Kondenzációs kazán aránytalan, idő előtti elhasználódásához vezethet-e?
... az, ha 45-50 °C előremenő vízhőfok mellett ugyan kifűthető a lakás, de ehhez gyakorlatilag folyamatosan üzemelni kell a készüléknek. Pl. napi 15-18 órát vagy esetleg többet is. Tehát a viszonylag alacsony hőfok miatt van kondenzáció, de az égő sokszor, rövid időközökkel ki-bekapcsol és a szivattyú is folyamatosan működik. Ez extra terhelésnek számít vagy erre vannak tervezve? Mi az optimális?
Előre is köszönöm a segítséget és a válaszokat!
Több helyen is olvastam, hogy csak a visszatérő víz hőjétől függ a kondenzáció; illetve nem olvastam sehol, hogy az előremenőtől is függ. Illetve, csak olyan vonatkozásban, hogy ha nincs elég vízhűlés, akkor magas előremenő esetén magas lehet a visszatérő. Emiatt „terhelő” megoldásokat kell alkalmazni, hogy alacsony legyen a visszatérő.
Most, elsőre Erdey Ottó épületgépész weblapját találtam meg: [link]
Az írása elején levő ábra is erre utal, illetve a szövegben is ez szerepel.
Például:
„ Ha a kazán hőcserélőjéta visszatérő hidegebb fűtővízzel lehűtjük, a kondenzáció1 magasabb lesz, több vízcsapódik ki, jobb lesz a kondenzációs hatásfok, mely gázmegtakarítást von maga után.”
„A kondenzációs kazánok optimális alkalmazási feltétele az alacsony visszatérőhőmérséklet, melyet meg tudunk valósítani alacsony hőmérsékletű felületi fűtésekalkalmazásával (fal, padló és mennyezetfűtés), nagy radiátorok kis térfogat áram mellettihasználatával vagy kényszerlevegős hő leadók (fan-coil) beépítésével.”
„Minélalacsonyabb a fűtési rendszer visszatérő vízhőmérséklete, annál jobban tudjavisszahűteni az égésterméket. A kondenzációs hőmérséklet értéke több fizikaiparamétertől függ, de átlagosan mondhatjuk, hogy 53-55˚C közelében következik be.Tehát, ha magas visszatérő vízhőmérsékletünk van, például 65-70 ˚C (hagyományos,magas hőmérsékletű radiátoros rendszer), akkor könnyű belátni, hogy nem igazán tudjaelvégezni a feladatát. Viszont, ha ez az érték 35-40 ˚C (alacsonyhőmérsékletű sugárzófűtés, padlófűtés vagy radiátoros (55/40 ˚C) fűtés), akkor a bekövetkezik a kondenzáció.50°C-nál alacsonyabb visszatérő hőmérséklet esetén tartós kondenzáció lép fel.”
A „hosszabb ideig alacsony lángon megy az égő” pontosításra szorul a részemről.
Igaz, már említettem, de most pontosabban megfigyeltem a jelenséget: égő bekapcsol, majd amikor az előremenő víz eléri az 50 fokot, kikapcsol. Tovább keringtet, majd amikor lemegy 35 fokra, újra bekapcsol. Az első felmelegítés nyilván több időt vesz igénybe, mert huszonegynéhány fokról indul a folyamat, de amikor beáll ez a ciklus, akkor az úgy néz ki, hogy fél(!) perc kell a kazánnak a 35-ről 50-re melegítéshez, majd 4 perc ahhoz, hogy visszahűljön 35-re. Amikor fűt, akkor minimális égőteljesítményt mutat a kijelző abban a fél percben. Tehát elvileg alacsony teljesítményen üzemel az égő, de nem hosszú ideig. A hosszabb kifejezést arra nézve értettem, hogy ezek a fent említett ciklusok tartanak hosszú ideig, míg a termosztát le nem állítja. Ez a mostani enyhe időjárás mellett persze még nem számottevő időtartam, igazából fűteni sem nagyon kell (csak tesztelem, próbálgatom inkább) de ha hidegebbre fordul az idő, azzal is számolok, hogy baromi hosszan is dolgozhat így a kazán. Gyanúsan kevésnek tartom ezt a fél perc- 4 perc időt, különösen a fél percet. A sok ki-bekapcsolás okozta korai elhasználódástól is tartok, meg attól is, hogy ilyen rövidke égő-üzemidők a hatásfok rovására megy.
A kondenzvizet le fogom ellenőrizni a biztonság kedvéért.
Én azt figyeltem meg amíg a beállított 50 fokot nem éri el, addig nagy "lángon" fűt, miután eléri csökken a fűtés intenzitása. A termosztáton beállított hőmérsékletig így fűt folyamatosan, az előremenő víz hőmérséklet pedig 49 és 51 fok között ingázik.
Amíg felfűti a kívánt hőfokra a vizet rendesen tekeri a gázórát, utána már csak komótosan megy a számláló.
50 fok körüli előremenőnél - az első felfűtést követően - neked hogy alakul a fűtés-hűlés ideje?
Remélem így érthetőbb lesz:
Tehát kapcsol a termosztát, beindul a fűtés. Maradjunk annál a verziónál, hogy 50 fokra van beállítva az előremenő. X idő alatt eléri ezt a vízhőfokot, majd leáll az égő és csak keringtet egészen addig, amíg a vízhőfok le nem esik mondjuk 35 fokra. Amikor 35 foknál újra bekapcsol az égő, onnan kb. mennyi idő alatt éri el újra az 50 fokot, majd mennyi idő alatt esik vissza ismét 35 fokra? Ez nyilván függ a hőleadók típusától, méretétől, a keringtetett víz mennyiségétől, helyiségek hőmérsékletétől is, de a felfűtési/hűlési idő arányára lennék kíváncsi. Így próbálnám összehasonlítani az én kazánom működésével.
Ez nálam fél perc (felfűtés ideje) 4 perc (lehűlés ideje).
Szóval ez lett volna a kérdésem, ami félig-meddig okafogyottá is vált közben, mivel ma reggel több időt tudtam szánni a dolgokra, így azt tapasztaltam – némileg megkönnyebbülve – hogy nem minden esetben igaz ez a fél perc/ 4 perc. Úgy tűnik, hogy összességében minden második ciklusnál történik ilyen röviden a felfűtési időszak, az esetek másik felében jóval hosszabban, több percen keresztül melegíti a vizet 35-ről 50-re. Ez most újabb kérdést vet fel bennem a kazán működésével kapcsolatban, mert fura, hogy egyszer így, másszor úgy teszi a dolgát, de persze nem kell nekem mindent érteni, elég ha valaki megmondja, hogy normális-e ez, és ha nem, akkor mi a teendő. Már a gyártónak is írtam az infovonalukra, de 2 hét alatt nem sikerült válaszolniuk. Ezért vagyok itt. Hátha...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!