Ha kicserélem a régi, olvadó biztosítékos kapcsolótáblát, illetve az alumínium vezetékek kötéseinél a (feltételezhetően csak) összecsavart vezetékek végére wagot teszek, akkor nagyban hozzájárulok az esetleges lakástűz elkerüléséhez?
A teljes vezetékhálózat cseréjét (rétre) sajnos egy ideig biztosan nem tudom megoldani.
Mindeközben pedig aggódom (ismeretségi körömben a múlt héten leégett egy ház, de persze ez eddig is a tények birtokában voltam, de ez az a pont, ahol el akarom kezdeni a felújítást), mert 80-ban épült a ház, és "gyári" minden fentebb taglalt elem.
1: https://www.youtube.com/watch?v=bCzSWGcVq5Y&list=PLt16JjQIda..
2: Csak éppen valamit tettél, még az sem biztos, hogy jot.
A sodort alu kötéseket ne szedd szét, mert folyamatosan letörnek majd a vezetékek, és a végén beleőrülsz. Vegyél lemezes sorkapcsot (csoki), és a kötésről vedd le a szigetelőszalagot és húzd rá a csokit, 2 csavarral meg összeszorítod. Teljesen jó és nem vágod tönkre a vezetékeidet. [link]
A biztosíték kismegszakítóra cserélése jó ötlet, mert a bizti csak zárlatra véd. Viszont a megfelelő kismegszakítóhoz kellene a vezeték keresztmetszete is.
#1: Ez saját termék, és itt népszerűsítése, vagy a szöveg egy részéből kellett volna a kérdésre adott valaszodra asszociálnom? :)
#2 Köszönöm, érthető. Megnézem majd a vezetékek keresztmetszetét, de még az sem teljesen kizárt, hogy véletlenül ~2,5mm átmérőjű vezetékeket is vásárolok :) Jobb lenne a lelkiismeretem, ha a kérdésben szereplő elemeket beszerezném/cserélnem, de kissé félmunka lenne. Csak attól félek nagyon, hogy hamar kisült, hogy falat kell bontanom :(
A sorkapcsot felejtsd el alu vezetőhöz! Egyrészt az alunak alacsony a folyáshatára, így nem alkalmazható csak érvéghüvellyel. De az egy másik mise. A fő gondot az alumínium oxid nagyobb ellen állását az sem küszöböli ki.
Wago alu vezetőhöz való pasztával. Ez a jó választás.
1,5 mm² alu vezetőhöz 10A
2,5 mm² alu vezetőhöz 16A
4 mm² alu vezetőhöz 20A kismegszakítót használva nem nagyon fogsz mellé lőni.
Persze jobb lenne ha szakemberre bíznád...
Szintén köszönöm, az adatokat is.
Az említett alu pasztáról még nem hallottam (persze ez semmit sem jelent, csak új számomra).
3# teljesen jól alkalmazható amit leírtam. A sodrásból kiegyenesített alu egyrèszt szèt van gyepálva, elvèkonyítva, 90%, hogy eltörik. Ha nem törik el, akkor a hajlítgatásból eredő fáradás miatt melegszik könnyebben, elvèkonyodik a keresztmetszet. Érvèghüvely sodrott vezetèkre való. Csoki belselyèben nincs hely szètfolynia. Ez mind tapasztalat. Mèg a rugós szorító is jobb, mint szètszedni egy sèrülèkeny hibátlan kötèst; ami utána kètsèges lesz. Mert az alu fog eltörni a fáradás ès keresztmetszet csökkenès miatt.
Teszt terhelèssel is sokkal jobban vizsgáztak a nem megbojgatott kötèsek.
Általad tett javaslat csak új blankolás esetèn lenne jó.
A vezetèk terhelhetősège 10 ève:
2,5 alu 13,5A
4 alu 17,5A
Paszta bármilyen alus kötèsnèl alkalmazható.
Meglátom, mit-hogy tudok kivitelezni.
Köszi az összes választ.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!