Zsindely vagy cserép?
Tetőcsere előtt állunk. Nekem a cserép tetszene, de férjem zsindelyt akar a súlya miatt.
A ház 50 éves, vizesedés 0, repedések nincsenek, jelenleg pala tető van rajt.
Tudom hogy sok mindentől függ de nagyjából mekkora különbség van súlyban egy m2en?
Illetve valóban rosszat tenné az alapnak? Hívtunk tavaly statikust ő mondta hogy az alappal nincs gond masszív (akkor még nem volt szó tetőcseréről).
Illetve árban is tudom lenne különbség, itt kb meglehet saccolni mennyi? :)
A ház alapja úgy be 95m2 a tetőt úgy 200m2-re számoltam. :)
megvételkor statikust hívtunk a falak kivétele miatt ő nézte meg a tetőt is. Vannak gerendák amik csak háromszög alakúak, a pala 1 helyen beázott ott van egy gerenda ami már fekete. Nem túl vastagok.
De a padlásról leszedtük 80m2 5-10cm vastag salakbetont (7-8m2 lett + a nádas plafon) 2 kamionnyi törmelék jött le így könnyítettünk már az alapnak, álmennyezet megy vissza én ezért is szerettem volna cserepet.
De lehet felújítás lesz, amint találunk egy ácsot aki ráér megnézni.. :)
50 kg/m2 körül van a hagyományos anyag cserépnek a tömege.
30 cm vizes hó az 100 kg is lehet négyzetméterenként! Ebből láthatod hogy nem sok értelme van arról beszélni, hogy 45 vagy 65 kg/m2 a cserép súlya önmagában. Nem a cserép a "nehéz".
Aztán ott a szél, egy 100 km/h órás széllökés a többszörösével "nyomja meg" a tetőt, mint a cserepek súlya.
Ja igen és a tető ellenkező oldalán pedig próbálná leszívni az áramlat a fedést, úgyhogy a nagyobb tömegű elemek inkább előnyt jelentenek, mint hátrányt.
A zsindelyről tudni kell, utólagos szerelés (antenna, kábel átvezetés) eléggé macerás, ha trehány volt a brigád és beázik akkor az nagy szívás. Amíg egy törött cserepet az utcáról nézve kiszúrod, addig a zsindelyen egyszerűen nem látod, hol van a lyuk. A csöpögés méterekre is lehet lyuktól. Megbontani, megigazítani nem lehet, hiszen odaragasztották.
Ezenkívül tűzveszélyes, ég mint a zsír.
Nem a spórolósan vékony OSB lappal szerelve árban ugyan ott vagy, mint az anyagcserépnél.
Az alap miatt ne aggódj. Inkább az a kérdés van-e betonkoszorú? Általában ez a korlátja, hogy mit lehet tetőnek feltenni.
nincs betonkoszorú sajnos, téglával van kirakva a tető alatt. Ugye jelenleg egyáltalán nincs plafon, ahogy belépünk a tető látszik ezért is gondolkodtunk el, hogy jobb lenne most cserélni/felújítani.
Köszönöm mindenkinek a választ! :)
"a padlásról leszedtük 80m2 5-10cm vastag salakbetont (7-8m2 lett + a nádas plafon) 2 kamionnyi törmelék jött le"
Gyakorlatilag leszedtétek a teljes hőszigetelést.
Ezt nem fogja pótolni egy álmennyezet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!