Előbb a szigetelés és utána cserépkályha vagy fordítva?
Hőszigetelést!
Ha a kályhát csinálod meg előbb akkor mire "méretezed"?
A hőszigetelt állapotra?
Ebben az esetben kevés lesz a teljesítménye mindaddig míg el nem készül a hőszigetelés.
Hőszigeteletlen állapotra történő méretezés esetén meg akkor lesz sok a teljesítmény amikor már elkészül a hőszigetelés.
Ablak csere, födém- aztán , homlokzat szigetelés. Ez a sorrend.
Szigetelésből nyugodtan elmehettek a falon 14-16 cm eps, padláson 20-25 cm kőzetgyapotig.
Ilyen szigetelés mellett már gyakorlatilag mindegy hogy fával vagy gázzal fűtesz, árban nem lesz különbség.
A kérdés első részében cserépkályha van Majd áttérsz tégla kályhára .
A 2 nem ugyan az.
Nagyon köszönöm! A 2. válaszoló kifejezetten részletes sorrendet írt, megy is a zöld kéz :)
3-ik: igen, téglából rakott dupla égésterű tömegkályhában gondolkozom, de mivel a kérdésben nem ez a lényege, így a címbe cserépkályhát írtam, mert hátha szívesebben válaszolnak az emberek, ha nem vagyok túl specifikus. :)
Ha nincs elég hely a 15-16cm homlokzati hőszigetelésnek - pl. telekhatár, egyéb akadály - akkor gondolkozhatsz grafitos polisztirolban, 20%-jobban szigetel mint a sima/fehér hungarocell. Tehát elég belőle vékonyabb is.
A tömegkályha nem feltétlen a legjobb választás az éghajlatunkon, hacsak nem hidegzugos környéken nem élsz, mivel nagy a tehetetlensége, kevésbé lehet vele lereagálni a nálunk jellemzően hetente váltakozó időjárást. A tartósan hideg éghajlatú vidékre való inkább. Ide bőven jó egy "sima" cserépkályha.
Nagyon köszönöm. A rekétakályhával én is szemeztem - gondolkodtam is rajta sokat, hogy hogyan lenetne az alsó szinten megtermelt hőt a fenti 2 szobába is feljuttatni. Jelenleg "lábon" megy kis vaskályha melege a lépcsőn fel (amikor éppen nem gázzal fűtjük a radiátorokat). A sárga csekkeken szereplő összeget szeretném csökkenteni, ezért is a többféle koncepció.
Abban gonolkozom, hogy a változékony időben a gázkazán hamar felfűti a radiátorokat (amiből van minden szobában), viszont a kemény teleket viszont talán olcsóbb fával kifűteni, vagy ez tévedés?
Én fapárti vagyok, de azt nem merném állítani, hogy olcsóbb lenne a gáznál. Részint mert sokkal könnyebben átvernek vele, részint pedig azért, mert ha tök hivatalosan veszed, akkor is a vizet fizettetik ki veled. Megveszel 10q fát, amiből 4q víz. Ha még a munkádat is felszámítod, sokkal drágább a gáznál.
Meglévő gázfűtés kiegészítéseként viszont remekül beválik. Abban az esetben viszont valóban túlzás lenne tömegkályhában gondolkodni. Akkor inkább egy nagy ajtós kandalló, amitől a tűz látványa is sokat segít a hőérzeten.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!