Panellakásba akarunk felújítást végezni. A ház 1980-ban épült. Komplett dugaljak, kapcsolók áthelyezése lenne a fő cél (kb 10 dugalj,4 kapcsoló), amihez horonymarót használnék. Szabad?
Kifejteném kicsit bővebben. A szobák átrendezése miatt, saját helyekre raknám a dugaljakat, csökkentve ezzel a nem kívánatos hosszabbítók számát. Mivel saját világítást szeretnék kiépíteni, meg álmennyezet is lenne, ezért a kapcsolókat is úgy kell majd bekábelezni, szerelvényezni.
Azt olvastam, hogy a panellakások nem nagyon szeretik a horonymarót, mert gyengülhet a statikai állapota, igaz ez? Engedélyt kell kérni?
Alternatív megoldásokat szívesen meghallgatok, de falon kívüli csatornázást teljesen kizártnak tartom (egyszerűen elfogadhatatlan számomra).
Előre is köszönöm a válaszokat, kellemes napot kívánok :)
Ha nem sérül a vasháló a panel lemezben akkor nem gyengíti érdemben a horonymarás a falat.
Azonban meglehetősen nehezen megmunkálható a házgyári beton. (nagyon kemény...)
Ha az én lakásom lenne, én a falon kívül szerelt csatornában csinálnám a vezetékezést, és utána ebben a vastagságban csinálnék egy gipszkarton szárazvakolatot. Ez elvesz a lakásból 1,5-2cm-t viszont gyorsan megvan és további előnyként onnantól szögelhető az a fal. + némi szigetelést is jelent...
Köszönöm a válaszokat.
Álmennyezet tervben van véve, úgy lenne, hogy elosztótól fent vezetnék el mindent, viszont ahhoz, hogy a dugaljakhoz, kapcsolókhoz lemenjek le kell marni, VAGY, ha minden kötél szakad, és tényleg nem lehet, akkor szegély lécben elvezetek 1 3x2,5-et a dugaljaknak felfűzve szobánként 1 áramkör.
A zajt ki kell bírni, mi tavaly nyáron végig hallgattuk, ahogy a lakók szétverik a lakásukat, ahogy az egyik befejezte követte a másik, pont mi ne újítsunk fel???
A neten valóban van arról szó, hogy nem ajánlott, de nincs megtiltva. Egyelőre közös képviselővel megbeszéljük, aztán majd lesz ami lesz.
Köszi a válaszokat :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!