Parketta nyikorgás megszűntetése?
Nem rég vásároltunk egy polgári típusú lakát, ahol még az eredeti parketta van lerakva.
2 gond is van vele, egyfelől lehatcolt, rossz állapotú a felületet, másfelől nagyon nyikorog.
Több megoldás is felmeerült:
1) Rátenni egy új réteg parkettát - talán elférne ez még nem 100% azért, lehet, hogy az ajtók aljából kicsit vágni kéne. És kérdés, hogy ebben az esetben megmarad e a nyikorgás mert erről ötletem sincs
2) Felcsiszolni és újralakkozni. Ebben az esetben - korábbi tapaszatalat alapján - maradni fog a nyikorgás. Vagy van olyan megoldás amivel megszűntethető a nyikorgás úgy, hogy nem kerül új parketta se rá se a helyére a régnikek? Láttam ilyen megoldásokat a neten de nem igazán tudom, hogy ezek tényleg hatásosak e. (pl.: [link] vagy [link]
3) Felszedni a régit és újat lerakni. Gondolom ez a legdrágább megoldás, de cserébe tutira nem fog nyikorogni (egy ideig). Állítólag salak van a parketta alatt sok ilyen polgárinál ( gondolom itt is, de a korábbi tulaj nem tudja ) amit le kell hordani a lift nélküli ház legfelső emeltéről szóval gondolom jól megdrágítaná a munkálatokat...
Ha ilyen új parketta kerül leraktásra lehet valami extrát tenni, hogy a jövőben se kezdjen el nyikorogni?
Mi a véleményetek? Ti melyik választanátok, jól gondolom a dolgokat a témába egyáltalán?
Bármit véleménytm, ötletetm, tippet, tanácsot szívesen veszek!
Amúgy nem sok mindent kell újítgatni a lakáson ez az egyik kritikus pont, ráadásul ez biztosan soha nem lesz többet megcsinálva amíg én ott fogok lakni.
Persze ha 40 évig itt fogok lakni akkor bármi lehet... :)
Én mondok egy 4. változatot: Felszedni a régit, és újból visszarakni. Újra csinálni a ragasztást, mindent.
Mikor visszaraktátok, utána felcsiszolni, felületkezelni, lakkozni. Jók azok a régi fa parketták. Még 40 évig legalább kitart, csak persze rendszeresen karban kell tartani.
Köszönöm a válaszod!
Mit értesz rendszeres karbantartás alatt?
Illetve ha felszedik a parkettát olyan formában, hogy az visszarakható legyen, akkor nem kerül sokkal több pénzbe a felszedés maga? Gondolom ilyenkor sokkal körültekintőbben, finomabban kell eljárni?
Esetleg arról van infód, hogy salak-ra van esély, hogy alatta legyen?
A te parkettád szegezett, ezért nyikorog egy idő után. Erre jó megoldás nincsen. Ennek a felszedése és újrarakása nagyon drága -ráadásul sérül, és nem biztos, hogy újra lerakható jól. Rárakni szintén nincs értelme, a felcsiszolástól sem fog elmúlni, mert egyszerűen már nem olyan szoros a parketta és lazul mindenhol a használattól. Ezzel ez van. lehet púderezni meg hasonlók, amitől talán(!) kevésbé nyikorog.
Ez jó akkor lesz, ha felszeded, és rendesen megcsinálsz mindent.
Homokot/salakot kidobod, a párnafákat szintén, aztán lebetonozni, és választhatsz, hogy mit raksz rá, és az tuti tartós és jó lesz.
Előtte konzultálj építésszel/statikussal, mérd meg mekkora a salak/homok vastagság; esetleg könnyűbetonnal kell egy részét betonozni vagy hasonló és fólia alá, mert elázik közben az alsó szomszéd.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!