutott a 3 helyett.
A festőket is nagyon szemmel kell tartani,Vándorol az anyag az autóba ,amivel érkeznek .
5 vödörrel vettem.3 vödröt látok.hol a másik kettő ?
Egy régebbi lyukasra mutattak,az 5.ről nem tudnak,hogy lett volna . A következő munkához már nem őket hívtuk .
Az eresz csatornáról már nem is irok,de 1 szál cint szépen le is nyúlt .
Köszönöm a válaszokat. A jó szakembereink elmentek külföldre és magukkal vitték a segítőiket.
Nem értem miért lett lehúzva az 5-ös válaszoló,amikor színtiszta igazat mondott!
Hozzátenném amiről ő beszélt,akkor a szakmát kompletten kaptuk!
Azt jelenti,hogy akár angol,francia női szabókat megtanították:
snitt szerkesztést,szabásminta készítés méretvétel után
Ismerték a szabás technológiáját,mennyi anyagból,milyen szálírányba lehet szabni
megvarrták és nem felejtettek el gépvarrótűt cserélni
a vasalás is iskolai tanítás volt
egy héten 3nap gyakorlat (azaz műhelymunka) 3 nap iskola,igen szombaton is dolgoztak
az anyagfajták ismerete mellett,ismertek minden olyan gépet amivel dolgozni lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!