Szerintetek lehet bontani?
Panelban lakom. Van kettő 10nm-es szoba egymás mellett. Hogy kicsit "élhetőbb" legyen, arra gondoltam lehetne csinálni egy darab 20 nm-es szobát.
Írom is a lényeget: a két szobát 6,5 cm-es fal választja el egymástól. A panel épület 4 emeletes (fsz+3 emelet). Mi legfelül, tetőtéren vagyunk.
Nyilván olvastam már erről, de némely ember megvan győződve, h nem szabad panelben bontani. Tényleg nem szeretném összedönteni az épületet. Egy probléma biztos lesz tetőtér miatt: a távhős fűtéscső pont a kibontandó falon tekereg.
Egy ilyen hozzászólás pl. elriaszt:
"alattunk bontottak válaszfalat, nálunk a fürdőszobablokk egy az egyben körberepedt mind kívül, mind belül, mintha elmozdult volna."
Mi a vélemény? Hanyagoljam az ötletet?
Ha én csinálnám, akkor a fal két végén a merőleges falhoz erősítenék 1-1db tartó pillért pl, acél U gerenda 16-os acél dűbelekkel tetején laposra fenekelve. Erre hosszában rátennék közvetlen a mennyezet alá egy áthidaló vasbeton gerendát. Mindezt akár a fal két oldalán is elkövetném. Persze úgy rögzíteném, hogy ne essen le. Majd ez után bontanám ki a válaszfalat.
De ez csak látatlanban egy ötlet, meg elég macerás is.
Panelben minden vasbeton fal teherviselő. Nincs olyan hogy vasbeton válaszfal. Nem bonthatod ki.
#5 Ez panelben nem kivitelezhető mert a pillér alatt nincs semmi ami tartaná és átszakítaná a födémet.
Már nem tudom mit higgyek:
itt egybehangzóan nemet írtok, más meg azt mondja, az ilyen vékony fal nem tart semmit. Találtam egy cikket:
Nem tudom segít-e, de a fal teteje "kiálló faléccel" fejeződik be. Régen azt mondták nekem, hogy azért, mert ez a "válaszfal" nem is éri el a tetőt, mert csak minden emeleten beillesztették a talajra.
A kérdezőnek felhínám a figyelmét arra, hogy az a cikk lyukvágásra vonatkozik (csöveknek max ajtónak) nem egy teljes fal eltávolítására. Legjobb ha beszélsz egy statikussal aki a helyszínen megnézi.
Bár hogyha tényleg fával van kitámasztva akkor valószínűleg nem lesz akadálya, de ha végig beton akkor igen is van tartó szerepe akármilyen vékony is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!