Gázkazánról szeretnék váltani elektromos fűtésre! Mi lenne a legmegfelelőbb? Norvég panel? Hőszivattyú? Elektromos kazán?
Norvég panellel, elektromos kazánnal 3x annyi lenne a fűtésed mint gázzal.
Hőszivattyúval kb. 25%-al lenne kevesebb a fűtés mint gázzal. A melegvíz több mint 50%-al lenne olcsóbb.
Ez utóbbihoz kisebb napelem farm is elég mint a fűtőpanel/ekazánhoz.
Kicsivel nagyobb házam van, több radiátorral, kondenzációs gázkazánnal, ugyanilyen szigeteléssel. Éjjel-nappak konstans 22-23 fok van bent. Dec 20-jan. 20 közötti időszakra 24ezer ft-ot fizettem, ebból 4-5ezer kb a HMV és a fűtés.
A kazánod nem tűnik valami hatékonynak.
Dec.31-Jan.31 között 328m3 gáz ment el stabil 22-23 fokkal egyfolytában! Mivel átalányt fizetünk ez nem tudom mennyi Ft-ban!
Kondenzációsra cserélni a kémyény/kazán/szerelés/engedélyezés ára eléggé lelombozó, ezért inkább többért napelem plusz efűtés viszont utána nullás a rezsi gyakorlatilag...
18-20E most a gáz. teljesítménybe ugyan ennyit kell pótolnod, csak a villany 3-4x drágább így az a 19E sztem nem reális. De itt már írt valaki erről, hogy jól megszívta a kiszámolásukat, mert még plussz panelekkel is fázott.
Eleve a hőszükségletet kellene kiszámolni, ők is ezt csinálták? Ha nem, akkor az nem lesz biztonságos.
8KW napelem nem sok, pláne, hogy idő nagy részében le sem adja, a névlegeset, csak az optimális időben. Nyáron túlmelegszik, télen kevés a napos óraszám.
Inkább csináltass egy energetikai tanusítványt, abban benne lesz minden, főképpen a hőveszteség pontosan, ami után fűtened kell és fizetni az energiát. Ebből az egy adatból lehet normálisan számolni.
Ja csak nem lesz elég. Az elektromos fűtés nem éri még, kondenzációs kazánt meg kell csináltatni, az olcsóbb lesz.
Btw napelemmel fűteni butaság, arra ott a geo tarifa...
Ez amit leírtál kb 2.5 milliós beruházás?
25000 -ért csináltatsz egy primer energia számítást, ehhez a fűtés szerelő beméretezi a rendszeredet, lehetőleg minél alacsonyabb előremenő hőmérséklettel pl 50°C.
Veszel neten egy kondenzációs sok modulációs fűtőkazánt
pl [link]
Ez kb 15% ig képes levinni a teljesítményét, és 12 KW-osnak elvileg elégnek kell hogy legyen.
Ezt kiegészíted egy 1 csöves indirekt tárolóval pl: [link]
Ez a méret 3-4 fő melegvíz ellátását biztosítja méretezési hőmérséklete max 55 fok legyen. És lehetőleg nagy méretű csőkígyóval, C energia osztályú legalább.
A radiátorok az előremenő hőmérséklet miatt kb 3x akkor lesznek mint 70 fokos előremenőnél. Minden radiátor külön körön termofejekkel a szobákba és kisebb helységekben. Nappali, étkező konyha területén pedig egy okos termosztát pl siemens rev 24rf.
Ez a rendszer kb 1-1.2 millióból feláll.
Így várhatóan 30%al csökken a gázszámlád, azaz az általány kb havi 14000 ft. Ennél olcsóbb és gazdaságosabban üzemeltethető fűtési rendszer nem létezik jelenleg. Csak a kazán cseréje max 500000-ből megvan
Hőszivattyút észre se vettem :)
na ez min 1.5 millióval többe kerül mint a gázkazán bekötés + ehhez nem árt a felület fűtés mert ahhoz, hogy jól dolgozzon kb 6x-os méretre kell növelni a radiátorokat. Itt megjegyezném ezek így már hatalmasak, de nem nagyobbak mint a fancoilok.
De tekintsünk el a magától a hő leadó közegtől, csak nézzük simán a fűtő készüléket beüzemelve. Ezzel max 40%-al fogyasztasz majd kevesebbet mint gázzal, de h van éves szinten 170000 ft-os fűtés számlád + HMV, akkor hőszivattyúval ez kb 100000 ft. ugye milyen jól hangzik? 1500000/70000=21,4 év a megtérülési idő és csak 8 kw-os hőszivattyúval számoltam, és neked valószínűleg kelleni fogy a 10 kw-os.
A mennyezet fűtés kialakítása, mert egyszerűbb mint a padló fűtés min 1-1.5 millió pluszba,
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!